JABLONSKI: Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom

Tanjug

05. 08. 2023. u 00:05

ZAMENIK poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski izjavio je danas da Poljska razmatra zatvaranje granice sa Belorusijom zbog "realnih pretnji" koje dolaze iz te zemlje.

ЈАБЛОНСКИ: Пољска разматра затварање границе са Белорусијом

Foto: pixabay

-Razmatramo sve korake koji će biti neophodni za zaštitu naše teritorije, zaštitu naših građana, uključujući potpunu izolaciju Belorusije potpuno zatvaranje granice, rekao je Jablonski u razgovoru za CNN.

On je naveo da postoji "veoma realna pretnja" iz Belorusije jer su, kako navodi, pojedini borci paravojne grupe "Vagner" već pokušali da se infiltriraju na poljsku teritoriju.

-Očekujemo da će biti još pokušaja napada na našu granicu, možda i još pokušaja narušavanja našeg vazdušnog prostora, kaže Jablonski.

Dodaje da će Belorusija pokušati da pokaže da može da radi "šta god želi".

-Sve više trupa raspoređujemo u ovaj region kako bismo bili otporni, rekao je Jablonski, ali nije precizirao koliko je vojnika dosad raspoređeno blizu granice sa Belorusijom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u subotu da je više od 100 Vagnerovih plaćenika krenulo ka koridoru Suvalki, nazvavši to korakom ka "daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju".

Reč je o koridoru dugačkom skoro 100 kilometara, koji je strateški značajan za NATO, EU, Rusiju i Belorusiju.

U utorak su poljske vlasti saopštile da su dva beloruska helikoptera ušla u njen vazdušni prostor, što je Belorusija negirala.

Nakon tog incidenta, Poljska je izrazila "čvrst protest" protiv Belorusije, a beloruski ambasador je pozvan u ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove