VISOKI ZVANIČNIK PENTAGONA: Šaljemo kasetnu municiju jer kontraofanziva ide sporije od očekivanog

Tanjug

07. 07. 2023. u 22:43

SAD šalju kasetnu municiju Kijevu jer ukrajinska kontraofanziva "ide sporije nego što se očekivalo", izjavio je danas podsekretar Pentagona Kolin Kal.

ВИСОКИ ЗВАНИЧНИК ПЕНТАГОНА: Шаљемо касетну муницију јер контраофанзива иде спорије од очекиваног

Foto Tanjug/AP

Kako prenosi Gardijan, on je istakao da postoje dva osnovna razloga zbog kojih je odlučeno da se kasetna municija uključi u najnoviji paket pomoći u vidu oružja Ukrajini, i da je jedan razlog taj da je Ukrajina u jeku kontraofanziva, koja je bila teška jer su Rusi imali šest meseci da ukopaju odbrambene pojaseve na istoku i jugu Ukrajine.

-Želimo da budemo sigurni da Ukrajinci imaju dovoljno artiljerije da ih održe u borbi u kontekstu trenutne kontraofanzive i zato što stvari idu malo sporije nego što su se neki nadali. Prerano je suditi kako ide ukrajinska kontraofanziva jer smo na početku sredine, rekao je Kal i dodao da većina ukrajinske borbene moći "nije dovedena u funkciju".

Foto: Tviter KyleJGlen

-Pravi test će biti kada ukrajinske snage identifikuju slabe tačke ili stvore slabe tačke i naprave proboj, koliko brzo će to moći da iskoriste uz borbenu moć koju imaju u rezervi i koliko brzo će Rusi moći da odgovore, rekao je Kal.

FOTO: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden odobrio je ranije danas slanje kasetne municije Ukrajini nakon jednoglasne preporuke svog tima za nacionalnu bezbednost.

Kasetno oružje, koje je prvi put korišćeno tokom Drugog svetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po ubijanju civila.

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)