RUSI VEĆ OBARALI BRITANSKU RAKETU: London dobro zna kako smo uništili Storm šedou iznad Damaska

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

14. 05. 2023. u 19:15

RUSIJA nastavlja da daje izjave o raketama „ispali i zaboravi“ vazduh-zemlja dugog dometa Storm šedou nedavno isporučenim Ukrajini. Već se čuju razni predlozi, neki logični, neki prilično opasni.

РУСИ ВЕЋ ОБАРАЛИ БРИТАНСКУ РАКЕТУ: Лондон добро зна како смо уништили Сторм шедоу изнад Дамаска

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Na primer, Aleksej Žuravljov, ruski političar iz Državne Dume, predlaže da sistemi PVO napuste rusku granicu i da ih razmeste pre svega političari, ruske PVO sisteme treba pomeriti sa ruskih granica na domet ovih raketa. Žuravljov je rekao i da sve dok je domet britanske rakete na takvoj udaljenosti, ukrajinske trupe treba da budu potisnute sa ruske granice.

Bilo je i prvih sugestija da će Rusija „udariti” na Zapadnu Ukrajinu. „Put snabdevanja mora biti presečen“, to je razlog za takav zahtev Mihaila Šermeta, ruskog poslanika Državne dume.

Međutim, drugi komentari su manje zabrinuti zbog efikasnosti raketa Storm šedou. Rusija je već oborila više od jedne rakete Storm šedou u Siriji. Pri tome, ruske snage nisu koristile S-400 ili S-300, već mobilne PVO sisteme BUK i TOR. Aleksej Leonkov, vojni ekspert, podsetio je i Ukrajinu i Britaniju na ovu činjenicu.

Čak je naveo i konkretan datum – 14. april 2018. Tada počinje raketni napad na Damask. Leonkov je podsetio da su se na taj dan ruski protivvazdušni raketni sistemi prvi put suočili sa „Olujnom senkom“.

Leonkov daje veoma važno objašnjenje – raketa ne može da promeni svoju rutu. tj. prati cilj duž unapred određene rute. Ne samo da se ovaj put može predvideti, već se projektil može presresti i pratiti na celom putu.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /


Kao što smo već pisali, Storm šedou je raketa koja se lansira iz vazduha. Ukrajinski MiG-29 i Su-25 ne mogu da nose ovu raketu jer ona sama premašuje težinu korisnog tereta koje ovi avioni mogu da nose. Ali Su-24 i Su-27 su sposobni da ga nose.

U ovom trenutku nema zvanično potvrđenih informacija da je jedan od dva borbena aviona dobio integraciju za programiranje rakete, ali postoje pretpostavke zasnovane na informacijama sa lokacije i iz otvorenih izvora. To znači da se projektil mora programirati na zemlji, a zatim lansirati iz vazduha. Storm šedou omogućava slično programiranje.

Već su se pojavili prvi izveštaji da je Storm šedou pogodio metu – fabriku u Lugansku. U stvari, sasvim je moguće da je isporuka projektila(a) izvršena mnogo pre najavljenog datuma. Ovo je važno pojašnjenje jer je, prema saopštenju, raketu lansirao bombarder Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Arhiva

Može li se Su-24 tako brzo integrisati sa mogućnošću programiranja rakete? Ne, ali ova integracija se nije dogodila u poslednja 24 sata, već pre najmanje pet meseci. Još u februaru je bilo reči da će Ukrajina dobiti ove rakete. Informacije se zasnivaju na praćenju konkretnih akcija u Poljskoj. Tamo je Ukrajina poslala Su-24 da se integriše sa programskim mogućnostima i to se dogodilo u decembru 2022. Čak postoje informacije da je raketa tada već testirana kako da komunicira sa ukrajinskim bombarderom.

Da se vratimo na komentar ruskog vojnog eksperta Leonkova 2018. o Siriji, ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su najmanje 71 raketu zapadne proizvodnje. Nisu svi oni Storm šedou, kaže Rus, podsećajući da je Tomahavk takođe učestvovao u napadima na Siriju i da je takođe među oborenim projektilima.

Treba se prisetiti šta je Rusija rasporedila oko Damaska u aprilu 2018. To će dati naznaku šta se danas može rasporediti u Ukrajini. Rusi su 2018. rasporedili rakete zemlja-vazduh ruske proizvodnje, uključujući S-125, S-200, 2K12 Kub i Buk, oko sirijske prestonice da odbiju napade.

Foto Vojska Srbije

KUB PVO sistem

Međutim, prema Leonkovu, ruske oružane snage će imati problema sa raketom Storm šedou ako Ukrajinci promene visinu leta rakete. Na primer, ako leti na maloj visini, postaje gotovo nevidljiv za skenirajuće radare velikih sistema protivvazdušne odbrane, čija je svrha presretanje takvih projektila.

Leonkov je naglasio da je poslednjih nedelja aktivirano prisustvo dronova u Kaluškoj i Rjazanskoj oblasti. Neki od njih uspeju da pogode metu, dok su drugi oboreni. Ali Leonkov veruje da su ove bespilotne letelice poslate da testiraju rutu da zbrišu raketu Storm šedou. Ako Ukrajinci budu pratili ovu rutu, imaju šansu da pogode rusku metu, smatra stručnjak jer iako će ruta biti poznata, raketa će zbog visine leta biti sakrivena od radara.

Ali uprkos jedva vidljivom obliku Storm šedou, postoje stručnjaci, u ruskoj vojsci, koji veruju da će ih njihova protivvazdušna odbrana presresti i uništiti.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024