SAD ŠALJU AVIONE U ORMUSKI MOREUZ: Vazdušnom odbranom štitiće brodove od iranskih zaplena

Tanjug

15. 07. 2023. u 08:46

SJEDINjENE Američke Države pojačavaju korišćenje borbenih lovaca oko strateškog Ormuskog moreuza kako bi zaštitili brodove od iranskih zaplena, izjavio je visoki zvaničnik pri američkom Ministarstvu odbrane, dodajući da su SAD sve više zabrinute zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije.

САД ШАЉУ АВИОНЕ У ОРМУСКИ МОРЕУЗ: Ваздушном одбраном штитиће бродове од иранских заплена

Foto: Profimedia

Zvaničnik je novinarima u Pentagonu rekao da će SAD poslati avione F-16 u region Persijskog zaliva ovog vikenda, kako bi dali podršku jurišnim avionima A-10 koji tamo patroliraju više od nedelju dana, preneo je AP.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, naveo je da će avioni F-16 pružiti vazdušnu podršku brodovima koji prolaze moreuzom i pojačati vidljivost vojsci u toj oblasti, kao sredstvo odvraćanja od Irana.

Američka agencija navodi da ovaj potez dolazi nakon što je Iran pokušao da zapleni dva naftna tankera u blizini moreuza prošle nedelje, otvorivši vatru na jedan od njih.

Američka ratna mornarica saopštila je da su se iranski brodovi udaljili kada im je američki razarač USS Mekfol prišao.

Ormuski moreuz spaja Persijski zaliv sa Omanskim zalivom, a strateški je važan jer kontroliše morski promet prema Kuvajtu i Iraku.

BONUS VIDEO: PROTESTI U GRČKOJ - Demonstranti su se okupili ispred Ministarstva rada u Atini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!