BAJDEN KREĆE NA EVROPSKU TURNEJU: Prva stanica London - ovo su naredne destinacije

Novosti online

09. 07. 2023. u 09:47

AMERIČKI predsednik Džo Bajden doputovaće u kratku posetu Velikoj Britaniji tokom koje će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i razgovarati o klimatskim promenama sa kraljem Čarlsom uoči samita NATO-a.

БАЈДЕН КРЕЋЕ НА ЕВРОПСКУ ТУРНЕЈУ: Прва станица Лондон - ово су наредне дестинације

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bela kuća je saopštila da je svrha posete dalje jačanje bliskih odnosa dve zemlje. Bajden će sutra posetiti Dauning strit kako bi održao sastanak sa Sunakom, njihov peti susret za pet meseci, i samo mesec dana nakon što su se u Vašingtonu dogovorili o "Atlantskoj deklaraciji" i zajedničkom radu na naprednim tehnologijama i čistoj energiji.

Sunakov portparol rekao je da će tema njihovih razgovora verovatno uključivati predstojeći samit NATO-a i Ukrajinu.

- Dok se suočavamo sa novim izazovima za našu fizičku i ekonomsku bezbednost bez presedana, naši savezi su važniji nego ikad - rekao je Sunak u saopštenju koje je njegova kancelarija objavila juče.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je vodeći evropski saveznik u NATO-u, mi smo najvažniji trgovinski, odbrambeni i diplomatski partner Sjedinjenih Država i predvodimo put u pružanju podrške Ukrajini koja joj je potrebna za uspeh na bojnom polju - rekao je Sunak.

Sunak je krenuo da popravi odnose sa Bajdenom nakon što su se odnosi pokvarili pod njegovim prethodnicima Borisom Džonsonom i Liz Tras zbog njihovog oštrog stava po pitanju sporazuma sa Evropskom unijom nakon Bregzita i bližih Džonsonovih veza sa Donaldom Trampom.

Za Bajdena, vrhunac putovanja biće njegov susret sa kraljem Čarlsom u zamku Vindzor zapadno od Londona, gde je monarhova pokojna majka kraljica Elizabeta ugostila Baraka Obamu 2016. i Trampa 2018. godine.

Predsednik i kralj bi trebalo da razgovaraju o klimatskim pitanjima, temi o kojoj je kralj, 74, vodio kampanju i razgovarao više od pet decenija.

Nakon sastanka, Bajden i Sunak putuju u Litvaniju, gde će se okupiti lideri NATO-a na ključnom samitu. Očekuje se da će Bajden tada otputovati u Helsinki na sastanak sa nordijskim liderima.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana