AMERIKANKA - EVROPSKI ADUT: Francuzi govore o aneksiji kontinenta od strane Severnoamerikanaca

I. Stanojević

17. 07. 2023. u 15:52

AMERIKANKA Fiona Skot Morton(56), novoimenovani glavni ekonomista antimonopolskih organa EU, treba da bude borac protiv korporacija kojima je ranije bila ključni savetodavac! I bez ove spojenosti nespojivog, presedan je činjenica da je jedna državljanka SAD dobila tako važnu funkciju u Briselu, pišu zapadni mediji. Podigla se velika prašina i pljušte kritike, jer u borbi protiv tržišne moći velikih američkih korporacija treba da učestvuje osoba koja je zarađivala novac savetujući te iste firme.

АМЕРИКАНКА - ЕВРОПСКИ АДУТ: Французи говоре о анексији континента од стране Северноамериканаца

Foto: Tanjug/AP

Komisija EU postavila je Skot Mortonovu na izuzetno visoku i osetljivu poziciju savetnice za pitanja konkurencije i poslovanja sa tehnološkim kompanijama. Dužnost u Generalnom direktoratu EU za konkurenciju, treba da preuzme 1. septembra. Njen posao biće da savetuje potpredsednicu Komisije Margret Vestager, odgovornu za ova pitanja, što je stavlja na čelo borbe vlasti EU protiv tržišne moći velikih korporacija kao što su Epl, Amazon ili Meta, sve sa sedištem u SAD.

Brojne neprofitne antimonopolske organizacije širom Evrope, poslale su komesarki Vestager zajedničko pismo na sedam stranica, u kome se precizira da je "Skot Mortonova savetovala niz velikih kompanija, uključujući Epl, Amazon, Majkrosoft, Sanofi i Fajzer". "Mi strahujemo da će njena bliskost sa velikim tehnološkim kompanijama uticati na njenu sposobnost da neutralno i efikasno sprovodi zakon o konkurenciji EU protiv ovih kompanija."

Kritikuje se i činjenica da Skot Mortonova nije državljanka nijedne članice EU i podseća da se u propisima EU to upravo postavlja kao uslov. Poslanici Evropskog parlamenta, demohrišćani, socijaldemokrate, zeleni i liberali, zato traže poništenje odluke.

Najviše su ljuti Francuzi, koji govore o "aneksiji kontinenta od strane Severnoamerikanaca". Francuska šefica diplomatije Katrin Kolona je "zaprepašćena imenovanjem, budući da je regulisanje interneta ključno pitanje za Francusku i Evropu" te da, Komisija EU mora da preispita svoju odluku.

Komisija, međutim, taj zahtev odbacuje, jer "ne vidi povećan rizik od sukoba interesa". Osim toga, tokom prve dve godine mandata Skot Mortonova neće smeti da radi na slučajevima povezanim sa kompanijama koje je prethodno savetovala. Brisel je poslednjih godina nametnuo rekordne kazne nekim tehnološkim korporacijama iz SAD.

 

EPL I AMAZON

PROFESORKA Fiona Skot Mortonova predavala je ekonomiju na Jejlu, a povezana je i sa Univerzitetom u Edinburgu. Za mandata nekadašnjeg predsednika SAD, Baraka Obame, bila je viša ekonomska analitičarka u antimonopolskom odeljenju Ministarstva pravde. Radila je kao konsultantkinja za velike tehnološke kompanije kao što su Epl i Amazon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)