RAT U UKRAJINI: Ukrajinsko MO - Rusi napreduju na 4 pravca; VSU pokušao proboj u Zaporožju (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

02. 07. 2023. u 07:35 >> 03:40

RAT u Ukrajini – 494. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинско МО - Руси напредују на 4 правца; ВСУ покушао пробој у Запорожју (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Lanceti najteže mete za PVO VSU (VIDEO)

Rusija pojačava upotrebu smrtonosnog drona kamikaze Lancet za usporavanje ukrajinskog napredovanja piše Dejli telegraf.

Ukrajinskim trupama su potrebna sredstva za borbu protiv ruskih bespilotnih letelica Lancet kamikaza, rekao je za Dejli Telegraf Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane Reznikova.

-Naši obaveštajci su otkrili da su Rusi počeli da ulažu više novca u proizvodnju ovih dronova. Sve što bi moglo da predstavlja pretnju za naše trupe brine nas, rekao je Sak.

Ruska bespilotna letelica „Lancet“ je lutajuća municija kompanije ZALA, koja je deo koncerna Kalašnjikov. Dizajniran je za uništavanje opreme i drugih kopnenih ciljeva.

Lancet nosi relativno malu bojevu glavu, tešku ne više od 2 kg, tako da posledice njegove upotrebe u borbi nisu tako razorne kao od projektila ili granata, ali za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu su ruski „Lanceti“ jedna od najtežih meta.

Rezime borbenih dejstava: VSU pokušao prodor u Zaporožju (MAPA)

U pravcu Bahmuta ukrajinske formacije nastavljaju da pokušavaju da zauzmu važna uporišta i visove kako bi nastavili da pokrivaju grad. Ruske trupe drže liniju, s vremena na vreme izvodeći kontranapade.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Zaporožja, Oružane snage Ukrajine ponovo su napale položaje Oružanih snaga Rusije severno od Rabotina: VSU je uspeo da probije odbranu na oko 300 metara, ali su nakon pregrupisavanja ruski jurišni odredi krenuli u kontranapad i ponovo zauzeli većinu izgubljenih teritorija.

Na hersonskom pravcu borbe u priobalnoj zoni kod Antonovskog mosta ne jenjavaju. Istovremeno, potpuno čišćenje područja je komplikovano aktivnim radom neprijateljske artiljerije na suprotnoj obali Dnjepra.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske formacije, pored granatiranja naselja na liniji fronta, pokušale su da udare i na vojni aerodrom na severoistočnoj periferiji Primorsko-Ahtarska u Krasnodarskoj teritoriji: zahvaljujući uspešnom radu PVO izbegnuti su žrtve i šteta.

Bitka na Svatovski sektoru fronta i borbe kod Novoselovskog (MAPA)


NA Svatovskom sektoru fronta, nakon nekoliko dana aktivnih operacija u maju i junu, u oblasti Novoselovskog i Kuzemovke, borbe su ponovo prešle u pozicionu fazu. To se nastavilo do početka jula.

Danas su se pojavile informacije o aktiviranju ruskih trupa kod Novoselovskog. Jurišni odredi Oružanih snaga RF iskoristili su prebacivanje snaga 92. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska i započeli juriš na ukrajinske položaje u selu.

Ilustracija telegram rybar

Još je rano govoriti o bilo kakvim rezultatima – ovaj pravac je poslednjih meseci obavijen ratnom maglom. Ali poenta nije čak ni u samom napredovanju duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine, već u skretanju pažnje VSU na ovu oblast.

Oružane snage Ukrajine su akumulirale resurse u Kupjansku i Kremeni, dok su deo jedinica povukle sa drugih pravaca i razotkrile njihove pozadinske oblasti. Napad ruskih boraca na Novoselovski će primorati ukrajinsku komandu da reaguje, što će dovesti do slabljenja neke druge linije i otvoriti prozor za Oružane snage RF.

Foto Tanjug/AP

Pre par dana u Boguslavku je stigla automobilska kolona sa ljudstvom 92. ombre Oružanih snaga Ukrajine (oko 500 ljudi). U početku je ukrajinsko rukovodstvo planiralo da upotrebi ljudstvo za udar u pravcu Kupjanska i Kremenne. Ali nedavni događaji će očigledno primorati VSU da u žurbi promeni planove.

 

Kadirov o glasinama da je bolestan: Pas laje vetar nosi

Čečenski lider Ramzan Kadirov oglasio se na društvenim mrežama i demantovao glasine o svojoj bolesti, kao i o nestanku poslanika Državne dume Adama Delimhanova.

-Pas laje, vetar nosi, rekao je čečenski lider.

Foto: Profimedia/Vikipedija/Ilustacija

Pre nekoliko dana društvenim mrežama se proširila informacija da je čečenski lider teško bolestan, a Delimhanov nestao.

 

 

Ovaj sistem je noćna mora za VSU

Ruski inženjerski sistem za daljinsko miniranje „Zemljedelije“ postao je tokom sukoba prava noćna mora za ukrajinske Oružane snage. Ovaj sistem može za nekoliko minuta da „zaseje“ minama teritoriju veličine kao šest fudbalskih terena.

Minska polja koja napravi ovaj sistem, kako ističu ruski vojni eksperti, remete pokretljivost i dejstvo neprijateljskih trupa na oklopnim vozilima.

Foto Tanjug/AP

Kako piše kolumnista Sebastijan Roblin za američki list „19FortyFive“, „Zemljedelije” pravi haos u redovima napredujućih brigada Oružanih snaga Ukrajine.

 

Vašington tajms: Kongres ne može da objavi rat Rusiji, ali troši novac

Kongres ne može legalno da objavi rat Rusiji jer nema vojno utemeljen razlog za to, navodi kolumnista "Vašington posta" Endrju Napolitano.

"Rusija ne predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost. Štaviše, SAD nemaju sporazum sa Ukrajinom koji bi pokrenuo američku vojnu odbranu", ističe Napolitano.

Ali Kongres, piše on, ipak troši novac na rat u Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

Kako piše, prema Ustavu, samo Kongres može objaviti rat, a poslednji put se to desilo kako bi se pokrenulo američko učešće u Drugom svetskom ratu.

"Ali Kongres je dao ograničena ovlašćenja predsednicima i dozvolio im da vode neobjavljene ratove", smatra on.

Kao primere naveo je "zločinačku invaziju predsednika Džordža V. Buša na Avganistan i Irak" .

Naglašava da Kongres nije objavio rat Rusiji, ali da je ipak, dodelio predsedniku Bajdenu 113 milijardi dolara i ovlastio ga da ih potroši na vojnu opremu za Ukrajinu kako mu odgovara.

On podseća, da je Bajden obećao da će nastaviti da daje Ukrajini sve što joj je potrebno "koliko god bude potrebno".

 

Napad dronom na Kijev

Rusija je izvršila napad dronom rano jutros na glavni grad Ukrajine Kijev, saopštili su danas zvaničnici ukrajinske prestonice.

Shahed - 136 Foto MO Irana

To je prvi takav ratni napad u poslednjih 12 dana, preneo je AP.

Sve bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed su otkrivene i oborene, rekao je Sergej Popko, šef gradske administracije Kijeva.

 

Eksplozija u Zaporožju

Eksplozija je odjeknula u gradu Zaporožje koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, navodi portal „Opščestveno“.

Vlasti još nisu komentarisale incident. Upozorenje o vazdušnom napadu nije objavljeno u području Zaporoške oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinsko MO: Rusi napreduju na 4 pravca

Ruske snage napreduju u četiri pravca, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Prema njenima rečima, ruske snage napreduju „u nekoliko pravaca – avdejevskom, marinskom, limanskom“.

Foto: Ruptly

-Sada je svuda vruće, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Maljar je takođe obavestila da su ruske snage krenule „napred i u pravcu Svatova“.

"Tamo se vode žestoke borbe…Situacija je prilično komplikovana", rekla je ona.

Maljar je takođe napomenula da se na delu razdvajanja u Zaporožju, ukrajinske oružane snage suočavaju sa „intenzivnim otporom“ ruskih snaga.

Bitka na Krasno-Limanskom pravcu: "Otvažnie" odbijaju neprijateljske napade (MAPA)


U rejonu sela Torskoe, Oružane snage Ukrajine izvele su 2 napada pešadije uz podršku borbenih vozila pešadije iz 95. dšbr pešadijske brigade i 125. brigade TRO. VSU je odbačena artiljerijskom vatrom. Ukrajinski DRG otkriven i likvidiran.

Sa strane sela Jampolovka, oklopne grupe Oružanih snaga Ukrajine iz sastava 21. i 63. motorizovane brigade pokušale su da probiju ruske odbrambene linije. Neprijatelj je uništen vatrom artiljerije i vojne avijacije.

U oblasti Šumarije Serebrjanski, odredi specijalnih snaga suzbili su aktivnosti 2 DRG VSU.

Na području naselja Červonaja Dibrova, VSU je uz podršku tenkova i borbenih vozila pešadije iz 100. brigade TRO napao ruske položaje. VSU je odbačen zahvaljujući posadama ATGM-a i artiljerijskom vatrom. Izviđanje je otkrilo i uništilo DRG Oružanih snaga Ukrajine.

Iz naselja Nevskoje, pešadija Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku tenka i 3 borbena vozila pešadije iz sastava 66. motorizovane brigade i 1. odreda specijalnih snaga, izvršila je 2 napada na ruska uporišta. Pretrpevši velike gubitke, VSU se povukao. Pozicije su zadržane.

Na području Golikova, sistem PVO Buk-M3 je oborio je raketu Himars MLRS i bespilotne letelice avionskog tipa Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Kadirov: Eliminisani ukrajinski diverzanti

Ruski vojnici su kod Kremene porazili diverzantsko-izviđačku grupu 95. posebne jurišne brigade vazdušno-jurišnih trupa Ukrajine. Pet boraca Oružanih snaga Ukrajine je zarobljeno, napisao je na svom Telegram kanalu čečenski lider Ramzan Kadirov.

-Tokom uspešnih ofanzivnih dejstava u području Serebrjanskog šumskog masiva, u blizini Kremene, poražena je diverzantska grupa 95. odvojene jurišne brigade vazdušno-desantnih trupa Ukrajine. Kao rezultat okršaja, šest nacista je likvidirano, dok je pet zarobljeno, napisao je Kadirov.

Šef severnokavkaske republike je takođe istakao da je ranjenim zarobljenicima pružena neophodna medicinska pomoć.

Zelenski u Odesi

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je u nedelju posetio Odesku oblast, gde je primio izveštaj komandanta mornaričkih snaga zemlje, viceadmirala Alekseja Neižpape.

Foto: Tanjug/AP photo

Osim toga, prema rečima Zelenskog, razgovaralo se o privremenim rezultatima i izgledima za razvoj programa pomorskih dronova i raketnog programa.

 

Pozicione borbe za selo Belogorovka u LNR

U toku su pozicione borbe za selo Belogorovka u LNR, ruska vojska pokušava da potisne ukrajinske jedinice, rekao je za Sputnjik pripadnik 85. brigade grupe Jug, kodnim imenom „Varjag”.

"Kod sela Belogorovka vode se intenzivne borbe. Oružane snage Ukrajine su tamo veoma dobro ukopane, pokušavamo da ih potisnemo što je više moguće", rekao je izvor.

Početkom maja, pomoćnik čečenskog lidera, komandant specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, rekao je da su njegovi borci i vojnici grupe " Jug" ušli u industrijsku zonu Belogorovke, potisnuvši ukrajinske trupe na milju.

Foto Tanjug/AP


Prema rečima „Varjaga“, ukrajinski militanti se danonoćno prate na ovom sektoru fronta.
 

 

 

Kuleba izvređao Orbana

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba oštro je odgovorio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na frazu o gubitku suvereniteta Ukrajine i njenoj nesposobnosti da se bori bez podrške Zapada, piše "Bild".

- Od samog početka smo čuli da je Ukrajina osuđena na propast. Svaki put kada postignemo uspeh na bojnom polju, ti glasovi se stišaju, ali se onda vraćaju. Sve je to bla, bla, bla - rekao je on, prenele su "RIA novosti".

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

 

Ukrajinska mornarica zahtevala da im Zapad snabdeva moderne brodove

Ukrajina očekuje da od zapadnih partnera dobije ratne brodove sa kapacitetom i potencijalom, dizajniranim da služe 10-15 godina na visokom tehničkom nivou, rekao je viceadmiral Aleksij Neižpapa, komandant pomorskih snaga zemlje, prenele su RIA novosti.

- Kao komandant, naravno, očekujem mnogo (od zapadnih partnera – prim. aut.) i voleo bih da imam modernije brodove... Naravno, izgradnja novih brodova je prilično dugotrajan proces. Istovremeno, postoje planira da primi neke brodove, koji imaju moć i potencijal i koji su u stanju da služe u pomorskim snagama još 10-15 godina na visokom tehničkom nivou - rekao je Neižpapa u intervjuu za onlajn medijski resurs ukrajinskog Ministarstva odbrane „ArmiiaInform“.

 

Varšava šalje policajce na granicu sa Belorusijom

Varšava je uputila grupu od 500 policajaca za zaštitu granice sa Belorusijom, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski.

- U vezi sa napetom situacijom na granici sa Belorusijom doneo sam odluku da se naše snage pojačaju grupom od 500 policajaca - napisao je Kaminski na Tviteru i dodao da će se pojačanje pridružiti grupi od pet hiljada graničara i dve hiljade vojnika koji čuvaju granicu.

Kuleba: Odbijanje da se Ukrajina primi u NATO biće „samoubistvo“ za Evropu

Odbijanje da se Ukrajina primi u NATO biće „samoubistvo“ za Evropu, jer će to postaviti temelje za oružani sukob, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, prenosi list „Politiko“.

Kuleba je pozvao „da se ne ponovi greška koju je nemačka kancelarka Angela Merkel napravila u Bukureštu 2008. kada je bila protiv bilo kakvog napretka po pitanju članstva Ukrajine u NATO“. Prema njegovim rečima, postupci Merkelove su, između ostalog, doprineli ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.

Ruska vojska uništila ukrajinski „Starlink“ kod Artjomovska

Ruski artiljerci uništili su ukrajinsku satelitsku komunikacionu stanicu „Starlink“ i centar za upravljanje dronovima kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga „Jug“ Vadim Astafjev.

Osim toga, Južna grupa ruskih snaga odbila je napad neprijateljske jurišne grupe u rejonu naselja Berhovka (Artjomovski okrug DNR).

Rogov: Ukrajina se priprema za drugu etapu kontraofanzive

Ukrajinske trupe spremaju se da narednih dana pokušaju drugu etapu kontraofanzive velikih razmera u regionu Zaporožja, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

- Neprijatelj je već spreman za drugu etapu opsežne ofanzive. Može da počne svakog dana, svakog trenutka. Sada pokušavaju da zbune naše obaveštajne podatke, pa su duž cele linije dodira na Zaporoškom frontu oni stalno manevrišu i prebacuju trupe. To se radi kako bi se sakrile lokacije glavnih snaga - rekao je Rogov, prenose "RIA novosti". 

Kolumnista „Vašington tajmsa“ - Mešanjem u sukob u Ukrajini SAD krše ustav

Mešajući se u sukob u Ukrajini američki predsednik Džozef Bajden krši ustav Sjedinjenih Američkih Država, smatra kolumnista „Vašington tajmsa“ Endrju Napolitano.

- Kongres nije mogao legalno da objavi rat Rusiji, jer nema razlog za to sa vojnog stanovišta. Rusija ne predstavlja pretnju po američku nacionalnu bezbednost. Štaviše, SAD nemaju ugovor sa Ukrajinom koji bi zahtevao obezbeđivanje američke vojske zaštite - piše autor, podsećajući da po ustavu samo Kongres može da objavi rat.

Zelenski: "Evropski poslovi se više ne razmatraju bez Ukrajine"

Poseta premijera Španije Pedra Sančeza Ukrajini prvog dana španskog predsedavanja EU svedoči o novoj realnosti u kojoj se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine, izjavio je sinoć ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u video obraćanju.

- Premijer Španije Pedro Sančez boravio je u poseti Ukrajini. To je veoma simbolično - prvog dana španskog predsedavanja Savetom Evropske unije. Ovo jasno svedoči o novoj realnosti. Sada smo takođe dostigli politički nivo kada se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine - rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Foto: Tanjug/AP photo

U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena vazdušna uzbuna

U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je vazdušna uzbuna, navodi se na onlajn mapi Ministarstva digitalne transformacije Ukrajine, prenose RIA novosti. 

Signal se oglasio oko 7:20. Sirene su se sinoć uključile i u Kijevu i regionu – od 2.21 do 3.21.

Pored toga, uzbuna je objavljena u Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Čerkaskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj oblasti i na teritorijama Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva .

Rogov najavio pripremu Oružanih snaga Ukrajine za drugu etapu kontraofanzive

Ukrajinske trupe spremaju se da narednih dana pokušaju drugu etapu kontraofanzive velikih razmera u regionu Zaporožja, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, šef pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)