SAMO JE PITANJE VREMENA? Stoltenberg i NATO testiraju Putinove crvene linije

Tanjug

10. 05. 2023. u 10:00

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice Severnoatlanske alijanse složne da Ukrajina treba da postane njihova članica, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА? Столтенберг и НАТО тестирају Путинове црвене линије

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

- Prvo, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati član NATO-a. Svi se slažu da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put, i da nije na Moskvi, već na Kijevu da odluči o tome. Drugo, svi saveznici kažu da su vrata NATO-a otvorena, ali ne mogu tačno da kažem kada će Ukrajina postati članica Alijanse - rekao je Stoltenberg za "Vašington tajms".

On je dodao da, ono što može da kaže, to je da NATO trenutno sarađuje sa Kijevom i pomaže u tranziciji da pređe sa opreme i doktrine iz sovjetske ere na doktrinu i standarde NATO-a.

- Radimo na tome da Ukrajina svoje oružane snage načini interoperabilnim sa NATO snagama i da im pomognemo da dalje reformišu i modernizuju svoje odbrambene i bezbednosne institucije - istakao je Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa, "suštinski", ima dva zadatka u ovom ratu.

- Jedan zadatak je da podržimo Ukrajinu, što i činimo. Drugi je da sprečimo eskalaciju. Sprečavamo je tako što jasno stavljamo da znanja da nismo deo konflikta, ali i sa povećanjem vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse, što smo i učinili, sa 40.000 vojnika koje podržavaju značajne pomorske i vazdušne snage - rekao je Stoltenberg.

Govoreći o Kini, Stoltenberg je ocenio da Peking nije osudio napad na Ukrajinu, ali je pozdravio razgovor između predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i kineskog kolege Si Đinpinga.

- Ono što se dešava u Evropi, važno je za Aziju, i ono što se dešava u Aziji, važno je za Evropu. Jer, ukoliko Putin pobedi u Ukrajini, to je tragedija za Ukrajince. Ali to je isto opasno za nas. Jer to će poslati poruku Putinu, ali i Siju, da kada koriste vojnu silu, dobiju ono što žele. I to nas čini ranjivijim - napomenuo je Stoltenberg.

On je, takođe, rekao da je rat u Ukrajini fundamentalno promenio NATO.

- Međutim, morate da se prisetite da rat nije počeo 2022. godine. Počeo je 2014. godine i od tada, NATO je uveo najveću reorganizaciju svoje kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata - rekao je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

NESTVARNA SCENA: Vojnici NATO pozdravili himnu Rusije (VIDEO)