FRANCUZI SE BUNE, ALI PREMIJERKA OPSTAJE: Francuski predsednik odlučio da zadrži Bornovu i pored velikih protesta

Džaba ste krečili! Ovaj stari grafit s beogradskih ulica najbolje ilustruje rezultat višemesečnih protesta protiv penzijske reforme u Francuskoj u kojima je naneta materijalna šteta u milijardama evra. Ne samo da su protesti splasli, ne samo da je reforma opstala, već će i premijersku funkciju zadržati Elizabet Born, koja je bila prva na meti štrajkača.

ФРАНЦУЗИ СЕ БУНЕ, АЛИ ПРЕМИЈЕРКА ОПСТАЈЕ: Француски председник одлучио да задржи Борнову и поред великих протеста

Foto: AP

Francuski predsednik Emanuel Makron odlučio je da Bornovu ostavi na čelu vlade. Istovremeno, najavio je neke izmene u vladi. Obratiće se, takođe, do kraja sedmice građanima. Sve to je deo scenarija povodom sto traženih dana za smirivanje situacije nastale krizom izazvanom osporavanom penzijskom reformom kojom je starosna granica povećana sa 62 na 64 godine, protiv koje je bilo preko 70 odsto građana i više od 90 odsto zaposlenih.

U međuvremenu je došlo i do novih nasilnih protesta, kada su tokom dve nedelje gorele ulice u čitavoj zemlji, zbog ubistva sedamnaestogodišnjeg mladića tokom policijske kontrole. Makronova vlast je i sa time uspela da izađe na kraj, a proslava Dana republike 14. jula, koja je služila i kao svojevrsni test za procenu smirivanja situacija, protekla je, ističu u Parizu, uspešno.

Bornova se već prihvatila zadatka da izvrši pripreme za obnovu kabineta. Prethodno, šef države je predsednicu vlade zadužio i da obezbedi koalicionu većinu za dalje donošenje reformskih zakona, u situaciji kada vlast nema većinu u skupštini, već mora da se bori za poverenje za svako novo izjašnjavanje. Makronova stranka tako računa na desnicu kada je, na primer, reč o zakonima koji se odnose na imigraciju ili jačanje reda, a na levicu kada se radi o socijalnoj pravdi i uslovima rada.

Bornova je već u skupštini "preživela" glasanje o poverenju usred penzijske reforme, a sada joj je "život" na funkciji produžio i predsednik. Premijerka je, s druge strane, upravo zamenila svog šefa kabineta i na to mesto postavila stručnjaka za pravo rada.

Akcenat vlasti u sledećem periodu biće stavljen na ekološku tranziciju, javne službe i obrazovanje, kao i na novu socijalnu agendu o kojoj će se od jeseni raspravljati sa sindikatima i poslodavcima.

LE PENOVA: NEMOĆ

- Održavanje Elizabet Born u Matinjonskoj palati na dramatičan način oslikava isključenost predsednika Republike koji je izgubio svaki kontakt s narodom i osuđuje zemlju na nemoć i nepokretnost – poručila je liderka krajnje desnice Marin le Pen.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)