TO MOŽE SAMO BIL GEJTS: Od palate iz 15. veka, u Rimu pravi hotel uz - antičko Neronovo pozorište (VIDEO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

14. 08. 2023. u 19:18

OSNIVAČ "Majkrosofta" Bil Gejts i saudijski princ Al- Valed Bin Talalom kupili su za 165 miliona evra “Palatu Marini”, u srcu Rima. Istorijsko zdanje na Trgu San Silvestro posle restauriranja postaće luksuzni hotel iz kanadskog lanca “Four Seasons”.

ТО МОЖЕ САМО БИЛ ГЕЈТС: Од палате из 15. века, у Риму прави хотел уз - античко Нероново позориште (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Gejtsu se sada posrećilo i u drugom značajnom šopingu u Rimu. Naime, bogataš je kupio “Palatu Rovere”, koja se nalazi na 300 metara od Crkve Svetog Petra. Grandiozno zdanje sa freskama Pinturikja postaće takođe luksuzni hotel istovetnog lanca. I baš došlo je do fascinantnog otkrića neprocenjivog blaga - Neronovog pozorišta - takoreći u dvorištu palate!

Palata, budući hotel, nekada je bila sedišta Reda Vitezova Svetog groba Jerusalima na samo koji metar od granice sa državom Vatikanom. Posle tri godine iskopavanja, pored nje se pojavilo Neronovo pozorište. To je bila oblast Vrtova Agripine, rimske imperatorke iz dinastije Đulio-Klaudija. Pojavili su se stubovi od belog mermera, sa tragovima boji, afrički i šareni, a među dragocenim ostacima su kapija od alabastera u jonskom stilu.

Arheološko istraživanje je sprovela Specijalna nadzorna uprava Rima. Posle prvih započetih januara 2020. vratila su se izučavanju rasporeda slojeva, koji idu od kasnog republikanskog doba pre rođenja Hrista, preko Srednjeg veka, pa sve do 15 veka. Na ogromnom području koje je pripadalo rimskoj porodici Đulio-Klaudio unutar Agripinih vrtova (“horte”), Kalugula je dao da se izgradi arena za konjske trke, a Neron je naredio izgradnju pozorišta gde se okušavao u svom poetskom, pevačkom i muzičkom predstavljanju.

Reč je o veoma značajnom otkriću koje svedoči o prisustvu Theatrum Neronis, a koji se pominje u antičkim izvorima, kod Plinija i Taćita, ali do sada nikada nije pronađeno. Jedan deo arheološkog nalazišta biće iznet na videlo publici, svakako sa stubovima, drugi deo ostaje pokriven. Restaurirani hotel Bil Gejtsa biće otvoren 2025. Tako će gosti luks hotela moći da se dive i čudesnom Neronovom pozorištu, koje naravno ostaje u vlasništvu države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!