ODNOSI AMERIKE I BRITANIJE KAO STENA: Bajden započeo evropsku turneju sastankom sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom

A.Vojinović

11. 07. 2023. u 07:00

ODNOSI između SAD i Velike Britanije su jaki kao stena. Ne bih mogao da se sastanem sa bližim prijateljem i većim saveznikom. Nas dvojica imamo o čemu da razgovaramo i radujem se našim diskusijama.

ОДНОСИ АМЕРИКЕ И БРИТАНИЈЕ КАО СТЕНА: Бајден започео европску турнеју састанком са британским премијером Ришијем Сунаком

Tanjug

Ovo je juče posle sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u bašti Dauning strita 10 poručio predsednik SAD Džozef Bajden. Bajden, koji je u ponedeljak započeo evropsku turneju posle susreta koji je trajao manje od sat vremena, otišao je u dvorac Vindzor gde se sastao sa kraljem Čarlsom.

Britanski premijer koji je ugostio važnog kolegu u svojoj rezidenciji naglasivši da su se sa Bajednom sastaje šesti put u poslednjih šest meseci poručio je da je jedan od ciljeva posete "razmatranje načina kako da dve zemlje ojačaju međusobnu saradnju i zajedničku ekonomsku sigurnost u korist građana".Bajdenova poseta dolazi u delikatnom trenutku nakon najave da će SAD poslati kasetnu municiju Ukrajini i uoči dvodnevnog samita NATO članica u Litvaniji koji počinje danas, a na kojem će prisustvovati i američki i britanski lider.

Iako je Velika Britanija potpisnica konvencije iz Osla koja zabranjuje proizvodnju ili upotrebu kasetne municije, uz obeshrabrivanje njenog korišćenja, a SAD i Ukrajina ne, šef Bele kuće uveren je da problema u transatlanskim vezama - nema.

- Mi stojimo kao dva najčvršća saveznika u NATO savezu i znam da želimo da učinimo sve što možemo da ojačamo evroatlansku bezbednost - istakao je Sunak ovim povodom.

Predsednik britanske vlade je ranije govoreći o spornom pitanju poručio da će London nastaviti da radi svoj deo posla u podržavanju Ukrajine i da su to učinili tako što su Kijevu obezbedili teške borbene tenkove i oružje dugog dometa. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan je takođe uveren da Bajdenova odluka neće uticati na odnose sa saveznicima koji se protive upotrebi kasetne opreme.

- SAD nisu dobile nikakve negativne povratne informacije od NATO saveznika u vezi sa ovom odlukom. To će se po mom mišljenju ponoviti sa svim liderima Alijanse. Mislim da nećete videti lom, podelu ili nejedinstvo kao rezultat ove odluke - naveo je Salivan.

Američki predsednik je odluku pravdao time da je slanje kasetne municije Kijevu "bilo neophodno jer Ukrajini nedostaje municije za kontraofanzivu". Bajdenu je kritika stigla i iz sopstvenih redova, pa je tako članica Predstavničkog doma Kongresa i dmeokrata Barbara Li izjavila za Si-En-En da kasetne bombe ne bi nikada trebalo da se koriste i da to označava prelazak granice.

- Smatram da bismo rizikovali da izgubimo naše moralno vođstvo jer kad pogledate činjenicu da je preko 120 zemalja potpisalo konvenciju o kasetnoj municiji u kojoj se zabranjuje upotreba ovog oružja onda ga nikada ne treba koristiti - istakla je ona.

Sa Čarlsom o klimi

AMERIČKI predsednik se sa kraljem Čarlsom sastao prvi put otkako je naslednik kraljice Elizabete zvanično preuzeo britanski tron. Predsednik SAD dočekan je uz kraljevski pozdrav i intoniranje američke himne. Glavna tema razgovora britanskog monarha i šefa Bele kuća bila je rasprava o klimatskim promenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!