RAT U UKRAJINI: Srušio se dron u Rostovskoj oblasti; Najavljen sastanak o "formuli mira" (VIDEO)

Novosti online

30. 07. 2023. u 07:28 >> 23:06

U TOKU je 522. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Срушио се дрон у Ростовској области; Најављен састанак о формули мира (ВИДЕО)

Foto: AP Photo

Najavljen sastanak o "formuli mira"

Šef kabineta Vladimira Zelenskog, Andrij Jermak, potvrdio je na svom Telegram kanalu da će se u Saudijskoj Arabiji održati sastanak savetnika lidera država povodom ukrajinskoje "formule mira".

Ranije je Vol strit džurnal objavio da Saudijska Arabija namerava da u avgustu održi mirovne pregovore o Ukrajini u Džedi, na koje će biti pozvani predstavnici do 30 zemalja, ali ne i Rusije.

Srušio se dron u Rostovskoj oblasti

Dron se srušio u selo Daraganovka, Neklinovskog okruga Rostovske oblasti, oštećeni su krov privatne kuće i automobil, napisao je na Telegramu gubernator regiona Vasilij Golubjov.

Na lice mesta izašla je ekipa hitne pomoći, iako za sada nema informacija o povređenima.

U toku je istraga.

Dron-kamikaza "Lancet" je poleteo u lov

Gradonačelnik Donjecka: Masovno granatiran Kujbiševski okrug

Kujbiševski okrug u Donjecku je pod masovnim granatiranjem Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je gradonačelnik tog grada Aleksej Kulemzin.

- Prema preliminarnim informacijama, ima žrtava - napisao je Kulemzin na Telegram kanalu.

Pozvao je stanovnike da što više ograniče kretanje ulicom.

Počinju pregovori SAD- Ukrajina?

Ukrajina će sledeće nedelje početi pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

- Ove garancije važe sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, što je najpouzdanija garancija bezbednosti“, rekao je Jermak i dodao da je reč o bilateralnom dokumentu.

Garancije su "konkretne i dugoročne obaveze koje će pomoći Ukrajini da pobedi i odbije rusku agresiju u budućnosti - rekao je Jermak.

Rat u Ukrajini se može okončati političkom odlukom

Rat u Ukrajini može se okončati političkom odlukom, saopštio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

- Trenutno smo u ćorsokaku, što nas tera da razmišljamo o dugom, ako ne i veoma dugom vremenskom okviru (za kraj rata). Ukrajinska kontraofanziva, kako su neki od nas pretpostavljali, naišla je na niz poteškoća. Ruski rovovi ometaju ofanzivne operacije. Stoga, politički izbor može odrediti kraj sukoba - istakao je on.

Rusija će ponovo okpoliti Harkov

Ruska vojska će opkoliti Harkov kao rezultat serije velikih poraza ukrajinske komande u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

- Rusi su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Limana i preuzimaju kontrolu nad putem koji će im omogućiti da se kreću na zapad ili severozapad, kako bi opkolili Harkov - predvideo je oficir.

Makgregor je ruski sistem utvrđenja nazvao kolosalnom preprekom, dubine desetinama kilometara. Prema njegovom mišljenju, ukrajinska komanda to nikada neće moći da probije. Pukovnik je trenutnu situaciju nazvao beznadežnom za Oružane snage Ukrajine.

Medvedev: Morali bi da upotrebimo nuklearno oružje da je kontraofanziva bila uspešna

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi Moskva morala da upotrebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspešna.

Medvedev je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, čestitajući Dan mornarice Rusije, naveo da bi Rusija bila prinuđena da se osloni na sopstvenu nuklearnu doktrinu u takvom scenariju.

- Zamislite da je ofanziva, koju podržava NATO, uspela i da su oduzeli deo naše zemlje, onda bismo bili prinuđeni da, na osnovu pravila ukaza predsednika Rusije od 06. 02. 2020, idemo na upotrebu nuklearnog oružja - istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, jednostavno ne bi bilo drugog izlaza. 

- Zato naši neprijatelji treba da se mole za naše ratnike. Oni ne dozvoljavaju da se rasplamsa globalni nuklearni požar - naveo je Medvedev.

Oko 20 kuća u Novoj Kahovki bez snabdevanja gasom zbog ukrajinskog granatiranja

Oko 20 stambenih objekata ostalo je bez snabdevanja gasom u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti nakon ukrajinskog  granatiranja, saopštile su danas lokalne vlasti.

- Kao rezultat današnjeg granatiranja, delimično je uništen krov jedne stambene kuće i oštećen je gasovod u Novoj Kahovki. Prekinuto je snabdevanje gasom za 20 kuća - naveli su iz gradske uprave na Telegramu, prenosi TASS.

Zelenski očekuje da će Rusija nastaviti da napada energetski sistem Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da očekuje da će Rusija kasnije ove godine, kada vreme postane hladnije, nastaviti napade na energetski sistem Ukrajine.

- Očigledno je da će ove jeseni i zime neprijatelj pokušati da ponovi teror nad ukrajinskom energetskom industrijom. Trebalo bi da budemo spremni na to - poručio je Zelenski, dodavši da će učiniti sve što je moguće da zaštiti električnu mrežu, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vlada, bezbednosni zvaničnici i energetski radnici rade na zaštiti energetskog sistema od fizičkih oštećenja, sabotaže ili sajber napada.

Žestok napad iz tenka T-80

Ukrajinci zauzimaju Bahmut

Ukrajinske snage izvele su kontraofanzivne operacije na najmanje tri dela fronta, navodi Institut za proučavanje rata (ISV).

Američki istraživački centar je rekao da trupe napreduju u nekim oblastima u svojoj dnevnoj proceni rata od 29. jula.

Geolocirane slike ISV potvrdile su da ukrajinske snage napreduju u blizini severozapadnog predgrađa Kurđumivka, oko osam milja jugozapadno od Bahmuta. Drugi snimci pokazuju kako ukrajinske trupe napreduju do položaja u blizini severnog predgrađa Prijutna u pograničnom regionu Donjeck-Zaporožje.

Zašto je propala ukrajinska kontraofanziva?

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala zbog potpune nekompetentnosti predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga SAD Toni Šafer u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

- Otvoreno priznati da stvari idu loše, isto je kao i upozoriti svog neprijatelja. ‘Ako je to istina, hajde da to iskoristimo’, i, sudeći po svemu, tako se i dogodilo. Rusi su se pažljivo, ali efikasno time okoristili - tvrdi stručnjak.

Prema njegovim rečima, ukrajinski lider je dozvolio ozbiljnu grešku, jer je redovno javno govorio o planovima Oružanih snaga Ukrajine da izvedu napad na određena područja, kao i o tome sa kakvim se problemima suočavaju, na primer, sa nedostatkom zapadnog naoružanja ili municije.

Šafer smatra da je ovakav nestručan način vođenja ofanzive naneo težak udarac Ukrajincima.

- Rusi su preduzeli mere kako bi sva ta ogromna borbena moć koju smo mi na Zapadu pružili Zelenskom bila upotrebljena apsolutno beskorisno - ocenio je potpukovnik.

On je takođe primetio da snage Zelenskog nisu usredsređene na jedan cilj, jer dva glavna komandanta njegove armije Valerij Zalužni i Aleksandar Sirski žele da napadnu iz potpuno različitih pravaca, cepajući time Oružane snage Ukrajine.

Ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug. Granate su pale na teritoriju uzgajivačnice svinja, a povređene su dve žene koje su prevezene u bolnicu.

Kasnije je gubernator rekao da je broj povređenih osoba u granatiranju porastao je na tri i njima se pruža medicinska pomoć.

Vazdušna uzbuna

U šest ukrajinskih regiona proglašena je vazdušna uzbuna.

Uzbuna je u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Osim toga, uzbuna je objavljena i u delovima DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

Rusi izveli kontranapad

Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.

- Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem - naglasio je Rogov.

Ulica Testovskaja još blokirana

Ulica Testovskaja u Moskva Sitiju, gde su ukrajinske bespilotne letelice oštetile fasade zgrada, i dalje je blokirana.

Mask odbio Ukrajini pristup "Starlinku" kod Krima

Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini omogući pristup mreži Starlink u blizini Krima, piše Njujork tajms.

"Prema izvorima koji su upoznati sa situacijom, Mask je tokom sukoba nekoliko puta ograničavao pristup Starlinku. U jednom trenutku je odbio zahtev ukrajinske vojske da uključi terminal u blizini Krima", navodi se u članku njujorškog dnevnika. 

Prema pisanju lista, to je uticalo na strategiju na bojnom polju.

Foto: Profimedia

Mask, kako se navodi, ima "crvene linije" koje ne prelazi, a među njima je i potencijalni napad Oružanih snaga Ukrajine na Krim uz pomoć njegovih tehnologija. 

Mask je, takođe, prekinuo pristup ukrajinskoj vojsci nekim terminalima Starlinka, zbog neplaćanja 2.500 dolara mesečnog zakupa za svaku instalaciju.

Starlink je satelitska mreža dizajnirana da obezbedi širokopojasni pristup internetu bilo gde u svetu.  Od 2018. godine projekat sprovodi "Spejs eks" u vlasništvu Ilona Maska.

Napadnut Krim

Kijevski režim organizovao je napad na objekte na Krimu uz pomoć 25 dronova koji su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šesnaest bespilotnih letelica oborile su snage PVO, još devet je neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje, a da nisu stigli do cilja. Oni su se srušili u Crnom moru i na rtu Tarhankut.

U napadu nije bilo žrtava i materijalne štete, dodaje se u saopštenju Ministarstvaa

Rusija: Ukrajina dronovima napala Moskvu

Ukrajinski dron je rano jutros napao Moskvu, ali nema žrtava, rekao je major Sergej Sobjanin.

- Noćas je bio napad ukrajinskim dronom. Fasada dve zgrade u gradu je blago oštećena. Nema žrtava - naveo je Sobjanin na Telegramu.

U napadu su učestvovala dva drona, koja su potom oborena u zapadnom Podmoskovlju.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić