MAKRONU NOŽ U LEĐA: Kako je Australija prevarila Francusku

Novosti online

21. 06. 2023. u 23:13

BIVŠI premijer Australije Skot Morison priznao je da nije obavestio francuskog predsednika Emanuela Makrona o svojoj nameri da odustane od ugovora o kupovanju podmornica vrednih 56 milijardi evra kako bi se, umesto toga, opredeli za američke podmornice.

МАКРОНУ НОЖ У ЛЕЂА: Како је Аустралија преварила Француску

Foto: Profimedia

- Naša strategija je bila da, ako se na takav korak odlučimo, onda ne smemo da dozvolimo da Francuzi saznaju – u slučaju da to ošteti francuski sporazum - napisao je Morison u svojoj predstojećoj knjizi koju je videla novinska agencija Frans pres.

Morison je u intervjuu sa australijskim novinarom Ričardom Kerbajem rekao da je zato njegova administracija sakrila svoje dileme od ostatka obaveštajnog saveza koji čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Bivši australijski premijer je takođe objasnio da je dve godine tajno radio sa SAD i Velikom Britanijom na formiranju alternativnog saveza - označenog AUKUS - u kojem bi tri zemlje delile napredne odbrambene tehnologije, omogućavajući Kanberi da kupi američke podmornice na nuklearni pogon i odustane od francuskog ugovora.

Međutim, on ne smatra da je svojom odlukom slagao Makrona. "Ne reći mu nije isto što i lagati ga", ustvrdio je on.

Prema prvobitnom sporazumu, Kanbera je pristala da kupi desetak konvencionalnih ratnih podmornica od francuske kompanije "Naval grup". Kada je prvi put objavljen 2016. godine, Francuska je taj sporazum nazvala "ugovorom veka."

Odluka Australije da odstupi od sporazuma objavljena u septembru 2021. godine, a u Parizu je shvaćena kao izdaja. Tadašnji ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan je odluku Kanbere opisao kao "ubod nožem u leđa."

Taj potez doveo do zatezanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a Makron je kasnije optužio Morisona da laže, rekavši da nije otkrio da je razgovarao sa SAD i Velikom Britanijom.

Spor je na kraju rešen u junu 2022. godine, a Australija je pristala da plati Francuskoj više od pola milijarde evra kako bi ga prenebregli, piše "Politiko".

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?