RUSKA KRSTARICA SA 478 PROJEKTILA: Admiral Nahimov krajem godine na otvorenom moru

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

01. 06. 2023. u 20:11

PREMA pisanju u ruskim medijima, Moskva priprema krstaricu Amiral Nahimov za ispitivanja.

РУСКА КРСТАРИЦА СА 478 ПРОЈЕКТИЛА: Адмирал Нахимов крајем године на отвореном мору

Foto: Printscreen

Informacija dolazi nakon što se pre izvesnog vremena tvrdilo da je krstarica naišla na nekoliko problema čije je brzo rešenje veoma teško. Reč je o pukotinama u reaktoru, ili u nekim ključnim elementima.

Tvrdnje se može pokazati tačnim jer se najverovatnije radi na njihovom uklanjanju. Dokaz za to je saopštenje za javnost Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prema kojem krajem 2023. godine krstarica izlazi u otvorene vode kako bi započela ispitivanja.

Prema izvorima u Moskvi, testovi će početi na jesen ove godine. Međutim, neki su skeptični i predviđaju zimu (decembar) kao vreme kada će se testirati. Tačnije, radi se o probnoj vožnji, a stvarni povratak u službu očekuje se sredinom 2024. godine, ako sve bude u redu i po planu.


NAORUŽAVANjE

Jedna od glavnih promena nakon popravke krstarice Admiral Nahimov biće naoružanje. Trenutno, ovo naoružanje su protivbrodske rakete P-700 Granit. Oni će biti zadržani, ali će krstarica biti opremljena sa još najmanje deset vertikalnih instalacija 3S14, verovatno M verzija. To znači da će, pored P-700 Granit, Admiral Nahimov biti opremljen sa 80 dodatnih raketa različitih modifikacija i modela.

Domet P-700 Granit varira u zavisnosti od visine leta, što takođe utiče na detekciju – maksimalno 625 kilometara, ali ovo je visinska putanja. Domet se može drastično smanjiti na 200 km, ali to je ako krstarica gađa nisko. Takvo gađanje se vrši kada je potrebno izbeći protivvazdušnu odbranu neprijatelja.

Foto: Printskrin Jutjub

Pored povećanog broja raketa i lansera, pretpostavlja se da će krstarica Admiral Nahimov dobiti hipersonične rakete Cirkon. Ova informacija nije potvrđena, ali na osnovu saopštenja Ministarstva odbrane Rusije, u kojem se kaže da će mnogi brodovi ruske mornarice dobiti ove rakete, sasvim je logično pretpostaviti da je na ovoj listi i admiral Nahimov. Koliko će cirkona biti na ovoj krstarici, ostalo je nepoznato.


478 PROJEKTILA NA BRODU

U ruskim medijima se takođe priča da će krstarica dobiti protivpodmorničke rakete Otvet sposobne da neutrališu bilo koju neprijateljsku podmornicu na udaljenosti do 100 kilometara. Što se tiče odbrane bojnog broda, najverovatnije će biti integrisani PVO sistemi S-300F, kao i modifikacija S-400. Rakete dve protivvazdušne mornaričke verzije imaće aktivni tragač. Neki izvori sugerišu da bi admiral Nahimov mogao dobiti i pomorsku verziju PVO sistema S-500, ali to su za sada samo glasine.

Međutim, vredi napomenuti da će ova krstarica dobiti kolosalnu količinu projektila ako je verovati tvrdnjama u ruskim medijima. Reč je o 478 projektila različite vrste i namene. Ovo uključuje desetine raketa Kinžal, kao i familije presretača 9M96, kao i rakete iz mornaričke verzije bojeve glave Pancir-M, koje bi trebalo da budu u dometu od 200 jedinica.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije


RAZLOZI

Prema tvrdnjama u ruskim medijima, ulazak Finske u NATO odigrao je značajnu ulogu u modernizaciji ove krstarice. Ruski eksperti kažu da širenje NATO-a sugeriše da se pretnja mora nekako obuzdati. Zbog toga je odlučeno da se lanseri za rakete Kinžal integrišu na krstarici.

Drugi razlog za brzi oporavak i puštanje u rad krstarice Admiral Nahimov je povlačenje američke flote radi sprečavanja njene koncentracije u ugroženim područjima. Na primer, Sredozemno more. Krstarica koristi atomski pogon, što znači da može da se pojavi bilo gde i da napadne u bilo kom trenutku. Ovo je sposobnost koja bi otežala američkoj mornarici i ona će tražiti način da reši takve probleme.

U svakom slučaju, nije daleko najzanimljivija etapa modernizacije krstarice – trenutak ulaska u test, kada ćemo konačno videti njegov konačan izgled i sva ona brojna osporavanja o njegovim stvarnim mogućnostima.

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PRED SAHRANU PRIMETILI DA POKOJNICA (90) DIŠE: Policija istražuje bizaran slučaj u Saragosi