VEŠTAČKA INTELIGENCIJA "JEDE" 300 MILIONA POSLOVA: Revolucija na tržištu rada

I.S.

18. 04. 2023. u 14:34

VEŠTAČKA inteligencija uvodi revolucije u tržište rada. Prema nedavnim studijama, promenama su posebno pogođeni zaposleni, jer bi roboti mogli da zamene čak 300 miliona poslova.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЈЕДЕ 300 МИЛИОНА ПОСЛОВА: Револуција на тржишту рада

Foto: Shutterstock

Veštačka inteligencija može da predvidi cene akcija, uradi domaći zadatak i programira. Nema sumnje da će ona uskoro okrenuti svet rada naglavačke. Ne samo da može da pojednostavi naš rad, već u mnogim slučajevima i da ga potpuno preuzme.

Ovo sugeriše nedavna studija američke banke Goldman Saks. Po dobijenim zaključcima, do 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom širom sveta moglo bi biti zamenjeno veštačkom inteligencijom. Prirodno, veći uticaj veštačka inteligencija imaće u industrijalizovanim, nego u zemljama u razvoju, ili nerazvijenim. U SAD i Evropi, ona bi mogla da obavlja i do četvrtine svih poslova, procenjuje Goldman Saks.

Sem Altman, izvršni direktor "Otvorene veštačke inteligencije" i kreator Čet GPT, nedavno je rekao za "Ej-Bi-Si" da bi "četbot" mogao da "eliminiše" mnoge poslove. Ovo je takođe ispitano u studiji u kojoj je bio angažovan Univerzitet u Pensilvaniji. Automatizacija će naročito pogoditi zaposlene sa višim kvalifikacijama i platama. To uključuje radne zadatke koji zahtevaju veštine programiranja i pisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića