IZBORI U BREMENU: Šolcova SPD na putu da pobedi

Tanjug

14. 05. 2023. u 08:46

SOCIJALDEMOKRATE (SPD) kancelara Olafa Šolca su na putu da pobede na današnjim izborima u najmanjoj nemačkoj pokrajini Bremen, što bi moglo malo da podigne rejting te stranke koji je u nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja pao za oko 20 odsto u periodu od poslednjih saveznih izbora, prenosi Rojters.

ИЗБОРИ У БРЕМЕНУ: Шолцова СПД на путу да победи

Foto: Profimedia

Agencija navodi da se rezultati izbora u Bremenu smatraju indikatorom raspoloženja birača u drugim delovima Nemačke. Izbori u pokrajinama Bavarska i Hesen, u kojima živi četvrtina od ukupno 83,2 miliona Nemaca, biće održani u oktobru, ali Bremen je prva nemačka pokrajina u kojoj se održavaju izbori i zbog toga će rezultati biti pažljivo analizirani.

Ankete koje su sprovedene u Bremenu pokazuju da Šolcov SPD ima 29-30 odsto podrške biračkog tela, što je za 10 procentnih poena više nego na nacionalnom nivou, gde je zbog porasta troškova života nakon izbijanja rata u Ukrajini popularnost nemačkih socijaldemokrata u padu, navodi Rojters.

Konzervativci su na drugom mestu sa 26-28 odsto podrške birača, što znači da bi SPD mogao delimično da revitalizuje poziciju u svojim tradicionalnim uporištima. Na poslednjim izborima u Bremenu 2019. godine SPD je podržao konzervativce, iako je kasnije formirao vladajuću koaliciju zajedno sa Zelenima i krajnje levičarskom strankom Levica da bi kandidat SPD Andreas Bovenšulte bio imenovan za gradonačelnika.

BONUS VIDEO:

Pošasti postmoderne: Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri