VATRENI TORNADO ŠIRI SE AMERIKOM: Posle Kalifornije, veliki šumski požar zahvata i Nevadu

Tanjug

01. 08. 2023. u 13:32

AMERIČKI vatrogasci bore se sa "vatrenim vrtlozima" u kalifornijskom nacionalnom rezervatu Mohave, dok veliki šumski požar postepeno zahvata i susednu saveznu državu Nevadu, u jeku opasnog toplotnog talasa praćenog snažnim vetrovima.

ВАТРЕНИ ТОРНАДО ШИРИ СЕ АМЕРИКОМ: После Калифорније, велики шумски пожар захвата и Неваду

Foto: AP

Požar je izbio u petak u blizini zabačenog planinskog područja kanjona Karuters, dela ogromnog prirodnog rezervata, potom se u nedelju proširio preko državne granice Nevade i poslao oblak dima dalje na istok, sve do doline Las Vegasa, prenosi AP.

Izmaglica prouzrokovana dimom zaklonila je u podne sunce iznad Las Vegasa i pogled prema planinama koje okružuju ovaj grad i njegova predgrađa.

Zbog slabe vidljivosti, letovi na međunarodnom aerodromu Hari Rid u Las Vegasu odloženi su na skoro dva sata.

Vatreni vrtlog, koji se naziva i vatreni tornado, zapravo je "vrtložni stub vatre" koji nastaje kada se kombinuju intenzivna toplota i turbulentni vetrovi, saopšteno je iz uprave Nacionalnog rezervata Mohave.

Požar nazvan Jork je izbio u planinskom lancu Njujork u Kaliforniji, a vatreni vrtlozi, koji mogu biti visoki od jednog do nekoliko desetina metara sa različitim brzinama rotacije, primećeni su u nedelju na severnom delu Nacionalnog rezervata Mohave.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA: Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)