NEKI NE MOGU NI DA KROČE, A NEKI ĆE OSTATI TRI DANA: Šojgu stiže u Severnu Koreju

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 12:20

RUSKA delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom boraviće u zvaničnoj poseti Severnoj Koreji od 25. do 27. jula, kako bi učestvovala na svečanostima povodom "pobede Severne Koreje u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu", saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

НЕКИ НЕ МОГУ НИ ДА КРОЧЕ, А НЕКИ ЋЕ ОСТАТИ ТРИ ДАНА: Шојгу стиже у Северну Кореју

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Od 25. do 27. jula, ruska delegacija koju predvodi ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu, posetiće Demokratsku Narodnu Republiku Koreju na poziv Ministarstva odbrane Severne Koreje da prisustvuje svečanim događajima povodom 70. godišnjice pobede severnokorejskog naroda u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu. Jačanje bilateralnih vojnih veza predstavlja važnu etapu u razvoju saradnje između dve zemlje - navodi se u saopštenju.

Ranije su severnokorejski državni mediji preneli da će kineska delegacija na visokom nivou takođe prisustvovati svečanosti, a očekuje se da će događaji povodom godišnjice uključiti veliku vojnu paradu u severnokorejskoj prestonici Pjongjangu.

Severna Koreja je početkom 2020. godine zatvorila svoje granice za svu trgovinu i diplomatske posete, čak i sa svojim glavnim ekonomskim i političkim saveznikom Kinom. Kina je u ponedeljak poručila da ''strogo'' sprovodi sankcije UN prema Severnoj Koreji, reagujući na pismo zemalja članica Grupe sedam, Evropske unije i drugih koji su pozvali Peking da spreči Pjongjang da izbegne te mere korišćenjem tzv. kineskih koridora.

Kineski izvoz u Severnu Koreju u junu bio je osam puta veći nego pre godinu dana. SAD su u međuvremenu optužile Severnu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji za rat u Ukrajini, što su negirali i Moskva i Pjongjang.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)