AMERIČKI ZAKONODAVCI OBJAVILI PLAN: Kako naoružati Tajvan "do zuba"

Novosti online

28. 05. 2023. u 00:00

AMERIČKI zakonodavci objavili su listu preporuka kako da Vašington "naoruža Tajvan do zuba", pozivajući na, između ostalog, povećanu prodaju američkog oružja na ostrvu i raspoređivanje raketa dugog dometa u širem regionu.

АМЕРИЧКИ ЗАКОНОДАВЦИ ОБЈАВИЛИ ПЛАН: Како наоружати Тајван до зуба

Foto: Printskrin Jutjub

Komisija Predstavničkog doma za Komunističku partiju Kine objavila je ove nedelje poduži dokument u kome su navedeni predlozi o merama za zaustavljanje "agresivnog ponašanja" Pekinga prema Tajpeju, uključujući i "nacrt za postupanje Kongresa" u 10 tačaka.

U dokumentu se zahtevaju "dodatne rakete dugog dometa i bespilotna vozila u indo-pacifičkom regionu", i izražava nada da će američki proizvođači oružja moći "brzo da proizvedu potrebnu količinu" u slučaju napada.

Za vreme simulacije kineske invazije na Tajvan koju je komitet nadgledao prošlog meseca "u roku od nedelju dana ponestalo je ključne municije i precizno navođenih projektila", navodi se u dokumentu.

U akcionom planu je takođe naglašena potreba da se poboljša "kolektivno planiranje" i vojna saradnja Vašingtona i Tajpeja, pri čemu je predloženo više zajedničkih operacija obuke kako bi se "pojačalo odvraćanje".

Foto AP

Američki zakonodavci dalje tvrde da Tajvanu "hitno trebaju ključni američki sistemi naoružanja" čiju je prodaju Kongres već odobrio, budući da trenutno postoji zaostali ugovori o oružju u ukupnoj vrednosti od 19 milijardi dolara.

Kako ističu, Pentagon treba da iskoristi iskustvo u prenosu oružja u Ukrajinu i te lekcije primeni na ostrvu.

Na simulaciji koju su održali istraživački Centar za novu američku bezbednost u saradnji sa komitetom Predstavničkog doma zaduženog za Kinu, aprilske ratne igre su rezultirale su "zastrašujućim neuspehom odvraćanja", rekao je predsednika tog komiteta, republikanski republički predstavnik Majk Galager.

Galager je tada tvrdio da Sjedinjene Države "odmah moraju da naoružaju Tajvan do zuba" ako imaju bilo kakvu nadu da će "zaustaviti Treći svetski rat".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ŽIKA IMA OGROMNU PENZIJU: Službenik tri puta proveravao - nije mogao da veruje kada je video brojku