FRANCUSKA ĆE PREDATI UKRAJINI RAKETE DUGOG DOMETA: Odmah stigao odgovor Kremlja

Novosti onlajn

11. 07. 2023. u 12:18

FRANCUSKA je donela odluku da preda Ukrajini rakete dugog dometa kao podrška ukrajinskoj ofanzivi, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron uoči početka samita NATO-a u Viljnusu.

ФРАНЦУСКА ЋЕ ПРЕДАТИ УКРАЈИНИ РАКЕТЕ ДУГОГ ДОМЕТА: Одмах стигао одговор Кремља

Emanuel Makron.Foto AP

- Odlučio sam da povećam isporuke Ukrajini oružja i opreme, da im omogućim izvođenje napada u dubinu teritorije. Istovremeno, pridržavamo se naše doktrine koja ima za cilj da omogući Ukrajini da brani svoju teritoriju - rekao je on.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, govoreći o planovima Francuske, istakao je da je to pogrešna odluka.

- Naravno, ostaje da se otkrije o kojem dometu se radi. Sa naše tačke gledišta, ovo je pogrešna odluka, koja će imati posledice za ukrajinsku stranu, jer će nas to, naravno, primorati da preduzmemo protivmere - rekao je Peskov novinarima.

On je naglasio da to neće uticati na tok specijalne operacije.

- Još jednom ponavljamo principijelan pristup takvim odlukama: ove odluke ne mogu, nisu sposobne da utiču na tok događaja u okviru specijalne vojne operacije. One mogu samo da otežaju sudbinu kijevskog režima - dodao je Peskov.

Ranije je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona najavila da će Francuska odobriti veliki paket finansijske pomoći Ukrajini.

Moskva je više puta naglašavala da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem samo produžava konfrontaciju. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob, ne samo snabdevanjem naoružanja, već i obukom osoblja za Oružane snage Ukrajine na svojoj teritoriji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)