USIJALA SE ITALIJA: Visoke temerature dostižu istorijski rekord, crveni meteo-alarm u 20 gradova, sutra će biti u 25

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

18. 07. 2023. u 21:24

ITALIJA je danima na udru tropskog talasa zbog kog je, po odluci Ministarstva zdravlja, u stanicama Hitne pomoći uveden “toplotni kodeks”, odnosno posebna traka za prijem i pomoć građanima kojima je pozlilo od toplote.

УСИЈАЛА СЕ ИТАЛИЈА: Високе темературе достижу историјски рекорд, црвени метео-аларм у 20 градова, сутра ће бити у 25

Foto: AP

Od ponedeljka su se usijali telefoni i dostignut je rekord po broju prijema u hitnoj službi i bolnicama i ne samo starijih osoba, ili srčanih bolesnika  već i mlađih ljudi. Javljaju se zbog dezorijentisanosti, velikog umora, bez snage, ima i onih koji su se onesvešćivali na ulici, u stanu, ili radeći na otvorenom.

Stoga je bilo neohodno stvoriti poseban prostor u hitnoj pomoći i ambulantama, staviti na raspolaganje veći broj kreveta u bolnicama. Uvedene su ambulante sa specijalnim jedinicima za asistenciju, kao i onu kućnu gde se građanima može pomoći u stanu ili telefonom davati savet.

Utorak i sreda najavljeni su kao dani sa istorijskim rekordom u visokim temperaturama. Danas je u 20 gradova proglašen crveni meteo alarm, a u sredu se očekuje u 25 i toplotni udar. Na Sardiniji je već zabeležena temperatura od 50 stepeni, prosečna 47, a takav podeok na skali očekuje se i u sredu na Siciliji i u Pulji.

Još nije završeno leto, ali se prognozira da će ova godina oboriti istorijski rekord visokih temperatura iz 2022, najtoplije godine u Italiji od 1800. - od kada se vrše merenja. Nacionalna federacija poljoprivrednih proizvođača već je izračunala da je do sada šteta od visokih temperatura i suše kakva nije zabeležena 500 godina, ali i od nevremena na severu Italije kao i od naglih vremenskih promena, šteta u poljoprivredi već stigla do šest milijardi evra.

Rim je već u ponedeljak i utorak živeo na 42, 43, čak 45 stepeni, a to su stepeni kojima se dodaje još dva do četiri na skali zbog vlage koja uvećava temperaturu. Sa hiljadama turista na ulici istinski je teško za preživeti, traži se poneki hlad, ili se prilazi fontanama da se pokvasi, a u ruci ljudi često su mali ventilatori na bateriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave