NEMAČKI OBAVEŠTAJCI NA UDARU ZBOG POBUNE VAGNERA: "Špigel" o "blaženom neznanju" BND - Metež pratili na društvenim mrežama

Novosti online

30. 06. 2023. u 17:54

NEMAČKA savezna obaveštajna služba (BND) suočila se sa kritikama zbog neznanja o nameri Jevgenija Prigožina i Vagnera da izvrše pobunu u Rusiji. Magazin "Špigel" izvestio je u petak da je obaveštajna služba sada naredila pažljivije ispitivanje informacija koje stižu od drugih zapadnih partnera.

НЕМАЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ НА УДАРУ ЗБОГ ПОБУНЕ ВАГНЕРА: Шпигел о блаженом незнању БНД - Метеж пратили на друштвеним мрежама

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako navodi nemački list, BND je od američkih obaveštajnih službi unapred primio podatke o kretanju Vagnerovih odreda, ali "nije mogao da ih nezavisno proveri" i da ih ispravno proceni.

Konkretno, prošlog petka, nekoliko sati pre pokušaja pobune, predstavnici BND-a su se sastali sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, ali se ove teme nisu ni dotakli u svom izveštaju.

Već uveče istog dana, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova videlo je na društvenim mrežama poruke o pokušaju pobune i pokušalo da dobije pojašnjenje od obaveštajne službe. Odgovor je usledio posle dužeg vremena, a zaključci zaposlenog zasnovani su na podacima iz otvorenih izvora, piše časopis.

Ministar odbrane Boris Pistorijus saznao je za tok događaja ujutro 24. juna iz izveštaja novinskih agencija, navodi se u članku.

Obaveštajci su uspeli da izvuku zaključke iz ove situacije, navodi se u materijalu. U utorak ove nedelje u sedištu BND dat je nalog da se pažljivo proveri nivo svesti i sve informacije obaveštajnih službi prijateljskih zemalja, piše "Špigel". Šef službe bezbednosti Bruno Kal "možda bi trebalo da brine o svom položaju", navodi se u članku.

- Suviše često nas ono što se dešava u svetu iznenađuje - prokomentarisao je situaciju Ralf Štegner, portparol Socijaldemokratske partije Nemačke. Ranije je objavljeno da su nemački obaveštajci bili iznenađeni kada su talibani došli na vlast u Avganistanu. A dan pre početka rata u Ukrajini - 23. februara 2022. - šef BND Bruno Kal stigao je u Kijev i sledećeg jutra u žurbi napustio Ukrajinu.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?