AMERIČKI BREDLI IDE U ISTORIJU: Vojska SAD u potrazi za novim BVP, imaće moćan top, kupolu i oklop (FOTO/VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

27. 06. 2023. u 22:00

AMERIKEN Rajnmetal (American Rheinmetall) i Dženeral Dajnamiks Lend Sistems (General Dynamics Land Systems) (GDLS) su krajnji takmičari u trci za novo pešadijsko vozilo koje treba da zameni armijske M2 Bredli. Ove dve kompanije su jedine ostale u takmičenju, saopštila je Vojska SAD.

АМЕРИЧКИ БРЕДЛИ ИДЕ У ИСТОРИЈУ: Војска САД у потрази за новим БВП, имаће моћан топ, куполу и оклоп (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP


Konkurs za opciono pešadijsko borbeno vozilo (OMFV)(Optionally Manned Fighting Vehicle [OMFV]) počeo je pre dve godine sa pet timova. Kasnije je ponovo otvoreno za sve zainteresovane proizvođače. Nakon pregleda prošlogodišnjih predloga, vojska je suzila konkurenciju na Rajnmetal-a i GDL-a. Oni će podeliti Fond za razvoj od 1,6 milijardi dolara, a pobednik može potencijalno da zaradi ugovor o proizvodnji od 45 milijardi dolara.

Dag Buš (Doug Bush), šef za akvizicije vojske, izrazio je optimizam o praktičnosti zahteva ovog puta u diskusiji sa novinarom. On je istakao da ima poverenje u uspeh u ovaj pokušaj zamene Bredlija, bez obzira na prethodne neuspele pokušaje.

Iako BAE Systems, Oshkosh Defense, i Point Blank Enterprises neće dobiti dodatno finansiranje, količina neuspelih ponuđača ostala je neotkrivena. Buš je primetio da ima potencijala za proteste proizvođača, ali je siguran u spremnost za vođenje postupka u takvim situacijama.

Foto tviter @VinodDX9

Strategija pružanja usluge prilagođena je 26. juna na dve ponude, umesto kako je prethodnim planom bilo predviđeno da za narednu fazu budu odabrane tri ponude, jer je smatrana preskupom. Buš je objasnio da su resursi ravnomerno raspoređeni između oba kandidata za održavanje budžeta i konkurencije. Ovo je idealan kompromis.

Obe firme su spremne da započnu naredne dve faze programa. Faza 3 uključuje rafiniranje dizajna vozila, koji završava kritičnim pregledom dizajna. To dovodi do faze 4, koja uključuje konstrukciju i testiranje prototipova.

Svaki tim će izgraditi i oceniti do 11 prototipova, uključujući dva balistička trupa i kupole, oklopne kupone i digitalne modele. Ovo sledi iz poziva izdatog u julu 2022. godine, prema general majoru Glenu Dinu (Glenn Dean), izvršnom oficiru programa za kopnene borbene sisteme.

Vojska i industrija imaju za cilj da rade zajedno na ispunjavanju izazovnog roka. Plan je da se odabere jedan tim za pokretanje niske proizvodnje u 2027. godini, izgradi prvu jedinicu do 2029. godine, a zatim podigne nivo proizvodnje.

Foto tviter @VinodDX9

Gordon Štajn, (Gordon Stein) potpredsednik i generalni direktor američkih operacija na GDLS ponosan je na rad svog tima na ovom projektu. Štajn je izjavio da njihov inovativan XM30 razvojni pristup nadmašuje uslove vojske i idealan je za zadatak. Objasnio je da je XM30 stvoren u digitalnom inženjerskom okruženju, koje omogućava efikasno uključivanje novih sposobnosti i usklađivanje sa vizijom vojske za sisteme kopnenih borbenih sistema.

Met Vornik (Matt Warnick), generalni direktor Ameriken Rajnmetal vozila, izrazio je čast u odabiru i posvećenosti njegovog tima da kreiraju vrhunsko vozilo.

ARV, u saradnji sa partnerima poput L3Harris Technologies i Textron Systems, ima za cilj da napravi vozilo sa najsavremenijim poboljšanjima zaštite, vatrenom moći i mobilnosti da daju prednost vojnicima. Buduće vozilo, prethodno poznato kao program OMFV, sada se naziva XM30 Mechanized Infantry Combat Vehicle, ime koje bi se potencijalno moglo promeniti.

Brigadni general Džefri Norman (Geoffrey Norman) je danas podelio nove informacije o predstojećem projektu borbenog vozila danas. Vozilo će imati mesta za osam osoba, uključujući dva člana posade i šest vojnika. Imanje kupolu na daljinsko upravljanje sa najsavremenijim XM913 50-milimetarskim topom, protivoklopne vođene rakete i mitraljez. Svaki model će takođe uključivati aktivni sistem zaštite za odbranu od pretnji poput raketa.

Pošto će biti jedan član manje posade nego u trenutnom vozilu Bredli, automatizacija će postati presudna. "Posada od dve osobe je bitna promena", rekao je Buš, dodajući da je potrebna tehnologija pod budnim okom. Vojska se takođe bavi pitanjem kognitivnog opterećenja zbog smanjenja broja članova posade. Din je dodao da će nabavka softvera biti poseban proces za upravljanje izazovom automatizacije. Očekuje se da će ovaj proces početi između 2024. i 2025. godine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Armijska potraga za zamenom BVP Bredli je suočena sa izazovima, uključujući nekoliko lažnih startova i čak stopiranja OMFV programa u januaru 2020. godine zbog različitih nedostataka.

Uprkos preprekama, vojska je obnovila OMFV takmičenje sa fleksibilnijim pristupom. Oni su zamenili krute zahteve sa spiskom poželjnih "karakteristika" vozila što je ponudiko više slobode u dizajnu kompanijama koje su se prijavile na konkurs.

Kako je takmičenje napredovalo, dve osnovne teme postale su očigledne: potreba za manjim tragom vozila i hibridni električni dizajn. Ove promene su istakle značajan pomak u pravcu takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)