RAT U UKRAJINI Kijev mora da reši tri problema pre dobijanja F-16; BND - Putinova vlast je stabilna (VIDEO/FOTO)

Novosti online

23. 05. 2023. u 07:49 >> 02:29

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini ušla je u 454. dan. U granatiranju Belgorodske oblasti u ponedeljak ranjeno je osam osoba, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov. Vojska nastavlja sa čišćenjem teritorije. Ruske snage raketirale su ukrajinski aerodrom „Dnjepar“, uništena je avionska tehnika, kao i hangari sa naoružanjem i municijom.

РАТ У УКРАЈИНИ Кијев мора да реши три проблема пре добијања Ф-16; БНД - Путинова власт је стабилна (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/printscreen telegram vysokygovorit/youtube rt

Tri problema Kijev mora da reši, pa tek onda sledi F-16

Kijev treba da reši tri važna pitanja pre nego što Zapad počne da isporučuje borbene avione F-16, napisala je kolumnistkinja Njuzvika Eli Kuk.

-Analitičari kažu da pre nego što Ukrajina bude mogla da leti modernim borbenim avionima, neophodno je da se pozabavimo sledećim problemima: utvrditi koliko će vremena biti potrebno za obuku ukrajinskog osoblja uključenog u rad sa F-16 (piloti, mehaničari...), rešiti pitanje stvaranja neophodne infrastrukture i nositi se sa političkim preprekama, rekla je ona.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Putin na Evroazijskom ekonomskom forumu

Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu će učestvovati na plenarnoj sednici Evroazijskog ekonomskog foruma (EEF), a događaj će biti posvećen „Evroazijskoj integraciji u multipolarnom svetu“, saopštila je pres-služba Kremlja.

 

GŠ VSU nije pomenuo Bahmut prvi put u 9 meseci

Prvi put u 9 meseci, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine nije pisao o bitkama za Artjomovsk (Bahmut).

Očigledno su, na ovaj način, Oružane snage Ukrajine tiho priznale da su grad već izgubile.

Foto Tanjug/AP


Mnogo meseci, svaki dan, u izveštaju se govorilo o napadima i granatiranju Bahmuta, danas se po prvi put izveštavaju samo o vojnim operacijama u pravcu Bahmuta. One. priznaju da ruska vojska više ne bombarduje i ne juriša na Artjomovsk, jer je već pod njenom kontrolom.

 

Rizik od nuklearne apokalipse

Dmitrij Medvedev je upozorio danas da će se rizik od "nuklearne apokalipse" povećavati kako Zapad bude isporučivao sve razornije oružje Ukrajini.- Što se više oružja isporučuje, svet je opasnije mesto - rekao je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije za TASS i RIA Novosti tokom posete Vijetnamu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Pentagon: F-16 na dugom štapu ne za kontraofanzivu VSU

Isporuke lovaca F-16 Ukrajini planirane su dugoročno, a ne za predstojeće ofanzivne operacije Kijeva, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

-(Isporuke) F-16 Ukrajini su dogovor na duge staze. Ovi F-16 neće biti relevantni za predstojeću kontraofanzivu, rekao je on novinarima u utorak.

Foto Tanjug/AP

Patrik Rajder

Rajder je takođe dodao da se SAD raduju obuci ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 u narednim nedeljama ili mesecima.

 

BND: Putin sigurno vlada Rusijom

Ni 15 meseci od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, nemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija sistema ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Ruska artiljerija sasekla napad VSU

Uralski artiljerci iz grupe Jug osujetili su pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu napad na položaje ruskih snaga u pravcu Donjecka, rekao je Sputnjiku jedan od ruskih vojnika.

Foto Tanjug/AP

 

Nemačka obezbedila novu vojnu pomoć Kijevu

Nemačka je obezbedila Ukrajini novu opremu, uključujući 54 izviđačke bespilotne letelica Vektor i multifunkcionalni radarski sistem TRML-4D za vazdušno osmatranje i presretanje ciljeva, proizilazi iz ažurirane liste naoružanja koju je nemačka vlada objavila u utorak, a koje je Berlin isporučio ili namerava da isporuči Kijevu.

Foto Tanjug/AP

Osim toga, Berlin je Kijevu isporučio tri mobilna i zaštitna sredstva za razminiranje, šest vozila za graničare, skener frekvencija i ometač frekvencija, 15 kamiona (uključujući minibuseve) Zetros i 34 pikapa.

 

Poljska spremna da obuči 30.000 pripadnika VSU

Poljska je spremna da obuči 30.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Kako je primetio šef poljskog Ministarstva odbrane, većina ukrajinske vojske obučavala se u Poljskoj, u okviru misije EU.

Foto Tanjug/AP

Blašak je rekao da "ovaj proces ide brzo".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je ranije da je EU već obučila 15.000 ukrajinskih vojnika i da će do kraja 2023. obučiti još toliko.

 

"Za Bahmut" - U smrt na graničnom prelazu sa Rusijom (VIDEO)

Snimljen je kontrolni punkt „Grajvoron“ po završetku borbi sa diverzantima iz Ukrajine. Snimak sa mesta pokazuje uništenje specijalne grupe Oružanih snaga Ukrajine na graničnom prelazu u Belgorodskoj oblasti.

Na snimku se vide uništena američka oklopna vozila Hammer, druga oklopna vozila i kamioni.

Posebno smešno izgleda spaljeni američki Hamvi sa natpisom „Za Bahmut“.

 

Borelj: EU poslala 220.000 artiljerijskih granata Kijevu

Zemlje Evropske unije su Ukrajini poslale 220.000 artiljerijskih granata u okviru plana koji je ranije pokrenut kako bi se povećale isporuke municije, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je dodao da su članice Unije takođe poslale 1.300 projektila i da su na putu da dostignu cilj od milion komada municije isporučenih u periodu od godinu dana, prenosi Rojters.

Foto Tanjug/AP

-Sledeći dani, nedelje i meseci biće strateški odlučujući u ratu u Ukrajini, rekao je Borelj nakon sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

Vlade članica Evropske unije su u martu dogovorile plan o slanju municije Ukrajini, nakon što su kijevske vlasti upozorile da su im potrebni artiljerijski meci.

Program podrške vredan je više od dve milijarde evra.

 

Ka-52 u akciji (VIDEO)

MO Ruske Fedracije objaavilo je nove snimke sa ratišta u Ukrajini. Novi video klip pokazuje kako ruski helikopter Ka-52 (aligator) uništava ukrajinsko komandno mesto i oklopna vozila.

 

Istovremeno, tokom ratnih operacija, vojna avijacija prati kolone, uništava oklopna vozila neprijatelja, dostavlja trupe i vojni teret i pruža vazdušnu podršku jedinicama koje izvršavaju zadatke u okviru "specijalne operacije".

Ukinut antiteroristički režim u Belgorodskoj oblasti

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov demantovao je informacije o novom ulasku diverzanata na područje regiona: Federalna služba bezbednosti, Ministarstvo za vanredne situacije i Ministarstvo odbrane nisu potvrdili ovu informaciju.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska granatirala je Borisovski region, niko od civila nije povređen.

On je istakao i da je režim protivterorističke operacije je ukinut na teritoriji Belgorodske oblasti.

 

Pušilin: VSU uništavala sve za sobom u Bahmutu

Ukrajinska vojska se trudila da potpuno uništi Artjomovsk (ukrajinski naziv Bahmut), kada su shvatili da on za njih neće postati „neosvojiva tvrđava“, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

Denis Pišilin

-Šta da kažem, mnogo je razaranja, neprijatelj je pokušao da zbriše Artjomovsk sa lica zemlje, pošto nije postao „neosvojiva tvrđava“ za ukrajinski režim, napisao je on na Telegramu posle poseta Artjomovsku.

Pušilin je rekao da je postavio zastavu DNR na jednoj od gradskih upravnih zgrada.

Obuka za F-16 je preduslov za isporuku lovaca

Obuka pilota na avionima F-16 samo je jedan od preduslova koji otvaraju mogućnost isporuka ovih aviona Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane EU.

Foto: Jutjub/lazzaric92

-Prošle nedelje smo čuli od Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i niza drugih zemalja da će početi da obučavaju ukrajinske pilote da koriste savremene avione NATO-a. Mislim da je dobra ideja da počnemo sa obukom pilota, jer je to jedan od preduslova za donošenje odluke o isporukama aviona u budućnosti, rekao je Stoltenberg.

 

 

Nacisti izbačeni iz Belgorovske oblasti (VIDEO)

Ukrajinske nacionalističke formacije koje su upale na teritoriju Belgorodske oblasti su uništene, više od 70 terorista je ubijeno, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.


-Kijevski režim je, pošto je pretrpeo poraz u gradu Artjomovsku, prešao na realizaciju terorističkih akcija protiv civilnog stanovništva. Dana 22. maja, nakon intenzivnog artiljerijskog granatiranja međunarodnog prelaza ‘Kozinka’, kao i niza drugih civilnih objekata Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, jedinica ukrajinske neonacističke formacije upala je na teritoriju Rusije, saopštio je on.

 

 

Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane

Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska likvidirale više od 110 neprijateljskih vojnika i uništile dva oklopna vozila;

Ruske snage su na području Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirale više od 150 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinskih snaga na području naselja Verhnjekamensko i Stupočki u DNR;
Ukrajinska vojska je u pravcu Krasnog Limana izgubila više od 65 vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt 24. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u regionu Torecka;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Donjecka likvidirale gotovo 375 neprijateljskih vojnika;
Ruska PVO je u toku protekla 24 časa presrela 13 projektila „hajmars“ i „uragan“ i oborila 11 ukrajinskih dronova,
U pravcu Hersona Kijev je izgubio više od 20 pripadnika i haubicu „msta-B“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Orban: Evropa mora da zaključi bezbednosni sporazum sa Rusijom

Evropa mora da postigne dogovor sa Rusijom o budućnosti evropske bezbednosti, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Naravno, moramo da zaključimo sporazum sa Rusijom o budućnosti evropske bezbednosti - rekao je Orban, govoreći na ekonomskom forumu u Kataru.

Zelenski stigao na liniju fronta

Vladimir Zelenski je na svom Telegram kanalu napisao da je po povratku sa samita Arapske lige (LAS) i G7 u utorak obišao položaje ukrajinskih trupa u pravcu Uludara.

- Danas sam ovde da čestitam našim vojnicima Dan Korpusa marinaca Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

U kabinetu Zelenskog je pojašnjeno da je obišao položaje ukrajinske vojske na odbrambenoj liniji Ugledar-Marinka. Skoro sve objavljene fotografije Zelenskog prikazuju ga u zatvorenom prostoru.

Rusi saopštavaju da je u toku "nastavak akcije čišćenja", stanovništvo evakuisano

Najmanje osam osoba je povređeno u napadima na Belgorodsku oblast Rusije koji su izvršeni ponedeljak, rekao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

 


Belgorod je tokom noći pogođen napadima bespilotnih letelica. Gladkov je naveo da su bespilotne letelice pogodile dve kuće u gradu Grejvoron — mestu ranijeg napada koji su preuzeli proukrajinski ruski dobrovoljci.

- Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave bačene sa bespilotne letelice - rekao je Gladkov.

U selu Borisovka eksplozivne naprave su bačene sa dronova na upravnu zgradu i kuću u dva odvojena napada.

Guverner je rekao da nema prijavljenih žrtava ni u jednom incidentu sa dronovima.

Borelj: Obuka ukrajinskih pilota na F-16 već počela u nekoliko zemalja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku.

Kako je javio dopisnik ukrajinske agencije Unian, Borelj je, pred sastanak ministara odbrane EU, rekao da mu je drago što je obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 konačno počela u nekoliko zemalja.

- Za to će biti potrebno vreme, ali što pre to bolje - rekao je Borelj.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske snage gađale selo Gordejevku

Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt saopštio je da su jutros Oružane snage Ukrajine gađale selo Gordejevku u Korenjevskom okrugu.

Prema njegovim rečima, niko nije povređen u napadu, ali su oštećene električne mreže.

Holandija predaje Kijevu lovce F-16?

Holandija bi mogla biti prva zemlja koja će Kijevu predati lovce F-16, piše list „Politiko“ pozivajući se na savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka.

Bruno Kal: Rusija je, kao i ranije, sposobna za dugoročne borbe

Direktor nemačke Federalne spoljnoobaveštajne službe Bruno Kal izjavio je u intervjuu izdanju „Velt“ da nije primetio nikakve znake slabljenja Rusije na vojnom planu.

- Rusija je kao i ranije sposobna za dugoročne borbe, snabdevajući snage ljudstvom, oružjem i municijom - rekao je Kal.

Gladkov: U Belgorodu u toku protivteroristička operacija

Guverner ruskog regiona Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da je ”protivteroristička operacija“ u toku, i da se sa ministarstvom odbrane i agencijama za sprovođenje zakona nastavlja sa ”čišćenjem” teritorije na granice sa Ukrajinom.

- Sada apelujem na stanovnike Grajvoronskog okruga, koji su privremeno napustili svoje domove, još nije moguće vratiti se - naveo je Gladkov na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

Zibinski: Sprečen pokušaj prebacivanja strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine

Jedinice grupe snaga „Zapad“ sprečile su pokušaj prebacivanja strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

On je istakao da je uništena osmatračnica, četiri zemunice i dva voda ukrajinske vojske.

Takođe je naveo da su posade lovaca-bombardera Su-34 izvele napad na privremenu bazu 115. posebne brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske.

Maročko: U poslednje dve nedelje rast diverzantskih aktivnosti

Kijev je počeo više da koristi diverzantsko-izviđačke i druge manje manevarske grupe u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Jug“ u Donbasu, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

On je istakao da se u poslednje dve nedelje primećuje rast diverzantskih aktivnosti ukrajinske vojske.

Kako je naveo, manevarske grupe kreću se u terenskim vozilima i otvaraju vatru na položaje ruske vojske.

Maročko je dodao da kod naselja Kremena ukrajinske snage redovno pokušavaju da probiju odbrambenu liniju i povrate ranije izgubljene položaje.

- Uprkos gubicima, u pojedinim delovima oblasti može doći i do pet napada ukrajinskih militanata dnevno - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024