HUNTA TERA FRANCUZE, BAZUM ZOVE AMERIKANCE: Svrgnuti i zatočeni predsednik Nigera traži pomoć za izbavljenje iz krize

A.Vojinović

05. 08. 2023. u 07:30

POZIVAM američku vladu i celu međunarodnu zajednicu da nam pomognu da obnovimo naš ustavni poredak, pozvao je u autorskom tekstu sa stranica dnevnika "Vašington posta" predsednik Nigera Mohamed Bazum, kojeg je prošle sedmice sa vlasti svgnula i zarobila vojna hunta. Istovremeno, hunta je opozvala više sporazuma o vojnoj saradnji sa Francuskom, svojom bivšom kolonijom, koja u Nigeru ima vojnu bazu i oko 1.500 vojnika.

ХУНТА ТЕРА ФРАНЦУЗЕ, БАЗУМ ЗОВЕ АМЕРИКАНЦЕ:  Свргнути и заточени председник Нигера тражи помоћ за избављење из кризе

Tanjug

Isti potez po dolasku na vlast povukao i je i Ibrahim Traore, lider susedne Burkine Faso, zemlje koja kao i Mali, podržava huntu u Nigeru. Takođe, hunta je odlučila da povuče ambasadore Francuske, SAD, Nigerije i Togoa, rekavši na državnoj TV da su njihove funkcije "prekinute". Samo par sati ranije ambasador Nigera u SAD Kijari Liman-Tinguiri izjavio je "da bi hunta trebalo da se urazumi i shvati da ova afera ne može da uspe".

- Vojni udar u Nigeru, koji je protiv moje vlade pokrenula jedna vojna frakcija, nema nikakvog opravdanja. Ako uspe, ostaviće razorne posledice po našu zemlju, naš region i ceo svet. Naša vlada došla je na vlast na demokratskim izborima 2021. godine - napisao je Bazum, čije reči dolaze u delikatnom trenutku kada hunta, afrički region i Zapad zveckaju zaoštravanjem sukoba.

Apostrofirajući da tekst piše u zatočeništvu u predsedničkoj palati u Nijameju, naveo je da je samo jedan od stotine građana koji su protivzakonito zatvoreni. Istakao je da bi ceo centralni region Sahela mogao da padne pod ruski uticaj putem ruske paravojne jedinice "Vagner". No, dokaza o umešanosti "vagnerovaca" u puč u Nigeru nema, što su poručili i iz američkog Stejt departmenta.

Upozorio je i da bi situaciju mogli da iskoriste teroristički pokreti među kojima i "Boko Haram", koristeći Niger kao teren za napad na susedne zemlje. Bazum, otvoreni saveznik Zapada, istakao je da su vođe vojnog puča lagale da su delovali da bi zaštitili bezbednost Nigera.

- Oni tvrde da naš rat protiv džihadista propada i da je moje ekonomsko i socijalno upravljanje, uključujući partnerstvo sa SAD i Evropom, naštetilo našoj zemlji... Strana pomoć čini 40 odsto našeg nacionalnog budžeta, ali neće biti isporučena ako državni udar uspe - naveo je Bazum.

Svrgnuti predsednik, čije su oslobađanje zatražile SAD, EU, Francuska, zemlje zapadne Afrike, kao i Rusija, u tekstu je istakao da je bezbedonosna situacija u Nigeru znatno bolja u odnosu na Burkinu Faso i Mali, gde je, posle vojnih udara, vlast uspostavila vojska. Na ulicama prestonice Nigera, međutim, građani pružaju podršku hunti, vijoreći ruskim zastavama.

General Abdurahman Tijani, kog je vojska postavila za novog šefa države i koji od dolaska na vlast upozorava zemlje regiona i međunarodnu zajednicu da se ne mešaju u unutrašnju politiku Nigera, ili će upotrebiti silu, povodom vojnog puča je rekao da je vlast preuzeta bez ijednog izgubljenog života.

- Uzdržavali smo se od bilo kakvih represivnih akcija protiv pristalica bivšeg režima. Niko nije uhapšen, mogli su slobodno da se kreću i izražavaju. Otvoreni smo za dijalog sa svima kako bismo zajedno mogli da stvorimo uslove za mirni prenos vlasti - rekao je Tijani.

Bivši savetnik zatočenog predsednika Nigera Idris Vaziri u razgovoru za Si-En-En ispričao je da je Bazum odlučan i veoma optimističan uprkos kućnom pritvoru, sa suprugom i sinom.

- Pokušali su da mu slome moral. Palata je okružena oklopnim vojnim vozilima, prilazne kapije su zatvorene lancima, a snabdevanje strujom je privremeno prekinuto - rekao je Vaziri dodavši da je hunta uhapisla oko 130 zvaničnika vlade.

Viziri je ispričao i da je Bazum odlučio da zadrži generala Tijanija na čelu predsedničke garde pošto je izabran za predsednika 2021, i da je verovao da će mu Tijani pokazati isti nivo lojalnosti, što se nije desilo.

I pored napete situacija zasad je na terenu mirno, dok se čekaju novi potezi u Africi, i izvan nje. Lideri Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ekovas) sastali su se u prestonici Nigerije, Abudžiju, kako bi razmotrili sledeće poteze. Sutra, inače, ističe rok koji su dali hunti da oslobodi Bazuma, ili će, u suprotnom, upotrebiti silu.

Pentagon: Vojska SAD ostaje u Nigeru

SEKRETAR za štampu američkog ministarstva odbrane general Patrik Rajder izjavio je da snage SAD u zapadnoafričkoj zemlji nastavljaju da rade sa nigerijskim snagama koje, kako je istakao, nisu povezane sa zadržavanjem predsednika, kako bi američke baze nastavile da rade. Pentagon je ranije saopštio da neće pomerati svoju vojsku iz Nigera, jer američka ambasada evakuiše deo osoblja i članove porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)