MELONIJEVA PROTIV TRADICIJE: Premijerka želi reforme koje bi iz korena promenile Italiju

Novosti Onlajn

12. 05. 2023. u 09:53

IAKO se odnosi između Francuske i Italije ne mogu opisati kao idealni, italijanska premijerka Đorđa Meloni je u francuskom političkom sistemu pronašla određene karakteristike koje nastoji "prepisati" u svojoj državi.

МЕЛОНИЈЕВА ПРОТИВ ТРАДИЦИЈЕ: Премијерка жели реформе које би из корена промениле Италију

Đorđa Meloni, Foto AP

Naime, u krugu razgovora sa liderima opozicije, Melonijeva je predstavnicima stranaka iznela ideju o uvođenju predsedničkog sistema po uzoru na Francusku.

Za razliku od predsednika u Francuskoj, fokus u Italiji bio bi na šefu vlade koji bi dobio veća ovlašćenja, te koji bi se iz slabog lidera pretvorio u moćnog posrednika kojeg direktno biraju birači.

Međutim, Melonijeva je, kada je reč o ovoj ideji, naišla na snažan otpor opozicije levog centra čiji su zvaničnici izrazili strah da bi njene reforme koncentrisale previše moći u rukama pojedinca.

- To je nešto što su osnivači moderne Italije želeli da izbegnu kada su uspostavili politički sistem nakon Drugog svetskog rata i poraza fašističke vlade Benita Musolinija - piše Politiko.

Predsednica glavne opozicione stranke u Italiji Eli Šlajn nakon sastanka sa Melonijevom izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji premijerka vidi politički sistem Italije u budućnosti.

- Nisam za jednog snažnog muškarca ili ženu na vlasti - poručila je Šlajn.

S druge strane, Melonijeva ističe kako bi ustavna reforma ponudila Italiji znatno stabilnije političko okruženje.

- Nestabilnost je nanela štetu našoj naciji, za razliku od zemalja poput Francuske i Nemačke. Nestabilnost je proizvela našu ekonomsku slabost i nezadovoljstvo građana prema vladama koje su sklopljene kroz dogovore, a da građani nisu imali pravo glasa - rekla je premijerka.

Prema dosadašnjem sistemu, italijanske premijere imenuje predsednik države nakon održanih izbora, a parlament ih u svakom trenutku može razrešiti.

Prema Melonijevoj, u Italiji je došlo vreme da se toj praksi stane u kraj.

Pored jačih ovlašćenja premijeru, Melonijeva se zalaže i za opciju da se predsednik republike, koji se do sada definisao kao politički neutralna osoba, pretvori u izvršnog lidera kojeg bi građani birali svakih pet godina.

- Ne dirajte predsednika republike. On garantuje stabilnost u najtežim trenucima i garancija je međunarodnog kredibiliteta Italije - rekla je Šlajn.

BONUS VIDEO: ŽESTOKI SUKOBI SA SPECIJALCIMA - "Novosti" na protestima u Parizu - letelo kamenje, ispaljeni suzavci

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola