PRAVDA STIŽE UBICE DŽORDŽA FLOJDA: Još jedan policajac proglašen krivim za smrt afroamerikanca

Novosti onlajn

02. 05. 2023. u 17:31

BIVŠI policajac Mineapolisa koji je zadržavao prolaznike dok su njegove kolege držale umirućeg Džordža Flojda osuđen je za pomaganje i podržavanje ubistva iz nehata.

ПРАВДА СТИЖЕ УБИЦЕ ЏОРЏА ФЛОЈДА: Још један полицајац проглашен кривим за смрт афроамериканца

Foto: Tanjug/AP

Tu Tao, koji je već bio osuđen na saveznom sudu za kršenje Flojdovih građanskih prava, bio je poslednji od četvorice bivših policajaca koji su osuđeni na državnom sudu za Flojdovo ubistvo. Odbio je sporazum o priznanju krivice i, umesto da ide na suđenje, pustio je sudiju okruga Henepin Pitera Kejhila da odluči o presudi na osnovu pismenih podnesaka svake strane i dokaza izvedenih u prethodnim slučajevima. Njegova presuda na 177 stranica, podneta u ponedeljak uveče, objavljena je u utorak.

- Taoove radnje nisu bile dozvoljene zakonom. ... Postoji dokaz van razumne sumnje da su Taoovi postupci bili objektivno nerazumni iz perspektive razumnog policajca, kada se posmatraju u celini okolnosti - napisao je sudija Kejhil.

Tužioci su u svojim podnescima u januaru tvrdili da je Tao "postupio bez hrabrosti i nije pokazao saosećanje" uprkos svom skoro devetogodišnjem iskustvu, i da je zanemario svoju obuku iako je video kako Flojdov život jenjava.

Flojd, Afroamerikanac, umro je 25. maja 2020. nakon što ga je policajac Derek Šovin, koji je belac, prikovao za zemlju kolenom na vratu na devet i po minuta. Video posmatrača zabeležio je Flojdove povike "Ne mogu da dišem". Flojdovo ubistvo izazvalo je proteste širom SAD i sveta.

Šovin, viši oficir na licu mesta, osuđen je za ubistvo i ubistvo iz nehata u aprilu 2021, a kasnije je priznao krivicu u saveznom slučaju. Dvojica drugih policajaca — Džej Alekander Kueng i Tomas Lejn — izjasnili su se krivim po državnim optužbama za pomaganje i podržavanje ubistva iz nehata i osuđeni su zajedno sa Taom u svom saveznom slučaju.

Za razliku od ostala tri bivša policajca, Tao je tvrdio da nije učinio ništa loše. Kada je prošlog avgusta odbio sporazum o priznanju krivice na državnom sudu, rekao je da bi "lagao" kada bi se izjasnio krivim.

Međutim, tužilac Metju Frenk je napisao da je Tao znao da njegove kolege policajci sputavaju Flojda na način koji je "izuzetno opasan" jer bi mogao da zaustavi njegovo disanje.

Sudija je odredio 7. avgust kao datum izricanja presude. Smernice Minesote o kazni preporučuju četiri godine za ubistvo iz nehata. On će služiti svoju državnu kaznu uporedo sa federalnom kaznom od tri i po godine.

U sporazumu između tužilaštva i odbrane precizirano je da će, ako sudija proglasi Taoa krivim za pomaganje i podržavanje ubistva iz drugog stepena, država odustati od ozbiljnije tačke optužnice za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena uz pretpostavljenu kaznu od 12 i po godina.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)