VARŠAVA PRETI BERLINU SUDOM: Ilegalno skladištili otpad u Poljskoj

I.S.

26. 07. 2023. u 13:22

POLjSKA ministarka klime i životne okoline Ana Moskva najavila je žalbu Varšave Evropskoj komisiji protiv Berlina. Nemačka je, tvrdi Poljska, napravila veliki propust, jer nije uklonila otpad koji je ilegalno transportovan iz Nemačke u Poljsku i tamo uskladišten.

ВАРШАВА ПРЕТИ БЕРЛИНУ СУДОМ: Илегално складиштили отпад у Пољској

Foto Pixabay free images

Prema tvrdnjama iz Varšave, nemačke kompanije su ilegalno premestile oko 35 tona otpada u Poljsku i uskladištile ga na sedam lokacija. Ni posle nekoliko formalnih zahteva, nisu ga uklonile. Poljaci, međutim, ne preciziraju na kojim je lokacijama Nemačka lagerovala otpad, kao ni kada je do toga došlo. Varšava se, po rečima Moskve, "više puta žalila saveznim i regionalnim nemačkim vlastima, ali nije dobila odgovor".

- Ako ni žalba Briselu ne urodi plodom, izvešćemo Nemačku pred Sud pravde EU - poručila je Ana Moskva.

Vladajuća poljska Partija prava i pravde sukobila se, ranije ove nedelje, sa opozicionim strankama oko odgovornosti za skladištenje opasnog otpada u zemlji, pošto je u subotu izbio požar na skladištu hemijskog otpada u zapadnom gradu Zjelona Gora. Poljska je 2018. pooštrila svoje zakone protiv ilegalnog uvoza i odlaganja otpada, a lane je počela elektronsko označavanje tranzita i uvoza otpada.

Samo tokom prošle godine, poljske vlasti su registrovale 42 ilegalna transporta otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)