"GRAĐANI RAJHA" PRED SUDOM: Planirali državni udar

I. Stanojević

19. 05. 2023. u 07:00

PRIPADNICI desničarskog pokreta "Ujedinjene patriote", optuženi za planiranje otmice ministra zdravlja i organizovanje državnog udara u Nemačkoj, izvedeni su pred lice pravde. U Koblencu je počelo suđenje četvorici muškaraca i jednoj ženi koji podržavaju ciljeve "Građana Rajha" i sličnih grupa, kojima je cilj negacija i rušenje demokratije u Nemačkoj.

ГРАЂАНИ РАЈХА ПРЕД СУДОМ: Планирали државни удар

Foto: Vikipedija/Profimedia

U okviru velike racije krajem prošle godine policija je preduzela mere protiv pripadnika militantne grupe, proizašle iz "Građana Rajha". Posle te akcije, javnost je saznala i da je među uhapšenima i jedan aktivni član elitne jedinice Bundesvera (KSK), kao i bivša poslanica desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Takozvane rajsburgere, vlasti u Berlinu smatraju ozbiljnom pretnjom, ali najveći problem je, piše Dojče vele, činjenica da tipični "građanin Rajha" ne postoji i da se radi o heterogenom pokretu koji odbacuje Saveznu Republiku Nemačku i njen poredak. Dok neki priželjkuju nastavak Trećeg rajha u granicama iz 1871, drugi "rajhovci" opisuju aktuelnu SR Nemačku s njenom Ustavom kao "administrativnu konstrukciju kojom vladaju pobednici u Drugom svetskom ratu". Treći pokušavaju da etabliraju sopstvena "državna područja" ili čak "kraljevine", teritorije na kojima vlada njihovo zakonodavstvo, u kontradikciji s važećim ustavnim poretkom zemlje, pa izdaju lična dokumenta koja, naravno, u Nemačkoj ne važe. Ima i onih u spektru pokreta "Građana Rajha", koji tvrde da je Nemačka izgubila državni suverenitet i sanjare o autonomnom, životnom prostoru u kojem bi dominirali "beli Nemci".

Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV) lane je procenila da u zemlji postoji oko 23.000 osoba koje se mogu podvesti pod "Građane Rajha". Za oko pet odsto njih Služba tvrdi da su pripadnici desno-ekstremnog spektra.

Za "Građane Rajha" ključni je antisemitizam, koji ide sve do negiranja Holokausta. Odbacuju modernu nemačku državu i njen Ustav i time je taj pokret na istoj liniji s posleratnim desnim ekstremizmom. Centralni cilj je ponovno uspostavljanje nemačkog Rajha, kao i njegovih stranaka i organizacija pre 1945.

Služba za zaštitu ustavnog poretka (BfV) tvrdi da taj pokret odlikuje afinitet prema oružju, a ta procena potvrđena je i tokom akcija nemačkih organa vlasti. U racijama su otkrivene znatne količine oružja i municije. Pošto je 2016. godine "građanin Rajha" upucao policajca tokom akcije oduzimanja vatrenog oružja, vlasti ulažu pojačane napore u razoružavanje.

"Politički nekorektno"

I veb-blog "Politički nekorektno" plasira ideje da je, navodno, u toku islamizacija Nemačke, odnosno "etnomorfoza" ("zamena stanovništva"). Na blogu se migranti islamske veroispovesti predstavljaju kao kriminalni, agresivni, "osobe gonjene sopstvenim nagonima" i ekstremno opasne. Na stranici se reklamiraju i druge ekstremističke organizacije. Portal, kako sami tvrde, dnevno poseti oko 150.000 ljudi. Od 2021. Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka nadzire ovu platformu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)