SAUDIJSKA ARABIJA POZIVA IRAN: Da se uključi u pregovore o demarkaciji u Persijskom zalivu

P. Z. S. / sputnikglobe.com

05. 07. 2023. u 20:45

SAUDIJSKA Arabija je pozvala Iran da se uključi u pregovore o demarkaciji granične pomorske zone u Persijskom zalivu, javila je državna novinska agencija, pozivajući se na izvor u Ministarstvu spoljnih poslova Saudijske Arabije.

САУДИЈСКА АРАБИЈА ПОЗИВА ИРАН: Да се укључи у преговоре о демаркацији у Персијском заливу

Foto AP


U martu 2022, Kuvajt i Saudijska Arabija su se dogovorili da zajednički razvijaju i eksploatišu gasno polje Al-Dura koje se nalazi u neutralnoj zoni u Persijskom zalivu. Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sporazum, nazvavši ga nezakonitim, uz napomenu da i Teheran ima udela na tom polju.

Saudijska Arabija je pozvala Iran da započne pregovore o određivanju istočne granice neutralne zone između Saudijske Arabije i Kuvajta sa poljem al-Dura, navode mediji pozivajući se na izvor. Resursi u zoni su ekskluzivna svojina dve zemlje i samo Kuvajt i Saudijska Arabija imaju pravo da ih razvijaju i eksploatišu, dodaje se u izveštaju.

Iran i Saudijska Arabija, uz posredovanje Kine, dogovorili su se u martu da obnove diplomatske odnose koji su prekinuti 2016. godine nakon što su diplomatska predstavništva Saudijske Arabije u Iranu napadnuta nakon pogubljenja šiitskog propovednika Nimra al Nimra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)