ORBAN NE MENJA POLITIKU PREMA RATU U UKRAJINI: Blokirano 500 miliona evra dok se OTP banka ne ukloni sa spiska sponzora rata

Novosti online

26. 06. 2023. u 17:28

BUDIMPEŠTA neće odobriti izdvajanje 500 miliona evra za Ukrajinu iz Evropskog fonda za mir dok Kijev ne ukloni sa spiska „međunarodnih sponzora rata“ najveću mađarsku banku OTP, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto novinarima.

ОРБАН НЕ МЕЊА ПОЛИТИКУ ПРЕМА РАТУ У УКРАЈИНИ: Блокирано 500 милиона евра док се ОТП банка не уклони са списка спонзора рата

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Sijarto je dodao da je Budimpešta saglasna sa povećanjem Evropskog fonda za mir pod uslovom da dodatna sredstva idu Africi i Zapadnom Balkanu za povećanje stabilnosti i smanjenje migracionog pritiska, a ne na isporuke novog naoružanja Ukrajini.

On je naglasio da mađarske vlasti nikada neće odobriti uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj energetici, jer bi to učinilo nemogućim razvoj nuklearne industrije u samoj Mađarskoj.

Mađarska ne planira da menja stav kog se pridržava kad je u pitanju situacija u Ukrajini, izjavio je u ponedeljak premijer zemlje Viktor Orban na konferenciji za novinare posle sastanka premijera „Višegradske četvorke“ u glavnom gradu Slovačke.

-Mađarska teži saradnji u oblasti spoljne politike sa članicama Evropske unije, ali ima svoju suverenu politiku. Nećemo menjati pravac koji smo pratili kad je u pitanju ovaj rat, ići ćemo za mirom i delovati u skladu sa tim, poručio je Orban.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)