PLUTAJUĆA ILI ELEKTRANA NA KOPNU?„Rosatom“ će graditi nuklearnu elektranu u Šri Lanki

Novosti online

15. 06. 2023. u 00:45

RUSKA državna agencija za nuklearnu energiju „Rosatom“ i Šri Lanka dogovorile su se o izgradnji nuklearne elektrane snage do 300 megavata, izjavila je za Sputnjik ambasadorka Šri Lanke u Moskvi Džanita Lijanage.

ПЛУТАЈУЋА ИЛИ ЕЛЕКТРАНА НА КОПНУ?„Росатом“ ће градити нуклеарну електрану у Шри Ланки

Foto: Printskrin Youtube/ Rosatom Global

-Postoji predlog kao i odobrenje vlasti Šri Lanke. Na tom pitanju radi i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju koja je organizovala nekoliko radnih grupa na tu temu. 'Rosatom' je takođe formirao četiri radne grupe za različite oblasti. Krećemo se ka izgradnji nuklearne elektrane na ostrvu, ali još se razmatra da li će to biti plutajuća elektrana ili elektrana na kopnu, izjavila je Lijanage na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako je dodala, Šri Lanka će uz pomoć „Rosatoma“ početi da obučava stručnjake u nuklearnoj sferi.

„IAEA nas takođe podržava u ovome, kao i vlasti Šri Lanke. To je jedini način da rešimo krizu sa gorivom u zemlji. Izgradnja elektrane će biti pokrenuta u bliskoj budućnosti“, istakla je ambasadorka.

Ona je dodala da će kapacitet elektrane najverovatnije biti 300 megavata.

U međuvremenu je portal „Ada Derana“ iz Šri Lanke saopštio da bi prva nuklearna elektrana mogla da bude izgrađena u zemlji do 2032. godine.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)