KINA U DIPLOMATSKOJ INICIJATIVI: Li Ćijang predvodi delegaciju na međuvladinim konsultacijama sa Nemačkom

Tanjug

15. 06. 2023. u 23:58

KINESKI premijer Li Ćijang danas će krenuti u prvu inostranu posetu otkako je postao premijer u martu, u pokušaju da produbi odnose sa Nemačkom i Francuskom.

КИНА У ДИПЛОМАТСКОЈ ИНИЦИЈАТИВИ: Ли Ћијанг предводи делегацију на међувладиним консултацијама са Немачком

Foto: Profimedia

Li će predvoditi kinesku delegaciju na međuvladinim konsultacijama sa Nemačkom, zakazanim za 20. jun, a onda će otputovati u Pariz u zvaničnu posetu i prisustvovati finasijskoj konferenciji 22. i 23. juna.

- Prva stanica premijera Lija biće Nemačka, što je pokazuje da je Kini stalo do kinesko-nemačkih odnosa - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Peking se usprotivio zajedničkom saopštenju grupe G7 na kojoj su prisustvovali nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron u Tokiju prošlog meseca, u kojoj su zapadne zemlje izrazile svoj zajednički pristup da "uklone rizik, a ne da prekinu" ekonomski angažman sa Kinom.

Berlin je u svojoj nacionalnoj bezbednosnoj reviziji u sredu naveo da je Kina sve veća pretnja.

Kineski ambasasdor u Nemačkoj, Ken Vu, naveo je da je "priča o uklanjanju rizika destruktivna".

- Nadamo se da će se Nemačka opredeliti za razuman pogled na Kinu i da će biti protiv svakog distanciranja - rekao je Vu.

Kina je nemački glavni trgovinski partner, a deo Lijeve misije će biti da ubedi strane investitore da se vrate posle tri godine antikovid mera koje su uglavnom izolovale zemlju od ostatka sveta i usporile ekonomski razvoj.

Berlin je najveći investitor iz Evrope u Kini, a nemačke firme, u automobilskoj i hemijskoj industriji, uglavnom su odžale veliko prisustvo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)