KLJUČA NA CRNOM KONTINENTU: Afrika ustaje protiv Zapada

A.Vojinović

02. 08. 2023. u 07:00

KRIZA u Nigeru se zahuktava. Pošto je vojna hunta zbacila predsednika Mohameda Bazuma, građani na ulicama demonstrirali protiv Francuske, a Zapad uveo sankcije ovoj afričkoj zemlji, u zaštitu suseda ustale su prelazne vlade Burkine Faso i Malija. Ove dve zemlje koje se graniče sa Nigerom upozorile su da će bilo kakva vojna intervencija protiv Nigera biti ravna objavi rata ovim zemljama. Uz to, zapretile su i Ekonomskoj zajednici država Zapadne Afrike (Ekovas) da, ukoliko umeša prste, povući će se iz saveza i stati u odbranu istočnog suseda. Francuska i Italija su, istovremeno, najavile evakuaciju svojih državljana iz Nigera.

КЉУЧА НА ЦРНОМ КОНТИНЕНТУ: Африка устаје против Запада

Tanjug

- Vojna intervencija protiv Nigera mogla bi destabilizovati ceo region, kao i jednostrana intervencija NATO-a u Libiji, koja je bila u korenu ekspanzije terorizma u Sahelu i Zapadnoj Africi - navodi se u saopštenju vlada dveju zemalja.

Objava preti da dodatno komplikuje već uzdrmanu situaciju u Nigeru i da ovaj deo afričkog kontinenta uvuče u sukob većih razmera. Ekovas je ranije dao rok hunti od sedam dana da uspostavi pređašnje stanje ili će morati da upotrebe silu.

Te odluke Ekovasa podržale su EU i Francuska, ali su Burkina Faso i Mali ranije su osudili sankcije Ekovasa i izrazili solidarnost sa narodom Nigera. Ove dve zemlje su nedavno pretrpele državne udare, pojačavši savez sa Rusijom. Predviđa se da bi to moglo da se desi i u Nigeru.

Posle optužbi hunte da je svrgnuta vlada ovlastila Francusku da iz zatočeništva izbavi predsednika Bazuma, ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona juče je odlučno odbacila te tvrdnje. Ona je istakla da je napad na francusku ambasadu u Nijameju nasilan i izuzetno opasan, poručivši da je moguć i neophodan povratak svrgnutog predsednika Bazuma.

MIP Francuske saopštilo je da započinje evakuaciju svojih građana iz Nigera, kao i drugih državljana EU. I ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je juče da će italijanska vlada organizovati poseban let za povratak svojih državljana iz Nigera kojih je oko 1.200.

Traore: Mi nismo marionete!

PREDSEDNIK Burkine Faso Ibrahim Traore na nedavnom samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu oštro je kritikovao Afriku i odnos drugih zemalja prema njoj.

- Moja generacija ovo ne razume: kako Afrika koja ima toliko bogatstva ostaje najsiromašniji kontinent na svetu? Afrika je gladan kontinent. Kako to da naši šefovi država idu po svetu da prose. Postavljamo ova pitanja i ne dobijamo odgovore. Međutim, imamo priliku da izgradimo nove odnose koji će nam pomoći da izgradimo bolju budućnost našem narodu. Burkina Faso se osam godina bori sa varvarskim i brutalnim oblikom kolonijalizma i imperijalizma. Mi, afrički lideri, moramo prestati da se ponašamo kao marionete koje plešu kad god imperijalisti povuku konce - rekao je on.

Francuska uz SAD ovde ima i svoje vojne baze. Francuzi ovde imaju 1.500 vojnika, a SAD oko 1.000. Sarađivali su sa dosadašnjom vladom Nigera u borbi protiv militantnih snaga povezanih sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Posle državnog udara u Maliju, Pariz je 2021. godine okončao prisustvo u zoni Sahela, gde je u pojedinim trenucima bilo i do 5.000 francuskih vojnika. U januaru je Francuska odlučila da povuče jedinice iz Burkine Faso posle jakog antifrancuskog raspoloženja koje je zavladalo u ovoj zemlji.

Uzavrelo i u Senegalu

VLADA Senegala raspustila je veliku opozicionu stranku i ograničila internet-usluge u zemlji, nekoliko sati pošto je popularni predsednik te stranke Usman Sonka rekao da je sudija naredio njegovo hapšenje. Opoziciona stranka je često pozivala svoje pristalice da učestvuju u pobunjeničkim pokretima, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Senegala Antoan Feliks Diom.

Jaka želja za oslobođenje od uticaja bivše kolonijalne sile Francuske jača i kod stanovnika Nigera. Građani su se okrenuli Rusiji, nadajući se da će im ona pomoći da posle puča nastave dalje bez mešanja Zapada.

- Imamo uranijum, dijamante, zlato, naftu i živimo kao robovi. Nisu nam potrebni nam Francuzi da nas čuvaju - rekao je jedan od demonstranata za domaće medije.

Drugi, odeven u majicu boja ruske zastave, izjavio je da je od detinjstva protiv Francuske.

- Iskoristili su sva bogatstva moje zemlje kao što su urnaijum, benzin i zlato. Najsiromašniji Nigerijci ne mogu da jedu tri puta dnevno zbog Francuske -rekao je.

Nezadovoljstvo građana izaziva to što ogromne količine uranijuma idu u Francusku, čija kompanija kontroliše oko dve trećine proizvodnje u zemlji. Niger važi za jednog od najvećih proizvođača uranijuma na svetu sa četiri odsto svetske proizvodnje.

Vašington na čekanju

POSTOJI mala mogućnost da se preokrene prošlonedeljno vojno preuzimanje vlasti u Nigeru, a američki diplomatski i vojni stav zavisiće od toga da li će demokratski izabrana vlada biti vraćena na vlast, rekao je visoki američki zvaničnik. SAD su osudile vojno zbacivanje izabranog predsednika Mohameda Bazuma, a cilj Vašingtona je da podrži zapadnoafrički regionalni blok Ekovas u namerama da preokrene situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)