"NIJE MOJ KRALJ": Uhapšen vođa grupe koja je organizovala antimonarhističke proteste u Londonu

Tanjug

06. 05. 2023. u 18:24

BRITANSKA policija uhapsila je danas, nekoliko sati pre krunisanja kralja Čarlsa, vođu antimonarhističke organizacije Republika, uklonivši ga iz mase od nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili na trasi procesije u centru Londona.

НИЈЕ МОЈ КРАЉ: Ухапшен вођа групе која је организовала антимонархистичке протесте у Лондону

Foto: Profimedia

Prethodno je iz Republike saopšteno da će organizovati najveći protest protiv britanskog monarha u modernoj istoriji.

Londonska policija je upozorila da će preduzeti mere ako demonstranti pokušaju da "ometaju uživanje i proslavu" tog dana i formirala krug oko grupe.

Demonstranti su nosili žute majice kako bi se izdvojili od onih obučenih u crveno, belo i plavo, držali su natpise na kojima je pisalo "Nije moj kralj", pevali pesme sa stihovima ''on je samo običan čovek'', zviždali i skandirali, prenosi Rojters.

Republika je saopštila da je njen lider Grejem Smit priveden rano jutros i objavila fotografiju na kojoj se vidi kako on sedi na zemlji okružen policajcima.

Policija nije potvrdila hapšenje Smita, ali je saopštila da je uhapsila četiri osobe pod sumnjom da su ometale javnost i tri osobe zbog sumnje da su posedovali predmete koji bi ''prouzrokovali štetu''.

Republika je saopštila da su zaplenjene stotine njenih plakata.

- Dok pričamo, ceo glavni tim Republike je još u pritvoru. Verovatno će biti pušteni kada se završi ceo monarhijski Pi-Ar Šou saopšteno je iz Republike.

Protesti su održani i u Glazgovu u Škotskoj i Kardifu u Velsu, a na protestima su bili i natpisi:

- Ukinite monarhiju, nahranite narod - dok su na društvenim mrežama mnogi poredili krizu troškova života u Britaniji sa pompom i raskoši prikazanim na krunisanju.

Iako su demonstranti bili u manjini u poređenju sa desetinama hiljada okupljenih na ulicama Londona da podrže kralja, ankete pokazuju da podrška monarhiji opada i da je najslabija među mladima.

- Imamo naslednog milijardera rođenog u bogatstvu i privilegijama koji u osnovi simbolizuje nejednakost bogatstva i moći u našem društvu - rekao je poslanik Laburističke partije Klajv Luis.

 

BONUS VIDEO: 

Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)