SUNAK UPLAŠEN, OKREĆE I G7 PROTIV OVE ZEMLJE: Od ove svetske sile strahuje Britanija

Novosti Onlajn

22. 05. 2023. u 08:42

RIŠI Sunak, premijer Velike Britanije, izjavio je na samitu Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja da Kina predstavlja "najveći izazov našeg doba".

СУНАК УПЛАШЕН, ОКРЕЋЕ И Г7 ПРОТИВ ОВЕ ЗЕМЉЕ: Од ове светске силе страхује Британија

Foto AP

Sunak je upozorio da Kina predstavlja izazov za globalnu bezbednost i prosperitet.

Svetski poredak

On je kazao da je Kina jedina "zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak":

- Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet. Oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju - rekao je Sunak.

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao:

- Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje ne budu sigurni da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koji dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja, i to na način koji ne oštećuje nijednu stranu - rekao je Sunak na kraju samita u Hirošimi.

Sunak je poručio i da će Britanija i druge zemlje članice G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne za podele.

Bez kredibiliteta

Usledio je brz odgovor iz Ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, koje je u saopštenju postavilo pitanje kredibiliteta članica G7:

- Međunarodna zajednica neće dozvoliti da Grupa sedam, kojom dominira Amerika, odlučuje o svim svetskim pitanjima. Kina nikad neće prihvatiti takozvana pravila koja uvodi manjina. Ne prihvatamo podelu sveta po ideologijama. Ovo jednostavno pokazuje koliko malo međunarodni kredibilitet znači Grupi sedam - navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar UN apelovao: Izbeći blokovsku podelu sveta

Oglasio se i Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji je pozvao zemlje članice G7 da se uzdrže od podele sveta na blokove u stilu Hladnog rata:

- Verujem da je veoma važno izbeći podelu sveta na dva dela i veoma je važno stvoriti mostove za ozbiljne pregovore - rekao je on.

Guteres je u više navrata upozoravao na novi hladni rat između zapadnih nacija i Kine poslednjih godina, nazivajući različite ekonomske, političke i vojne interese obe strane "velikim lomom". Kina je prekinula saradnju sa SAD o pitanju klimatskih pitanja kao odgovor na posetu tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu 2022, a američki predsednik Bajden zapretio je vojnom akcijom ako Peking pokuša da ponovo preuzme kontrolu nad ostrvom.

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024