ZAVRŠENO GLASANJE NA IZBORIMA U TURSKOJ: Očekuje se prebrojavanje glasova

Novosti online

14. 05. 2023. u 16:56

BIRALIŠTA širom Turske zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu, 16 sati po srednjoevropskom, čime je završeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

ЗАВРШЕНО ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА У ТУРСКОЈ: Очекује се пребројавање гласова

Foto: EPA

Birači koji se nađu na biračkom mestu u vreme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopštila Visoka izborna komisija Turske.

Građani Turske danas su glasali na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan, Kemal Kiličdaroglu i Sinan Ogan, prema redosledu na glasačkom listiću, kandidati su za predsednika Turske.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopštila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

(Radiosarajevo)

BONUS VIDEO: TRENUTAK PADA HELIKOPTERA - U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)