BAJDEN LOBIRA ZA URSULU NA ČELU NATO: Stoltenbergu produžen mandat

I. Stanojević

06. 07. 2023. u 07:00

SAMO dan pošto je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio da je njegov mandat, koji je trebalo da se završi krajem septembra, produžen za godinu dana, američki predsednik Džozef Bajden već je istakao svog kandidata za naslednika na čelu Alijanse. Njegov adut je aktuelna šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (65), jer "veruje američkim obaveštajnim podacima, a ne zapadnoevropskim", koji navodno "nisu pravilno ocenili rusku vojnu operaciju u Ukrajini". Zbog toga se tada protivila pružanju pomoći Kijevu.

БАЈДЕН ЛОБИРА ЗА УРСУЛУ НА ЧЕЛУ НАТО: Столтенбергу продужен мандат

Foto: Profimedia

Mediji konstatuju da su Bajden i Fon der Lajenova "izgradili snažnu vezu po pitanju Kine, Ukrajine i klimatskih promena". Iako Fon der Lajenova kaže da je "počastvovana što se našla među mogućim kandidatima, ali nije posebno zainteresovana za ulogu u NATO", britanski "Telegraf" spekuliše da će se predomisliti kad joj se izmakne čelna pozicija u EK na evro-izborima.

Stoltenbergu je mandat produžen čak četvrti put, pošto članice NATO ponovo nisu uspele da se dogovore oko naslednika. Kandidaturu britanskog ministra odbrane Bena Volasa blokirale su SAD i Francuska, koje "žele službenika EU na ovoj funkciji". "Dejli mejl" piše da je Bajden bio protiv Volasa jer je ovaj služio kao britanski vojnik u Severnoj Irskoj tokom sektaškog nasilja poznatog kao "Nevolje".

U izveštaju se, takođe, navodi da Fon der Lajenova, zbog tečnog francuskog, verovatno može da računa na podršku jednog od ključnih figura u NATO, francuskog predsednika Emanuela Makrona. "Repovi" koji se, međutim, vuku za ovom političarkom, inače majkom sedmoro dece, nisu zanemarljivi. Pošto je proglašena pandemija virusa korona, angažovala se u nabavci vakcina, pa se ispostavilo da je u bliskim odnosima sa šefom kompanije "Fajzer" Albertom Burlom. Sporazum su postigli u aprilu 2021. razmenom SMS poruka, preskočivši javnost.

Komitet je tako kupio 1,8 milijardi doza vakcine za 35 milijardi evra, koje su kompaniji, naravno, platile zemlje članice EU, novcem evropskih građana. Skandal je izazvala činjenica da ugovor nije objavljen, a sa druge, fakat je da je dil nastao kao rezultat razmene poruka između dve osobe, a uticao je na živote miliona Evropljana. Mnogi su tražili da se SMS poruke objave, ali to nije učinjeno.

"Telegraf" je ukazao da bi jedna od prepreka za Fon der Lajenovu da dođe na čelo NATO moglo da bude njeno "loše postupanje" sa nemačkim Ministarstvom odbrane. Izveštaji sa sredine njenog mandata svedoče o bizarnim paradoksima, među kojima je onaj da su nemački vojnici tokom NATO vežbi morali da zamene teške mitraljeze metlama, da bi sakrili nedostatak opreme.

Nedostaje i toalet papir

POSLE Ursule fon der Lajen, koja se, kao prva žena, na čelu Ministarstva vojnog, nalazila do 2019. godine, snagama bezbednosti zapovedala je do 2021. demohrišćanka Anegret Kramp-Karenbauer, a sada je na toj funkciji Boris Pistorijus. No, česta tema u nemačkim medijima je stanje u Bundesveru u kome nedostaje sve, od toalet-papira do savremenog naoružanja. Mnogi Nemci ogorčeni su što mnogo šta na unutrašnjem planu, uključujući vojsku, trpi zbog rastućih davanja za Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini