NATO POKRENUO MANEVRE NA SEVERU FINSKE: Obećao da će štititi novu članicu

Tanjug

31. 05. 2023. u 00:45

NATO organizuje vojne manevre u arktičkoj oblasti Finske, koja je domaćin prve zajedničke vežbe tog saveza otkako je postala 31. članica zapadne alijanse u aprilu.

НАТО ПОКРЕНУО МАНЕВРЕ НА СЕВЕРУ ФИНСКЕ: Обећао да ће штитити нову чланицу

NATO Foto AP

Nadgledajući vežbu na samo dva sata vožnje od ruske granice, na jednom od najvećih evropskih poligona za artiljeriju u Rovajarviju, general-major Gregori Anderson iz 10. brdske divizije američke armije rekao je da je njegova zemlja spremna da brani Finsku, preneo je Rojters.

Skoro 1.000 vojnika savezničkih snaga iz SAD, Velike Britanije i Norveške, kao i iz susedne Švedske, zajedno sa oko 6.500 finskih vojnika i oko 1.000 vozila, učestvuje u najvećoj kopnenoj vežbi savremenog doba iznad arktičkog kruga, navodi britanska agencija.

Foto Tanjug/AP

Napad Rusije na Ukrajinu bio je glavni motiv da Švedska i Finska prošle godine odustanu od dugotrajne politike vojne neutralnosti i odluče da podnesu zahtev za prijem u NATO.

Vežbe su počele 27. maja i trajaće do 2. juna.

Finska se formalno pridružila 4. aprila, a britanska agencija navodi da se Švedska nada članstvu do samita alijanse u julu u Vilnjusu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi