RAT U UKRAJINI: Neuspeli napadi ukrajinskih brigada; Zaplenjen neoštećen britanski Storm šedou (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 07. 2023. u 07:32 >> 02:31

RAT u Ukrajini ušao je u 497. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Неуспели напади украјинских бригада; Заплењен неоштећен британски Сторм шедоу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Situacija na frontovima: Žestoke borbe traju u Zaporožju, ruske snage napredovale kod Bahmuta, iščekuje se desant preko Dnjepra (MAPA)

Nastavljaju se žestoke borbe na bokovima Bahmuta u pravcu Soledara. Kod Kleščejevke ruske trupe su uspele da napreduju i zauzmu visove zapadno od naselja, a kod Berhovke jedinice Oružanih snaga RF proširile su svoju zonu kontrole u ​​blizini lokalnog jezera.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Avdejevke, ukrajinske formacije pokušale su da napadnu ruske položaje severno od Vodjanojea, a sve su uspešno suprotstavljene pešadijskom i artiljerijskom vatrom.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Zaporožja, VSU nije prestao da napada u malim grupama na selo Žerebjanki. Jedinice Oružanih snaga RF samouvereno drže liniju, sprečavajući Oružane snage Ukrajine da napreduju na sektoru. U rejonu Rabotina, napadi ukrajinskih formacija takođe nisu imali uspeha.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Hersona, ukrajinska komanda planira da izvrši masovni desant u nekoliko oblasti, a zatim da usmeri glavne snage ili u rejon Kahovskog rezervoara ili kroz ušće Dnjepra.

Ilustracija telegram rybar

Svatovski sektor fronta: Borbe kod Novoselovskog

Na lokalitetu Svatovski ruske jedinice nastavljaju da juriš na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Novoselovskom rejonu. Nakon uspostavljanja kontrole nad depoom, Oružane snage RF su se učvrstile u Drugoj ulici i prebacile svoje napore u okolinu.

Vojnici Oružanih snaga RF jurišaju na uporišta južno od sela. Kao rezultat borbi, ruski vojnici su zauzeli nekoliko šumskih pojaseva u blizini železničke pruge, uključujući i zapadno od železničke pruge.

Ilustracija telegram rybar


Sada jurišni odredi Oružanih snaga RF pokušavaju da napreduju do desanta u blizini Novoselovskog. Iza njega je važna visina od 190 metara, zbog čega je kretanje sa juga komplikovano.

I danas su se pojavile informacije o uspešnom napadu ruskih trupa na prelazu Makejevka - Nevskoe. Međutim, ovo područje je prekriveno ratnom maglom, a pouzdanih podataka o tome šta se dešava, osim uništavanja CV90, nema.

Foto printskrin telegram warhistoryalconafter

Ipak, ofanziva sa ograničenim ciljevima je sasvim logična, jer će omogućiti razvlačenje odbrane ukrajinskih formacija duž fronta u pozadini intenziviranja kako u zoni Torske platforme tako i Novoselovskog.

 

Američka kasetna municija za Kijev

SAD nameravaju da pažljivo pristupe odabiru kasetne municije za Ukrajinu, dajući prednost efikasnijoj municiji, saopštio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

-Ukoliko budemo isporučivali to oružje, pažljivo ćemo birati municiju koja se pokazala efikasnom tokom testiranja, rekao je Rajder. Istovremeno, Rojters piše da američka administracija u petak planira da objavi novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će, očekuje se, uključiti kasetnu municiju.

 

"Storm šedou je naš": Ruske snage zaplenile neoštećenu najmoćniju britansku raketu (VIDEO)

Ruski vojnici iz sastava dobrovoljačkog odreda BARS-11 i komanda jedinice "Carski vukovi" izvukli su sa linije fronta skoro kompletnu britansku krstareću raketu Storm šedov, koja je predata stručnjacima za dalje proučavanje, saopštio je Sputnjiku Dmitrij Rogozin, načelnik Vojno-tehničkog centra "Carski vukovi".

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

-Drago mi je da je to uradila naša jedinica. Sada će naša protivvazdušna odbrana obarati ovu stvar i ona će postepeno postati beskorisna, rekao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, ruski vojnici su je dobili praktično neoštećenu.

-Vrlo dobro je pala. Naši tehničari su rasklopili raketu na nekoliko delova neposredno na bojnom polju, odvojeni su eksplozivni i kumulativni deo, upravljačka jedinica, krilo je sklopljeno za lakši transport, objasnio je Rogozin.

On je pojasnio da je raketa koristila elektroniku veoma visokog nivoa, koja je ostala cela tokom pada. Operacija evakuacije rakete trajala je dva dana.

-Tamo je bila dži-pi-es-bubica (GPS) koja je trebala da usmerava neprijateljsku grupu za evakuaciju rakete. Uprkos činjenici da smo je blokirali, naši borci praktično nisu spavali, sa njom su se stalno kretali, pa čak i borili - bilo je pokušaja neprijateljske diverzantske grupe da presretne automobil sa raketom i vozilo za pratnju, dodao je sagovornik.

On je naglasio da će proučavanje ruskih stručnjaka dizajna i punjenja rakete omogućiti ruskoj odbrambenoj industriji da otkrije najefikasnije načine da se izbori sa ovom raketom.

Ruski ambasador u SAD upozorava: Kijev traži izgovor za uvođenje NATO trupa u Ukrajinu

Rusija poziva SAD i Zapad u celini da utiču na aktuelne vlasti u Kijevu da ne organizuju teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu koji bi mogao da dovede do katastrofe, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, upozorivši da bi Kijev, zbog neuspeha na bojnom polju, mogao da nađe izgovor za uvođenje snaga NATO-a u Ukrajinu.

NATO Foto AP

 

 

Novi napadi VSU kod Orehova: Juriš malim grupama na širokom frontu (VIDEO)

VSU je pokrenuo novi talas ofanzive kod Orehova na Zaporoškom frontu: upravo sada jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine napadaju odjednom u više pravaca.

Ukrajinski militanti su uveče ponovo pokrenuli ofanzivne operacije na Orehovskom pravcu na već čuvenoj liniji Kopani-Rabotino-Verbovoje.

Pešadija Oružanih snaga Ukrajine juri da se probije u malim jurišnim grupama, ali ovih grupa ima značajan broj i one idu na prilično širok front, napadaju različita ruska uporišta.

Borci 291., 70. i 71. puka, specijalci, marinci, artiljerci i pukovi mobilisani iz Moskve i Moskovske oblasti ponovo vatrom susreću VSU u napadu.

Bitka na Krasno-Limanskom pravcu: Neuspeli napadi ukrajinskih brigada, "Otvažni" zadržavaju navalu VSU, dejstvuje TOS-1A, avijacija i tenkovi (MAPA)

Na području naselja Makejevka, ruski borci su odbili napad oklopne grupe 66. ombr.

Na području naselja Červonaja Dibrova, VSU, uz podršku borbenih vozila pešadije iz 100. brigade Teritorijalne obrane, izvršio je 2 napada na ruske položaje. VSU je odbačen artiljerijskom i tenkovskom vatrom.

Od naselja Jampolovka militanti Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku borbenih vozila pešadije 25. brigade, krenuli su u napad na ruske granice. Napad VSU je slomljen.

Na području Torska Oružane snage Ukrajine, uz podršku borbenih vozila pešadije iz 125. brigade TO, napale su ruske otporne tačke. Jedinice VSU su je uništene artiljerijskom vatrom.

U blizini naselja Novovodjanoe, Nevskoie, Torskoie i Belogorovka ruske izviđačke grupe otkrile su 4 DRG (izviđačko-diverzantske grupe). Tokom pucnjave, militanti su uništeni.

U oblastima naselja Jampolovka, Torskoje i Červonaja Dibrova otkrili su kretanje vozila 112. obrTeO, 67. ombr i 95. odšbr. Tehnika VSU je pogođena vatrom avijacije i TOS1A.

4 militanta vazdušno-jurišne brigade se predala.

U blizini naselja Belogorovka sistem PVO TOR-M1 oborio je 2 bespilotne letelice tipa aviona Oružanih snaga Ukrajine.

 

Šef GUR: Smanjuje se opasnost od napada na NE Zaporožje

Šef Ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je danas da se smanjuje opasnost od ruskog napada na nuklearnu elektranu u Zaporožju, aki da bi opasnost lako mogla da se vrati sve dok je objekat pod kontrolom ruskih snaga.

Foto Arhiva

On je za Rojters naveo da ne može da kaže šta se nedavno dogodilo, ali da je činjenica da se opasnost smanjuje.

-To znači da smo bar svi zajedno nekako odložili tehnogenu katastrofu, rekao je Budanov.

VSU je bacio 3 talasa pešadije na levi bok Zaporoškog fronta, pavši pod razornu vatru (MAPA)

Operativna situacija u Vasiljevskom okrugu u pravcu Kamenskog u 13:30. Zona odbrane 19. divizije 58. armije Južne vojne oblasti.

Ujutru, posle artiljerijske pripreme pešadije, 128. brdsko-jurišna brigada je krenula u napad od Pjatihatke ka Žerebjanki.

Kasnije je počela druga sa pokušajem da se dođe do našeg boka čete taktičke grupe 128. ogšbr i opet bez oklopnih vozila.

Militanti su delimično dignuti u vazduh minama i delimično uništeni artiljerijskom vatrom, preživeli su pobegli u predgrađe Pjatihatke.

Sada počinje treći talas: pešadija se iskrcava iz kamiona i pokušava da napreduje ka našim položajima.

Ujutro, neprijatelja je vatrom dočekalo 429. MSP, Sudoplatovljev odred i artiljerija.

Tokom borbi, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke, borbe se nastavljaju, artiljerija aktivno radi.

POGLEDAJTE – Uništen francuski AMX-10RC (VIDEO)

Francuski tenk na točkovima AMX-10RC uništen od strane marinaca grupacije [V] na Vremjevskoj izbočini.


Borbe se vode na spoju Zaporoškog fronta i DNR.

Dva laka tenka na točkovima iz Francuske su napredovala ka položajima 40. brigade marinaca. Usled artiljerijske vatre marinaca jedan tenk na točkovima je pogođen, drugi je ipak uspeo da se povuče.

POGLEDAJTE - Prvi uništeni švedski BMP CV90 u Ukrajini (VIDEO)

Oni su na Telegram kanalu "Perom i špagoй" @peromishpagoi postavili snimak uništavanja ukrajinskih oklopnih vozila u Nevskom na teritoriji Luganske Narodne Republike koju su okupirale Oružane snage Ukrajine. Koordinate: 49.174954265563464, 37.980265360754025.


Sudeći po vizuelnim obrisima i lokaciji otvora, video je zaista švedsko borbeno vozilo pešadije CV90 ili Strf 90. Nedavno smo objavili snimak kretanja vozova sa švedskim oklopnim vozilima kroz Slovačku.


A sada se pojavilo prvo potvrđeno uništenje jednog od ovih vozila od strane ruskih boraca. Ukupno je prebačeno oko 50 jedinica. Švedska borbena vozila pešadije važe za jedna od najboljih u svojoj kategoriji, barem su tako promovisana na Zapadu.

Foto printskrin telegram warhistoryalconafter


Uništenje CV90 još jednom potvrđuje jednu istinu: koliko god se savremena i modernizovana oprema isporučila protivniku, ona se može uništiti uz koordinisanu interakciju obaveštajnih službi, operatera bespilotnih letelica i udarnih jedinica.

 

Razmena zarobljenika (VIDEO)

Iz ukrajinskog zarobljeništva vratilo se 45 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

-Dana 6. jula, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 45 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti, napominje Ministarstvo.

 

 

Njujork tajms: Amerika dogovorila isporuku kasetne municije Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dogovorila je isporuku kasetne municije Ukrajini, piše Njujork tajms.

- Očekuje se da će Sjedinjene Države objaviti o isporuci kasetne municije Ukrajini - rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Kremlj ne prati kretanje Prigožina

Kremlj ne prati kretanja Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije "Vagner", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne, mi ne pratimo kretanje Prigožina. Mi za to nemamo ni želju ni sposobnosti - istakao je Peskov.

Peskov je dodao da su svi sporazumi dogovoreni nakon pokušaja pobune u Rusiji 24. juna i dalje relevantni, uključujući odlazak Prigožina u Belorusiju, što je potvrdio i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Izvršen napad na vojsku i strane plaćenike

Oružane snage Rusije pokrenule su napad na lokacije gdje su privremeno raspoređeni vojno osoblje ukrajinskih oružanih snaga i strani plaćenici, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se napominje da su mete napada i skladišta zapadnih oklopnih vozila u Ukrajini.

- Koncentrisani udar pomoću dalekometnog preciznog naoružanja izveden je sinoć na mesta privremenog razmeštanja osoblja Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika, kao i na mesta skladištenja oklopnih vozila strane proizvodnje - navodi se u saopštenju.

Neimenovani izvor istakao je da su pogođeni svi zadati objekti.

- Cilj je postignut. Strateške rezerve neprijatelja pretrpjele su značajnu štetu - ističe se u saopštenju Ministarstva.

Patrušev: NATO planira i koordiniše borbena dejstva protiv Rusije

NATO na čelu sa SAD planira i koordiniše borbena dejstva kijevskog režima protiv ruske vojske, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Prema njegovim rečima, „politika negiranja svega ruskog zasnovana na nacističkoj ideologiji, označila je početak urušavanja ukrajinske državnosti“.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine/Printscreen

- Kao rezultat krvavog puča koji su organizovale Sjedinjene Američke Države i njihovi sateliti, vlast u Ukrajini preuzeli su neonacisti. Sledeći sopstvene sebične ciljeve, Sjedinjene Američke Države vode neobjavljen rat protiv Rusije, koristeći teritoriju i stanovništvo Ukrajine - ocenio je Patrušev, govoreći u Krasnodaru na skupu o nacionalnoj bezbednosti u Južnom federalnom okrugu.

On je dodao da zemlje NATO-a, na čelu sa SAD, nastavljaju da finansiraju teroristički režim u Ukrajini, pumpaju ga oružjem, obezbeđuju obaveštajne podatke, obučavaju Oružane snage Ukrajine, planiraju i koordinišu vojne operacije protiv ruske vojske.

Prema njegovim rečima, vojne pretnje Rusiji od NATO-a se intenziviraju.

- Povećanje vojne infrastrukture NATO-a u blizini ruskih granica, intenziviranje obaveštajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji - konstatovao je Patrušev.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije uništile su visokopreciznim oružjem punktove privremenog razmeštaja ukrajinske vojske i stranih plaćenika, dok su rezervne snage pretprele značajnu štetu;

- Oružane snage Rusije odbile su tokom dana u pravcu Donjecka devet napada Oružanih snaga Ukrajine;
- Ukrajinske snage su proteklog dana tokom borbi u donjeckom pravcu izgubile gotovo 385 vojnika;
- Oružane snage Rusije uništile su skupinu ljudstva i tehnike ukrajinske vojske zapadno od Kleščejevke;
- Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandne punktove 118. brigade teritorijalne odbrane, 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 4. brigade nacionalne garde;
- U pravcu Krasnog Limana osujećena su dejstva dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruske snage odbile su u pravcu Krasnog Limana četiri neprijateljska napada;
- Ruska vojska likvidirala je u hersonskom pravcu gotovo 130 ukrajinskih vojnika i samohodnu haubicu „gvozdika“;
- Oružane snage Rusije uništile su komandne punktove tri ukrajinske brigade u DNR;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su pravcu Krasnog Limana preko 90 vojnika;
- Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 156 vojnika, tri oklopna vozila, uključujući oklopni transporter „strajker“,
- Ruska PVO oborila je 2 ukrajinska aviona Su-25 u DNR, presretnute su 4 rakete „storm šedou“ i 4 projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“.

Zaharova: Zapad se prema Ukrajini odnosi kao prema koloniji

Planovi izvoza relikvija iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad dokazuju da se prema Ukrajini odnose kao prema koloniji, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ovo je tradicija kolonijalnih država, tradicija banditskog ophođenja prema nacionalnom i kulturnom nasleđu drugih zemalja, onih država koje smatraju svojim kolonijama. Neusmnjivo je da Ukrajinu jednostavno ne smatraju svojom baštinom, već upravo kolonijom - rekla je ona.

Zaharova je ocenila da Zapad tradicionalno krade nacionalne vrednosti po raznim delovima sveta, a njihovi muzeji postali su „skladišta ukradenih stvari“.

Minsk: Mirovni pregovori o Ukrajini mogli bi početi na jesen

Evropa, pre svega Francuska, spremna je za pregovore o Ukrajini, ali Kijev namerava da ratuje, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko i dodao da bi pregovori mogli početi na jesen.

- Pokušavam da objasnim, da navedem razloge zašto treba sada početi pregovore. Stav Zapada je sledeći: Evropa je spremna da sada pregovara, pre svega Francuska. Ovo je rat u našoj kući, tako da treba pregovarati - rekao je Lukašenko na sastanku sa predstavnicima stranih i beloruskih medija u Minsku.

"Međunarodni centar za istragu navodnih ratnoh zločina u Ukrajini nema veze sa pravdom"

Međunarodni Centar za istragu navodnih ratnih zločina u Ukrajini (ICPA), otvoren ove nedelje u Hagu nema nikakve veze sa pravdom, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ovo (ICPA) je mala grupa država koja formira neki pseudopravni organ sa apsolutno neskrivenim političkim ciljem. Takav centar neće imati nikakve veze sa pravosuđem, pravom, legitimitetom - izjavila je ona na brifingu.

"Ruski odgovor na svaki napad Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu biće oštar"

Ruski odgovor na svaki napad Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu biće oštar, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za medije.

- Rusija će nastaviti da štiti Zaporošku nuklearku i reagovaće izuzetno oštro na sve napade Ukrajine na ovo postrojenje. Još jednom pozivamo rukovodstvo UN i IAEA da ne zatvaraju oči pred situacijom oko nuklearke i jasno konstatuju ko je kriv za ono što se dešava i odakle realno dolazi pretnja po bezbednost i funkcionisanje ovog civilnog objekta - naglasila je Zaharova.

Zelenski doputovao u Sofiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u bugarsku prestonicu Sofiju.

On je na "Telegramu" saopštio da se nalazi u Sofiji i da će razgovarati sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom i bugarskim premijerom Nikolajem Denkovom.

Zelenski je istakao da će sa Radevom i Denkovom razgovarati o raznim pitanjima, uključujući bezbednost i samit NATO-a koji se sledeće sedmice održava u Litvaniji, preneo je Rojters.

Putin i Lukašenko uskoro u Vagneru

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da namerava da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o privatnoj vojnoj kompaniji "Vagner".

- Nameravam da se uskoro sastanem sa Putinom - rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

Lukašenko je istakao da će sa Putinom razgovarati o pitanjima u vezi sa "Vagnerom".

Prema njegovim rečima, Minsk će potpisati sporazum sa "Vagnerom" ako bude raspoređen u Bjelorusiji.

Vernicima ponovo dozvoljen ulazak u Kijevsko-pečersku lavru

Ukrajinske vlasti počele su da dozvoljavaju ulazak u Kijevsko-pečersku lavru vernicima nakon što je prethodno zapečaćeno nekoliko objekata, saopšteno je na Telegram kanalu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

- U lavru su ponovo počeli da puštaju vernike. Ulaz je dozvoljen nakon uvida u dokumenta i pregleda ličnih stvari - navodi se u saopštenju.

Lukašenko: Zelenski shvatio da neće pobediti u sukobu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski bio je ohrabren obećanjima Zapada, ali je sada shvatio da neće pobediti u sukobu sa Rusijom, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

- On (Zelenski) je dobio krila (nakon obećanja Zapada). Poleteo je. I šta sad? Konačno je shvatio da neće pobediti u ovom ratu - rekao je Lukašenko u razgovoru sa predstavnicima medija u Minsku.

- On već preduzima korake da izađe iz ove situacije - smatra predsednik Belorusije.

Prema njegovim rečima, Zelenski će insistirati da Ukrajinu prime u NATO, kako bi NATO stupio u rat protiv Rusije.

Ipak, Ukrajina, prema rečima Lukašenka, želi da pokaže rezultate za predstojeći samit NATO-a.

- Do 11. jula oni moraju nešto da pokažu - rekao je predsednik.

- Okušali su Rusiju napadajući frontalno. Nisu uspeli. I neće uspeti. Ako oni (vojno rukovodstvo Ukrajine) sada bace u borbu najbolje jedinice, potpuno će pokopati ukrajinsku borbenu sposobnost - konstatovao je Lukašenko.

On je dodao i da su zapadne zemlje dugo pripremale teren za napad na Rusiju iz Ukrajine, još od prvog „Majdana“.

- On (Zelenski) je konačno shvatio da neće dobiti ovaj rat, da se ova kontraofanziva za njega neće završiti ničim, osim smrću hiljada ljudi. I on je postepeno počeo da im (Zapadu) iznosi zahteve u vidu novca i novog oružja - rekao je on.

Lukašenko je istakao da se Zelenski dogovorio sa zapadnim liderima još pre početka specijalne vojne operacije „da ratuje do poslednjeg Ukrajinca“ u zamenu za oružje i finansijsku pomoć.

Izviđački jurišni helikopter Ka-52 na delu

DNR: Naselje Kleščejevka pod kontrolom ruskih snaga

Ruske snage napredovale su 300 metara kroz šumsko područje u ugljedarskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Ovo je trenutno jedan od najtežih pravaca, rekao je on za emisiju „Solovjov Lajv“.

Lider DNR je istakao da je ruska vojska napredovala, uprkos aktivnim dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.

Pušilin je naglasio i da je celo selo Kleščejevka, jugozapadno od Artjomovska, pod kontrolom ruskih snaga.

On je takođe konstatovao da su Oružane snage Ukrajine pred samit NATO u Vilnjusu intenzivirale granatiranje gradova u DNR.

Lider DNR je konstatovao da su gubici ukrajinskih snaga u ljudstvu na različitim delovima fronta veći od gubitaka ruske strane 10-30 puta.

Gde je Prigožin?!

Predsednik elorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Jevgenij Prigožin nije u Belorusiji.

Lukašenko je rekao da je lider grupe Vagner potvrdio da je u Rusiji i to možda u Sankt Peterburgu ili Moskvi, prenosi Skaj njuz.

- Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu... Gde je jutros? Možda je jutros otišao u Moskvu - rekao je Lukašenko novinarima.

Broj poginulih u ruskom napadu na Lavov porastao na četiri

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na grad Lavov, na zapadu Ukrajine porastao je na četiri, saopštio je danas gradonačelnik Andrij Sadovi. 

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je u napadu, u kojem su uništena dva gornja sprata dva dela stambene zgrade u Lavovu, povređeno devet osoba, prenosi Gardijan.

Vlasti su saopštile da spasioci pretražuju ruševine stambene zgrade u potrazi za preživelima i žrtvama.

Sadovi je prethodno na svom Telegram kanalu napisao da je u napadu oštećeno oko 60 stanova i 50 automobila.

U Kijevsko-pečerskoj lavri policija primenila silu protiv parohijana

Predstavnici zaštićenog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre uz pomoć policije razbili su brave i zapečatili zgradu u kojoj se nalazila rezidencija predstojatelja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolita Onufrija, saopštila je pres služba UPC na Telegram kanalu.

Pres sužba UPC takođe je saopštila da je policija silom potisnula parohijane UPC dalje od manastirskih objekata u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Sprečen teroristički napad u Tjumenskoj oblasti

U Tjumenskoj oblasti Rusije privedena su lica koja su spremala teroristički napad po zadatku ukrajinskih paravojnih formacija. Prilikom privođenja jedna osoba je likvidirana, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

- Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je zajedno sa Istražnim komitetom Ruske Federacije na teritoriji Tjumenske oblasti zaustavila protivzakonite aktivnosti pristalica nacionalističke ideologije, državljana Rusije, koji su po nalogu predstavnika ukrajinske paravojne grupe, pripremali teroristički napad u regionu - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je prilikom privođenja na mestu mogućeg terorističkog napada, jedan od njih pružio oružani otpor i bio je likvidiran.

Takođe su pronađeni pištolj „makarov“ sa napunjenim patronama i improvizovana eksplozivna naprava spremna za upotrebu.

Zelenski ide u Sofiju

Poseta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Sofiji predstavlja pokušaj da se Bugarska uvuče u veliki vojni sukob, izjavio je lider bugarske opozicione partije „Preporod“ Kostadin Kostadinov.

- Danas će se naši nacionalni izdajnici sastati sa najvećim nacionalnim izdajnikom. Sa onim koji je žrtvovao svoju naciju zarad američkih interesa. Predsednik Ukrajine ne ide kod našeg predsednika, već kod američkog (štićenika) premijera (Bugarske Nikolaja) Denkova. On dolazi po nas, po naše domove, decu, po našu zemlju. Dolazi da nas provocira i nervira. Zato što američki izaslanik ima samo jedan cilj – građanski rat u Bugarskoj, a onda i da nas uvuče u veliki vojni sukob - rekao je Kostadinov za bugarski list „24 sata“.

Pogođena zgrada u Lavovu

Najmanje tri osobe poginule su kada je tokom noći u ruskom raketnom napadu na Lavov pogođena stambena zgrada, saopštio je gradonačelnik tog grada na zapadu Ukrajine Andrij Sadovi.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su ispod ruševina zgrade izvučena tri tela, a da spasioci nastavljaju potragu.

FOTO: Tanjug/AP

Sadovi je u prethodnom postu napisao da je osam ljudi ranjeno, prenosi Rojters. 

Prema njegovim rečima, u napadu je oštećeno oko 60 stanova i 50 automobila.

Regionalni guverner Maksim Kozitski objavio je video-snimak na kojem se vidi široka, zakrivljena četvorospratna stambena zgrada kojoj nedostaju delovi gornjih spratova.

Tokom noći širom Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost, a bilo je i izveštaja o ulasku krstarećih raketa u ukrajinski vazdušni prostor.

Zelenski: Želeo sam da kontraofanziva počne ranije i tražio oružje za to

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje da bi se to omogućilo.

Zelenski je rekao u sredu da kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu.

Zelenski je za Si-En-En (CNN) istakao da je zahvalan SAD kao lideru u podršci Ukrajini, ali je dodao da je bio rekao i američkim i evropskim liderima da Ukrajina želi da počne ranije kontraofanzivu i da je za to potrebna njihova pomoć u oružju i opremi. 

Borbe kod Donjecka

Rogov: Kijev traži povod za uvođenje ograničenog kontingenta NATO-a

Kijevske vlasti traže povod za uvođenje ograničenog kontingenta NATO-a u Ukrajinu, pre svega poljskih i baltičkih snaga, a jedan od njih mogla bi biti provokacija protiv Zaporoške nuklearke, izjavio je predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, snage NATO-a mogle bi ući u Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi se osigurala radijaciona bezbednost u zemlji.

- Režimu Zelenskog potreban je bilo kakav izgovor da ostane na vlasti, a zemljama NATO-a da dobiju ostatke Ukrajine kako bi tamo formirale svoje vojno uporište - naglasio je Rogov.

Pokrenut postupak zbog prebijanja ruske novinarke u Čečeniji

U Rusiji je porenut krivični postupak zbog napada na novinarku Jelenu Milašinu i advokata Aleksandra Nemova u Čečeniji.

Kako je saopšteno na Telegram kanalu Istražnog komiteta Ruske Federacije (TFR), to delo je okvalifikovano kao namerno nanošenje telesnih povreda.

U saopštenju se navodi da istražna grupa trenutno sprovodi niz istražnih radnji "kako bi bili identifikovani umešani u taj zločin i rasvetljene sve okolnosti incidenta“, prenosi Interfaks.

Naoružani maskirani muškarci su u utorak u regionu Čečenije napali i pretukli rusku novinarku Jelenu Milašinu, nakon što su primorali automobil u kojem se nalazila da se zaustavi, prenosi Rojters.

Jelena Milašina je novinarka lista Nova gazete Evropa i članica nevladine organizacije Memorijal, koja je zabranjena u Rusiji, nakon što su je vlasti proglasile "stranim agentom".

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za planiranje napada na Zaporožje. Pozivajući se na obaveštajne izveštaje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da Rusi spremaju "opasne provokacije" u Zaporožju - napad na nuklearno postrojenje.

Moskva, s druge strane, tvrdi da će ruske snage sprečiti Ukrajinu da izvrši napad na nuklearnu elektranu u Zaporožju, koji Kijev namerava da pripiše Rusiji.

Stručnjaci IAEA, koji se nalaze u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP) u Ukrajini zatražili su "dodatni pristup, koji je neophodan da bi bilo potvrđeno odsustvo mina ili eksploziva". 

Nemačka je pozvala obe strane da prekinu vojne akcije blizu nuklearke i osiguraju njen bezbedan rad.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)