NAKON NEUSPELOG POKUŠAJA NOVO REŠENJE: Sunakov plan o deportaciji tražilaca azila iz Ruande uskoro postaje zakon

Tanjug

18. 07. 2023. u 19:05

KONTROVERZNI, široko osporavani plan britanskog premijera Rišija Sunaka koji predviđa olakšani postupak deportacije tražilaca azila iz Ruande, postaće zakon nakon neuspelog pokušaja gornjeg doma parlamenta, Doma lordova, da unese izmene u tekst zakona.

НАКОН НЕУСПЕЛОГ ПОКУШАЈА НОВО РЕШЕЊЕ: Сунаков план о депортацији тражилаца азила из Руанде ускоро постаје закон

Riši Sunak, Foto AP

Predlog zakona o ilegalnoj migraciji postao je predmet sukoba između Donjeg doma parlamenta i gornjeg, Doma lordova, u kojem je više puta pokušavano unošenje izmena s ciljem da se odredbe predloga ublaže, podseća Rojters.

Jutros je ipak izglasana poslednja od predloženih promena i tekst sada može da bude poslat britanskom kralju, a ukoliko kralj Čarls Treći odobri taj tekst, on postaje zakon.

Plan za deportaciju tražilaca azila kritikovali su neki opozicioni političari, advokati i grupe za građanska prava, ocenivši da je nehuman, surov i neefikasan.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Voker Tirk ocenio je da današnje usvajanje zakona izaziva "veoma ozbiljnu pravnu zabrinutost", uspostavlja "zabrinjavajući presedan za demontažu obaveza prema tražiocima azila" i predstavlja loš primer koji bi i druge zemlje mogle da slede.

Malo je verovatno da će avionski letovi za deportaciju tražilaca azila iz Ruande početi pre sledeće godine.

 

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)