AMERIČKE DRŽAVE STRAŽARE DUŽ REKE RIO GRANDE: Nekoliko hiljada vojnika iz "crvenih" država preuzima ovlašćenja u Teksasu

K. Lalić-Spirković

04. 06. 2023. u 14:50

PODELE u Sjedinjenim Državama od sledeće nedelje ulaze u novu fazu, a Amerika sad već jasno liči na Balkan 90-ih. Poslednjih nedelja, vojne jedinice Nacionalne garde Teksasa i službenici javne bezbednosti viđeni su kako postavljaju žilet-ograde i vraćaju ljude koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Meksika u Teksas.

АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ СТРАЖАРЕ ДУЖ РЕКЕ РИО ГРАНДЕ: Неколико хиљада војника из црвених држава преузима овлашћења у Тексасу

Foto: AP

Guverner države "Usamljena zvezda" Greg Abot ranije u maju je najavio je da će njegova država pojačati napore u pogledu bezbednosti granica pošto je administracija predsednika Džoa Bajdena okončala saveznu imigracionu politiku iz Zakona 42 koji im je davao mogućnost da odvrate i proteraju ilegalne imigrante zbog javnog zdravlja - kovid-krize. Kako je odredba ukinuta, ka granicama SAD sa Teksasom usmerila se reka novih migranta.

Upućivanje vojnika Nacionalne garde u obavljanje vojno-policijskih poslova umesto saveznih organa je presedan na severnoameričkom kontinentu i američki glavni mediji kao da nisu očekivali ovakav rasplet. Abot je još 16. maja poslao pisma ka 24 republikanska guvernera u kojima su se oni obavezali da će podržati napore Teksasa.

Zlatni "dolar"

TEKSAS je spreman i da napravi svoju valutu za zlatnim standardom. u parlamentu ove države predstavljen je Zakon za formiranje digitalne teksaške valute koja bi bila pokrivena fizičkim zlatom u apsolutnom iznosu. O predlogu uvođenja teksaškog digitalnog dolara biće raspravljano na jesen.

U minulu sredu guverner Virdžinije Glen Jangkin najavio je da 100 pripadnika Nacionalne garde šalje u drugu državu na zahtev kolege guvernera jer "tekuća granična kriza sa kojom se suočava nacija pretvara svaku državu u graničnu državu", kazao je on.

Stiže i vojna policija

Guverner Misisipija Tejt Rivs je najavio da će se neodređeni broj vojnika iz 112. bataljona vojne policije Misisipija rasporediti da pomognu službenicima i agentima Carine i granične zaštite SAD (CBP) duž jugozapadne granice. Guverner Tenesija Bil Li je odobrio raspoređivanje 100 vojnika Nacionalne garde Tenesija na granicu. Guverner Nebraske Džim Pilen je obećao 10 vojnika...

Istog dana i guverner Zapadne Virdžinije Džim Džastis je najavio da će rasporediti 50 vojnika Nacionalne garde, dok je guverner Floride Ron de Santis bio među prvim republikanskim guvernerima koji su obećali posebne resurse. Prvi čovek Floride je najavio da će njegova država u Teksas poslati 800 vojnika Nacionalne garde Floride, 200 službenika Odeljenja za sprovođenje zakona Floride, 20 oficira Komisije za očuvanje ribe i divljih životinja i 20 pripadnika Uprave za vanredne situacije. Desantis je obećao pet aviona sa fiksnim krilima, dva mobilna komandna vozila, 17 dronova i 10 čamaca. 

BONUS VIDEO:

SPREMNI ZA EVAKUACIJU: Budi se vulkan Popokatepetl

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024