KAKO JE LUKAŠENKO UPLAŠIO NATO: Zapad strahuje od rastuće moći Belorusije

Novosti Onlajn

30. 06. 2023. u 21:32

ZAPAD koji je na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka ranije gledao s nipodaštavanjem kao na "malog diktatora" odanog Putinu, sada sve više strahuje od rastuće moći Belorusije.

КАКО ЈЕ ЛУКАШЕНКО УПЛАШИО НАТО: Запад страхује од растуће моћи Белорусије

Foto: Profimedia/Sergei GAPON

Ono što Minsk, prema pisanju "Telegrafa", za Evropu i NATO čini posebno opasnim - jeste to što mu je sada na raspolaganju i raspoređeni ruski nuklearni arsenal, ali i privatna vojna grupa "Vagner" koja je posle neuspele pobune u Rusiji, u dogovoru s Lukašenkom stigla u Belorusiju.

- U kombinaciji sa toksičnim prisustvom 'Vagnerovih' plaćenika, ovi događaji znače da NATO više ne može da odbaci Belorusiju kao marionetsku državu Kremlja: ona sada ima potencijal da sama po sebi ugrozi istočnu Evropu i Baltik - piše britanski list.

Prižoginov dolazak u tu državu, kako navodi "Telegraf", ima "široke bezbednosne implikacije" za susedne zemlje NATO-a, Poljsku, Litvaniju i Letoniju.

- Prisustvo 'Vagnera' u Belorusiji, neizbežno je izazvalo zabrinutost da bi plaćenici mogli da iskoriste tu zemlju kao bazu za novi napad na Ukrajinu. Ovo je međutim malo verovatno jer Lukašenko okleva da se direktno uključi u sukob. Ishod koji, iz perspektive NATO-a mnogo više zabrinjava, bio bi da se 'Vagnerovi' ostaci integrišu u redovne redove beloruske armije, nadograđujući tako ratne sposobnosti zemlje - sekira se britanski list.

Da je NATO sve zabrinutiji, ukazuju i izjave generalnog sekretara pakta Jensa Stoltenberga, koji je nedavno rekao da je Alijansa spremna da se brani od svake pretnje iz "Moskve ili Minska".

Stoltenberg je najavio i da će vojni savez ojačati svoju odbranu, posebno se fokusirajući upravo na države koje se graniče sa Belorusijom.

- Poslali smo jasnu poruku Moskvi i Minsku da je NATO tu da zaštiti svakog saveznika i svaki pedalj teritorije - rekao je on.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)