RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Svatova i Bahmuta, Rusi drže odbranu; VSU se povukao u Zaporožju (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

07. 07. 2023. u 07:33 >> 02:25

RAT u Ukrajini ušao je u 498. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Сватова и Бахмута, Руси држе одбрану; ВСУ се повукао у Запорожју (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

HRONIKA RATNIH DEŠAVANjA: Žestoke borbe kod Svatova i Bahmuta, VSU se povukao iz Pajtihatke (MAPA)

U pravcu Starobeljska, ukrajinske formacije su izvele nekoliko naleta duž linije fronta Svatovo-Belogorovka, ali su jedinice Oružanih snaga RF odbile sve napade streljačkom i artiljerijskom vatrom.


U pravcu Soledara, uprkos širenju glasina o predaji Kleščejevke od strane ruskih trupa, selo i taktičke visine i dalje ostaju pod kontrolom Oružanih snaga RF. Na severnom krilu Bahmuta, ukrajinska komanda je napravila taktičku pauzu da bi povećala snage i rasporedila pojačanje u zonu borbenih dejstava.

Ilustracija telegram rybar



Na zaporoškom pravcu svi pokušaji probijanja ruske odbrane ispostavili su se kao gubici za Oružane snage Ukrajine i povlačenje na prvobitne položaje.

Istovremeno, neprijateljske DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) su se iskrcale u pravcu Hersona kod sela Krinki i u rejonu Antonovskog mosta - vojno osoblje Oružanih snaga Rusije radi na uništavanju ukrajinskog desanta.

Bitka u Zaporožju: VSU je neočekivano povukao trupe iz Pjatihatke

Operativna situacija u Vasiljevskom okrugu u pravcu Kamenskog u 22:50. Zona odbrane 19. divizije 58. armije Južne vojne oblasti.

Nakon jučerašnjeg (6. jula) krvavog neuspeha, verovatno već 30. ofanzivne operacije sa strane naselja Pjatihatki na Žerebjanku, komanda je naredila jurišnicima 128. brdske brigade Oružanih snaga Ukrajine da napuste naselje i povuku se.

Tokom 7. jula, VSU nije vodio vojna dejstva, nastupilo je zatišje, izuzev artiljerijskih okršaja.

Ujutro su militanti počeli hitro da napuštaju oblast Pjatihatke, povlačeći se duboko u svoju odbranu. Pratila ih je ruska artiljerija, vođeni i iz helikoptera.

Verovatno je VSU proboj fronta na ovom području do sada smatrao neperspektivnim i pregrupiše se sa namerom da promeni pravac udara.

 

Pentagon: Kontraofanziva VSU ide sporije od naših očekivanja

Ukrajinska kontraofanziva napreduje sporije nego što se Vašington nadao, izjavio je u petak zamenik američkog sekretara za odbranu Kolin Kal.

Foto Tanjug/AP

Kolin Kal

-Opet, sporije je od onoga čemu smo se nadali. Isto su rekli i ukrajinski zvaničnici. Međutim, Ukrajina još uvek ima dosta borbene moći. I, u stvari, većina ove moći još uvek nije dovedena u borbu na terenu, “, rekao je Kal tokom brifinga.

Teške borbe za visove kod Kleščejevke: ruska vojska u kontranapadu na bok Artjomovska (MAPA)


Na snimku, naša MLRS radi po jedinicama VSU u oblasti Kleščejevke.


Ukrajinski vojni analitičari izveštavaju o operativnoj situaciji na južnom krilu pravca Bahmut:

Borbe se nastavljaju severno, severozapadno i zapadno od Kleščejevke i uporišta Kleščejevski.

Ruske trupe su pokrenule seriju kontranapada kako bi povratile položaje na visovima, sa delimičnim uspehom. Borbe se nastavljaju.

Ruske trupe takođe napadaju, pokušavajući da povrate brojne položaje u blizini kanala Severski Donec-Donbas. Borbe se nastavljaju.

Ruska avijacija aktivno radi na Oružanim snagama Ukrajine.

Obe strane aktivno koriste tenkove, haubice, MLRS i minobacače. Žestoke borbe se nastavljaju.

Svatovsko-kremenska oblast: Masivni napadi VSU, ruske snage drže odbranu (MAPA)

Duž linije fronta od Svatova do Belogorovke, Oružane snage Ukrajine izvele su više napada u pokušaju da probiju odbranu Oružanih snaga RF. Za razliku od drugih oblasti, u šumama LNR ukrajinske formacije su napredovale u velikim grupama pod okriljem nekoliko borbenih oklopnih vozila.

Ilustracija telegram rybar

U sektoru Svatovski, jedinice 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine izvršile su pritisak na položaje 30. i 15. motorizovane brigade Oružanih snaga RF na liniji Krasnorečenskoe-Karamzinovka. Malo južnije, jurišni odred 66. ombr Oružanih snaga Ukrajine pokušao je da povrati oblasti koje su izgubile dan ranije tokom napada sa Nevskog.

Na jugu, u blizini Torske platforme, mehanizovane grupe 21. i 63. OMB Oružanih snaga Ukrajine nameravale su da probiju odbrambenu liniju Oružanih snaga RF sa više strana sa zadatkom da odseku ruske borce od snabdevanja iz Kremene. - za ovo su Oružane snage Ukrajine pokušale da zauzmu deo autoputa.

Malo južnije, padobranci 95. „elitne“ vazdušno-desantne brigade Ukrajine ponovo su upali u uporišta Oružanih snaga RF južno od Dibrova, skrivajući se iza šumskih plantaža u šumariji Serebrjanski.

Sličan i gotovo istovremen napad formacija 42. Ombr i 81. Ombr dogodio se kod Belogorovke i u pravcu Šipilovke, gde su pre izvesnog vremena borci Oružanih snaga RF uspeli da istisnu neprijateljske snage sa više položaja.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Svi pokušaji proboja su odbijeni. Nema podataka o tačnim gubicima, jer iz ovog pravca nema toliko vesti koliko iz drugih oblasti. Međutim, nedavni snimci hvatanja ukrajinskih padobranaca 95. vazdušno-desantne brigade i uništavanja oklopnih vozila u šumama kod Kremene potvrđuju da Oružane snage RF drže liniju.

Za pobedu u ratu: Zelenski traži oružje velikog dometa

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na brifingu u Pragu rekao da je oružanim snagama zemlje potrebno oružje dugog dometa, ne samo za ofanzivu, već i za odbranu. Prema njegovim rečima, Rusija sada ima prednost u ovoj vrsti naoružanja.

Foto Tanjug/AP

„Bez oružja dugog dometa, teško je izvoditi, ne samo ofanzivnu misiju. Teško je, da budem iskren, izvoditi i odbrambenu operaciju. Veoma je teško kad branite svoju zemlju, a ne možete da doprete i porazite neprijatelja“, rekao je predsednik Ukrajine.

ABC Njuz: Na hiljade ukrajinskih ranjenika stiže sa fronta

Američki ABC televizijski kanal govorio je o mnogim ubijenim i "hiljadama" hospitalizovane ukrajinske vojske.

Foto Tanjug/AP


-Mnogi su ubijeni ... Hiljade su ovde (u bolnici), saopštio je televizijski kanal.

Prema ABC-u, pacijenti i dalje stižu i dan i noć. Ranije, kanal je izvestio da vodeća vojna bolnica Ukrajine vodi 20% više pacijenata nakon početka kontranapada. Prema televizijskom kanalu, prošle godine u bolnici je sprovedeno oko dve hiljade operacija, oko polovine njih je bilo amputacije.

 

 

Francuski plaćenici u Ukrajini

U borbama u Ukrajini učestvuje oko 100 francuskih plaćenika, saopštio je radio RTL.

Kako se navodi, broj plaćenika iz Francuske se dramatično promenio poslednjih meseci, pošto je na početku sukoba 800 ljudi, uglavnom muškaraca, izrazilo želju da učestvuje u borbama u Ukrajini. Otprilike polovina od ovih 800 Francuza je „zapravo stigla“ u Ukrajinu. Neki od njih su tamo proveli nekoliko dana, nakon čega su se vratili u Francusku. Drugi su ostali duže. Ima i onih koji su nekoliko puta putovali iz Francuske u Ukrajinu pa se vraćali.

Foto: Profimedia

Kako prenosi RTL, „borci iz drugih država, čije kandidature odobravaju predstavnici ukrajinske vojske, upisuju se u inostrani legion, dok čete mogu da čine državljani različitih zemalja”. Napominje se da, na kraju, Oružane snage Ukrajine (VSU) prihvataju „veoma mali broj kandidata“, pošto Kijev traži uglavnom ljude sa borbenim iskustvom i koji znaju da rukuju oružjem.

 

Stoltenberg: Na samitu ćemo potvrditi da će Ukrajina postati članica NATO-a

Lideri NATO-a će na predstojećem samitu u Vilnjusu ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica Alijanse i doneti jedinstvenu odluku oko toga kako Kijev približiti tom cilju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Moskva je 500 dana donosila smrt i uništenje u srce Evrope. Naš samit će poslati jasnu poruku: NATO je ujedinjen, a ruska agresija se neće isplatiti - poručio je Stoltenberg na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Govoreći o članstvu Švedske, generalni sekretar Alijanse je rekao da još postoje prepreke koje treba premostiti da bi Turska dala saglasnost za pridruživanje te zemlje NATO-u.

On je ponovio da će se sa turskim i švedskim liderima sastati u ponedeljak, dan pre početka samita.

Samit NATO-a biće održan 11. i 12. jula u Viljnusu, u Litvaniji.

Ruska vojska sprečila ofanzivu ukrajinskih snaga kod Orehova

Ofanziva ukrajinskih snaga na orehovskoj deonici fronta u Zaporoškoj oblasti je zaustavljena, protivnik je potisnut na početne pozicije, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je sinoć rekao da su Oružane snage Ukrajine krenule u napad uz pomoć novih rezervi, na širokoj liniji fronta na orehovskoj deonici, kao i da je ruska vojska uzvratila vatrom.

- Protivnik je krenuo u velikom broju, ali je bio zaustavljen. Ukrajinski borci su pokušali da probiju naše linije odbrane, ali su pretrpeli gubitke, razbijeni su i bili su prinuđeni da se spasavaju bekstvom, povlačeći se na početne pozicije i skrivajući se u šumama - rekao je Rogov.

Minsk: Niko iz Vagnera nije posetio vojni kamp koji je ponuđen za korišćenje

Niko iz "Vagnera" još uvek nije posetio napušteni vojni kamp koji je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ponudio na korišćenje toj privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji, izjavio je danas savetnik ministra odbrane Belorusije Leonid Kasinski.

Na pitanje novinara da li je "Vagner" došao da pogleda lokaciju, Kasinski je rekao: "Nisu došli, nisu pogledali", prenosi Rojters.

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

Kasinski je dodao da je u tom kampu postavljeno oko 300 šatora za vežbanje, ali je istakao da ni nisu povezani sa "Vagnerom".

Lukašenko je prethodno rekao da je Belorusija ponudila "Vagneru" napuštene vojne kampove iz sovjetskog doba, ali je dodao da grupa ima "drugačiju viziju raspoređivanja".

On je juče izjavio da šef paravojne grupe Jevgenij Prigožin nije u Belorusiji, već da se nalazi u Sankt Peterburgu u Rusiji.

 

Mediji: U SAD smatraju da je isporuka kasetne municije Kijevu privremena mera

Američki zvaničnici smatraju da će moguće slanje Ukrajini kasetne municije biti privremena mera, objavilo je izdanje „Njujork tajms”, pozivajući se na intervjuu sa tim zvaničnicima.

Prema pisanju izdanja, isporukom kasetne municije Kijevu trebalo bi da se „kupi vreme” dok SAD ne povećaju proizvodnju konvencionalnog artiljerijskih granata, što bi moglo da se dogodi do proleća 2024. godine.

Na osnovu pisanja agencije Asošijeted pres, Bela kuća bi danas mogla da izvesti o predaji Ukrajini „hiljade” kasetne municije u okviru novog paketa vojne pomoći u vrednosti od oko 800 miliona dolara.

Berlin: Nećemo slati kasetnu municiju Ukrajini

Nemačka je potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, kojom je zabranjena njena predaja i zato Berlin neće slati ovo oružje Kijevu, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

On je dodao da što se tiče drugih zemalja koje nisu potpisnice Konvencije – Kine, Rusije, Ukrajine i SAD, ne želi da komentariše njihove postupke.

I ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da Berlin poštuje konvenciju iz Osla, koja zabranjuje primenu takve municije.

Peskov: Moskva uvek otvorena za pregovore sa Kijevom

Rusija je uvek otvorena za pregovore sa Ukrajinom, ali sada nema izgleda za takve razgovore, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Na različitim nivoima, uključujući i one najviše, rekli smo da ruska strana nikada nije zatvorila vrata pregovaračkom procesu, ali sada ne vidimo nikakvu perspektivu za ovaj pregovarački proces - rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA.

MO Rusije: Padobranci jurišem zauzimaju ukrajinske položaje

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih dejstava jurišne grupe jedne od formacija vazdušno-desantnih snaga u zoni Specijalne vojne operacije.

U toku odbrane u blizini naselja Kremenaja, jurišne jedinice su uspešno izvršile zadatke uništavanja uporišta u Kremenskoj šumi, ističe ministarstvo.

Nakon što su topovskom i raketnom artiljerijom vazdušno-desantnih snaga naneli vatrenu štetu položajima neprijateljskih jedinica, jurišne grupe padobranaca su napredovale do položaja ukrajinskih snaga da ih zauzmu.

Zelenski: Kijev ove godine treba da učini sve da Ukrajina stupi u EU

Kijev ove godine mora da učini sve da bi počeli pregovori o stupanju Ukrajine u Evropsku uniju, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

FOTO: Tanjug/AP

- Razgovarali smo o saradnji na nivou evropskih i evroatlantskih struktura. To se tiče integracije Ukrajine u EU. Upravo ove godine moramo da učinimo sve da počnu pregovori o budućem članstvu Ukrajine u EU. To se tiče i NATO-a - rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije s češkim premijerom Petrom Fijalom.

Mediji: Erdogan se može sastati sa Putinom nakon razgovora sa Zelenskim

Turska TV Haber objavila je da postoji velika verovatnoća da se ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastanu nakon današnjih pregovora turskog lidera sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Posade strateških bombardera Tu-160 sletele su na vojni aerodrom u Vorkuti

Zelenski: Isporučivanje Kijevu dalekometnog oružja zavisi samo od SAD

Isporučivanje Ukrajini dalekometnih sistema trenutno zavisi isključivo od Sjedinjenih Američkih Država, jer ukrajinske vlasti redovno komuniciraju sa Vašingtonom o mogućnosti njihove isporuke, izjavio je ukrjainski predsednik Volodimir Zelenski.

On je na konferenciji za novinare sa češkim premijerom Petrom Fialom izjavio da Kijev, istovremeno, traži od drugih zapadnih partnera dalekometne projektile za artiljerijske sisteme koje ukrajinske snage već imaju.

Zelenski je istakao da je ukrajinskoj vojsci teško da bez dalekometnog oružja ne samo pređe u ofanzivu, već i da se brani.

Bajden dobrio nabavku kasetne municije za Ukrajinu

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je nabavku američke kasetne municije za Ukrajinu, a povlačenje oružja iz zaliha ministarstva odbrane trebalo bi da bude objavljeno u petak, prenosi Vašington post.

Opširnije pročitajte ovde.

Gladkov: Ukrajinske snage ispalile više od 50 projektila i granata na Belogorod

Ukrajinske snage ispalile su više od 50 projektila i granata na lokalitete u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod u protekla 24 sata, pri čemu je poginula jedna osoba, napisao je danas guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Selo Nehotejevka, Belgorodski okrug, našlo se pod vatrom, na njega je ispaljeno osam artiljerijskih granata, što nije rezultiralo žrtvama i pričinjenom štetom. Takođe, nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno od strane PVO iznad okruga. Kao rezultat toga, polomljeni su prozori na stambenoj zgradi u naselju Razumnoje, oštećeno je osam privatnih kuća, oštećena su i četiri automobila i dalekovod - naveo je Gladkov, preneo je TASS.

Fijala: Budućnost Kijeva je u EU i NATO-u

Budućnost Ukrajine je u EU i NATO-u, izjavio je premijer Češke Petr Fijala.

FOTO: Tanjug/AP

On je nakon sastanka sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Pragu rekao da će Češka poslati dodatnu pomoć Kijevu, uključujući vojne helikoptere, javio je Rojters.

Češka podržava Kijev od početka ruske specijalne vojne operacije u Rusiji.

 

Nova odluka Evropskog saveta

Evropski savet saopštio je da je postignut dogovor sa Evropskim parlamentom u vezi sa Zakonom o podršci proizvodnji municije, čiji je cilj da se poveća proizvodnja municije i projektila u EU, kako za zalihe bloka tako i za isporuku Ukrajini.

- Predsedništvo Savjeta postiglo je načelni dogovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta u vezi sa Zakonom o podršci proizvodnji municije. Regulativnom će hitno biti izdvojeno 500 miliona evra iz budžeta EU kako bi se podržali kapaciteti za proizvodnju raketa i artiljerijske municije - navodi se u saopštenju.

Arhiva

U saopštenju se ističe da zakon uvodi instrument za finansijsku podršku jačanju proizvodnih industrijskih kapaciteta za municiju unutar Unije, te da će ta podrška biti u obliku grantova za namensku industriju.

FSB: Priveden ukrajinski agent koji je digao u vazduh železničku prugu na Krimu

U Simferopolju je priveden agent ukrajinske Vojnoobaveštajne službe, koji je u februaru digao u vazduh železničku prugu na Krimu, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

FSB navodi da je stanovnik Simferopolja u februaru 2022. godine, nakon početka specijalne vojne operacije u Rusiji otišao u Odesu gde su ga regrutovali službenici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, nakon čega je završio kurs izviđačko-diverzantske pripreme i posle toga upućen na Krim.

On je, po nalogu ukrajinskih šefova, 23. februara ove godine digao u vazduh železničku prugu na deonici Čistenjko-Počtovo u Bahčisarajskoj oblasti na Krimu. Eksplozivna naprava mu je dostavljena preko tajnog skrovišta.

Zelenski računa na postizanje dogovora na sastanku sa Erdoganom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom planira da razgovara o prehrambenom sporazumu, razmeni zatvorenika, podršci Ukrajine za stupanje u NATO i uzda se u postizanje dogovora.

Zelenski će danas boraviti u radnoj poseti Turskoj.

Ranije su ukrajinski mediji saopštili da će se pregovori dvojice lidera održati u Istanbulu, a nakon toga očekuje se konferencija za novinare.

Kijev započeo eliminaciju UPC, potrebna međunarodna istraga

Ruska pravoslavna crkva upozorila je da je Vlada Ukrajine, pod lažnim izgovorom i iz polotičkih razloga, započela proces eliminacije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve /UPC/ Moskovske patrijaršije, što zahteva nezavisnu međunarodnu istragu.

- UPC je podvrgnuta nečuvenom bezakonju i teroru uz saučesništvo međunarodnih organizacija za ljudska prava, koje de fakto ignorišu očigledno zadiranje u verske slobode miliona vernika - saopšteno je iz Sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa društvom i medijima.

Ruska pravoslavna crkva u saopštenju još jednom traži od međunarodne zajednice da obrati pažnju na progon UPC koji se mora odmah prekinuti", prenosi TASS.

Neke članice se boje Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da Ukrajina možda neće dobiti poziv za članstvo u NATO-u, jer se pojedine zemlje plaše Rusije.

- Šta može biti idealno za nas – da nas pozovu (u NATO), kakva formulacija može biti u pozivu – sam poziv. Razumem da može biti teškoća u dobijanju jedinstvene podrške od svih. Neko se osvrće ka Moskvi, neko se boji Rusije. Mi govorimo o jasnom signalu, o nekim konkretnim ciljevima, rekao je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa češkim predsednikom Petrom Pavelom.

Foto AP

On je dodao da je tokom razgovora sa češkim predsednikom razmatrao pitanja jačanja odabrane Ukrajine, kao i o saradnji dveju zemalja na svim nivoima, uključujući podršku ukrajinskoj „formuli mira“.

Šefica nemačke diplomatije Rusiju nazvala pretnjom za mir u Evropi

Rusija će ostati pretnja miru i bezbednosti na evropskom kontinentu, izjavila je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok u tekstu za britanski list „Gardijan“.

- Znamo da će u doglednoj budućnosti Rusija pod rukovodstvom predsednika Vladimira Putina ostati pretnja miru i bezbednosti na našem kontinentu - navela je Berbokova.

Ona je, takođe, pozvala evropske zemlje da utvrde strategiju bezbednosti protiv Rusije.

„Nova era”: Na Zapadu izvukli tri zaključka iz ukrajinskog sukoba

Ukrajinski sukob postao je dokaz da je nastupila nova era visokotehnoloških ratova i omogućio da se izvuku tri zaključka o principima ratovanja decenijama unapred, objavilo je britansko izdanje „Ekonomist”.

List piše da se prvi zaključak sastoji u tome da borbe postaju transparentnije, sve teže je sakriti operativne informacije na frontu, a ishod borbe sve više će zavisiti od obaveštajnih podataka.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Prioriteti će biti identifikovati neprijatelja, pre nego što on otkrije vas; zaslepiti njihove senzore, bilo da je reč o dronovima ili satelitima; uništiti njihova sredstva komunikacije na frontu pomoću sajber napada, elektronske borbe ili staromodnih eksplozivnih naprava - navodi se u članku.

U materijalu se ističe da će vojske morati da osmisle nove načine ratovanja, oslanjajući se na mobilnost, razmeštanje, skrivanje i obmanu.

Drugi zaključak koji su izveli autori materijala ogleda se u tome da će čak i u eri upotrebe veštačke inteligencije sukobi, kao i pre, uključivati angažovanje velikog broja ličnog sastava.

Treći zaključak, prema autorima, sastoji se u tome da će granice velikih ratova biti sve manje jasne, a razlika između vojske, civila i komercijalnih kompanija tokom borbenih dejstava postajaće sve zamagljenija.

Zelenski zamerio Radevu što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je sastanak u Sofiji da bi bugarskom kolegi Rumenu Radevu zamerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, objavio je Politiko.

Bugarski predsednik, koga je zbunila zamerka Zelenskog, zamolio je kamere koje su snimale sastanak da napuste prostoriju u predsedničkoj palati.

Zelenski je posetio Bugarsku da bi se pre svega sastao sa prozapadno orijentisanom administracijom premijera Nikolaja Denkova koja je podržala izvoz oružja u Ukrajinu i istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme.

Sastanak s Radevim, koji je, prema portalu Politiko, više naklonjen Rusiji, prošao je gore od očekivanog, a dve delegacije su sedele jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog stola.

Kako se navodi, ukrajinska delegacija sedela je "kamenih lica", povremeno praveći grimase i hvatajući beleške. 

Osam raketnih udara u pravcu Kupjanska

Ruska avijacija izvršila je 8 raketnih udara na položaje ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska, izjavio je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe Zapad.

- U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, armijska i jurišna avijacija grupe Zapad izvele su osam raketnih napada na punktove 14. odvojene mehanizovane brigade i 103. Odvojene brigade teritorijalne odbrane - rekao je Zibinski.

Devetoro poginulo u Lavovu, 42 povređeno

Broj poginulih u raketnom napadu na Lavov porastao je na devet osoba, 42 osobe su povređene (od toga troje dece), saopštilo je Ukrajinskog ministarstvo unutrašnjih poslova. Operacije spasavanja i potrage na mestu udara se nastavljaju.

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski stigao u Prag

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je sinoć u Prag u okviru turneje radi pridobijanja podrške za ubrzani put Kijeva ka članstvu u NATO savezu uoči samita Alijanse sledeće sedmice.

FOTO: Tanjug/AP

Iz kabineta predsednika Češke Petra Pavela se navodi da je cilj posete Zelenskog izraz zahvalnosti za podršku koju je Češka pružala Ukrajini od početka ruske specijalne operacije i da pruži obostrano uveravanje da će se ta podrška nastaviti.

Rogov: Ukrajinska komanda namerno šalje pešadiju na minska polja

Komanda ukrajinske vojske ciljano šalje pešadiju u napad kroz minska polja u Zaporoškoj oblasti, kako bi raščistila put za tešku tehniku, rekao je za Sputnjik lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- U Kijevu računaju da su životi vojnika mnogo jeftiniji od ofanzine vojne tehnike koju šalje Zapad, uključujući tenkove i borbena vozila - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti ne obraćaju pažnju na živote ukrajinskih vojnika, bacajući ih u sigurnu smrt u ime „zapadnih interesa i ambicija“.

Finska najavila paket vojne pomoći Ukrajini od 114 miliona dolara

Finska će Ukrajini pružiti još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od oko 105 miliona evra (114 miliona dolara), saopštilo je danas finsko Ministarstvo odbrane.

Paket između ostalog uključuje protivvazdušno oružje i municiju, navodi se u saopštenju, bez otkrivanja više detalja o sadržaju i isporuci paketa iz bezbednosnih razloga.

- Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu zajedno sa našim saveznicima. Ishod rata će decenijama odrediti bezbednosni poredak Evrope i Finske, zbog čega je podrška Ukrajini suštinski deo bezbednosti Finske - rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen, prenosi Kijev independent.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev je optužio Moskvu za raketni napad na stambeni blok u Lavovu, u kom je poginulo najmanje šest osoba, a više od 30 povređeno. Najavljuje odgovor. Tvrdi da Moskva iranskim dronovima napada ukrajinske gradove. 

Rusija, sa druge strane, odbacuje te tvrdnje. Kaže da Zapad nije izneo nijedan neoborivi dokaz da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini.

Poručuje da će oštro odgovoriti na svaki napad. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je želeo da kontraofanziva počne ranije, ali da je za to nedostajala brža isporuka oružja.

BONUS VIDEO: „Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)