SAD OBEĆALE SEULU: Dobiće uvid u svoju nuklearnu doktrinu zbog pretnji iz Severne Koreje

Tanjug

26. 04. 2023. u 23:07

SAD su danas najavile da će Južnoj Koreji omogućiti bolji uvid u svoju nuklearnu doktrinu u slučaju bilo kakvog sukoba sa Severnom Korejom koja neprekidno uvećava svoj arsenal taktičkog raketnog naoružanja.

САД ОБЕЋАЛЕ СЕУЛУ: Добиће увид у своју нуклеарну доктрину због претњи из Северне Кореје

FOTO: AP/Tanjug

U saopštenju, u kojem se Vašington poziva na obećanje Seula da neće pokretati sopstveni program nuklearnog naoružanja koje je tokom razgovora u Beloj kući dao korejski lider Jun Suk Jeol, između ostalog pominju se i Severna Koreja, trgovina i rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Bajdenom Jun je ranije danas rekao da će SAD i Južna Koreja "značajno ojačati zajednički sistem vojnog odvraćanja pretnji iz Severne Koreje".

-Naše dve zemlje su se saglasile da se u slučaju severnokorejskog nuklearnog napada odmah održe bilateralne konsultacije na predsedničkom nivou kako bi se uzvratilo brzo, nadmoćno i odlučno uz korišćenje pune snage našeg saveza, uključujući i nuklearno oružje Sjedinjenih Američkih Država, rekao je predsedmnik Jun.

Bajden je na konferenciji sa Junom potvrdio posvećenost SAD "produženim akcijama vojnog odvraćanja Severne Koreje" i upozorio da su aktivnosti Severne Koreje "eklatantno kršenje sankcija".

Južna Koreja i SAD saglasili su se da dodatno podstaknu ekonomsko partnerstvo u kritičnim tehnološkim industrijama kao što su proizvodnja mikročipova, električnih vozila i baterija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri