FON DER LAJENOVA PREDLOŽILA: Finansijska pomoć za Ukrajinu od 50 milijardi evra

Tanjug

20. 06. 2023. u 18:51

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas finansijsku rezervu za Ukrajinu od 50 milijardi evra u naredne četiri godine, što uključuje i zajmove i grantove.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА ПРЕДЛОЖИЛА: Финансијска помоћ за Украјину од 50 милијарди евра

FOTO: Tanjug/AP

- Rezerva će pre svega pružiti perspektivu i predvidljivost našim partnerima u Ukrajini. Takođe bi trebalo da podstakne i druge donatore da pojačaju podršku. Ova finansijska rezerva će nam omogućiti da zaista uskladimo našu finansijsku pomoć sa razvojem situacije na terenu. Jer svi znamo da rat od nas zahteva najveću fleksibilnost - istakla je Fon der Lajen nakon kolegijuma EK na kojem se razgovaralo o reviziji višegodišnjeg finansijskog okvira EU i ekonomskoj bezbednosti.

Kako je saopšteno na sajtu EU, predsednica EK, govoreći o izazovu migracija, predložila je dodatni budžet od 15 milijardi evra za izbeglice u Siriji, Libanu, Jordanu i Turskoj, južni migracioni put i zapadni Balkan. Takođe, navela, potrebno je održati sposobnost za reagovanje na humanitarne krize i prirodne katastrofe. Treći prioritet odnosi se na otpornost i konkurentnosti evropske privrede, navela je Fon der Lejen i dodala da su za očuvanje konkurentske prednosti ključne duboka tehnologija, čista tehnologija i biotehnologija.

Ona je ukazala da je svet u poslednje tri godine, kada se pregovaralo o prethodnom višegodišnjem finansijskom okviru od 2021. do 2027. godine, dramatično promenjen, kao i da je ruski rat protiv Ukrajine izazvao naknadne potrese kao što su rast cena energije, viša inflacija i veće kamate. Predsednica EK je podsetila da je do sada izdvojeno 30 milijardi evra za Ukrajinu direktno iz budžeta EU, što nije bilo predviđeno prethodnim finansijskim okvirom.

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!