ITALIJA REKLA "ĆAO" KINEZIMA Ministar Krozeto potvrdi: Italija napušta kineski "Pojas i put"

Novosti online

31. 07. 2023. u 21:04

ITALIJA namerava da napusti kinesku inicijativu "Pojas i put", a da ne nanese štetu svojim odnosima s Pekingom, rekao je ministar odbrane Italije Gvido Krozeto.

ИТАЛИЈА РЕКЛА ЋАО КИНЕЗИМА Министар Крозето потврди: Италија напушта кинески Појас и пут

Foto: Free Images Pixabay

- Današnje pitanje je kako odustati od 'Pojasa i puta', a ne narušiti odnose s Pekingom. Kina jeste konkurent, ali i partner - izjavio je Krozeto u intervjuu za list "Korijere dela sera".

Ovaj komentar je zapravo potvrda onoga što se dalo naslutiti iz izjave premijerke Đorđe Meloni date u maju da bi Italija mogla da ostane u dobrim odnosim s Kinom i u slučaju da napusti pomenuti inicijativu.

- Izbor da se pridružimo (novom) Putu svile bio je improvizovan i loš čin, koji je napravila vlada Đuzepea Kontea, što je dovelo do dvostrukog negativnog rezultata. Izvezli smo tovar narandži u Kinu, a oni su utrostručili izvoz u Italiju za tri godine - istakao je Krozeto u intervjuu.

Italija je 2019. postala prva zemlja G7 koja se pridružila kineskom globalnom infrastrukturnom programu što je iznenadilo njene zapadne saveznike.

"Politiko" piše da odluka Rima da uđe u pekinšku inicijativu nije poboljšala trgovinski deficit s Kinom. Kineski izvoz u Italiju porastao je za 51 odsto od 2019. do 2022, dok je kineski uvoz iz zemlje EU porastao za 26 odsto tokom istog perioda, podaci su Italijanske trgovinske agencije.

Nasuprot Italijanima Francuska želi bolji pristup kineskom tržištu – tamošnji ministar finansija Bruno le Mer je rekao da njegova zemlja teži balansiranijem trgovinskom odnosu, a ne razdvajanju.

- Ne želimo da se suočavamo sa zakonodavnim ili bilo kojim drugim preprekama da bismo dobili pristup kineskom tržištu - izjavio je Le Mer dan (30. jul) nakon trgovinskih pregovora sa zamenikom premijera Kine He Lifengom.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić