SA KOG PUTA SU POLETELI UKRAJINSKI AVIONI? Otkriveno gde se nalazi priručna pista

P. Z. S. / rybar

14. 04. 2023. u 22:22

PRE neki dan su se na ukrajinskom segmentu interneta pojavili snimci sa poletanjem lovca MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa Dnjepropetrovskog autoputa.

СА КОГ ПУТА СУ ПОЛЕТЕЛИ УКРАЈИНСКИ АВИОНИ? Откривено где се налази приручна писта

Foto: Printscreen Yutube



ZAŠTO SA AUTOPUTA?

Ovakvim merama komanda Oružanih snaga Ukrajine nastoji da dodatno obezbedi svoju avijaciju od udara na svoje baze. Ovo nije novo za VSU: prvog dana rata, nekoliko sati pre početka masovnog ruskog napada, avioni su krenuli ka alternativnim aerodromima. Kao rezultat toga, većina udara (raketama i bombama) je pala „u prazno“.


A od kraja prošle godine, inžinjerijske jedinice Oružanih snaga Ukrajine, zajedno sa privatnim građevinskim kompanijama, počele su da sprovode izviđanje radi razmeštanja terenskih aerodroma taktičke avijacije.

GDE SE NALAZE OVI OBJEKTI?

VSU pravi jedan od improvizovanih aerodroma na autoputu E105 od Dnjepropetrovska do Harkova. Na deonici autoputa od 16 kilometara počeli su građevinski radovi na preopremanju kolovoza za pistu.

Ilustracija telegram rybar

Koordinate:

Početak piste - 48.6411869, 35.1683306
Kraj piste - 48.7316392, 35.2532717

Duž lokacije, ograde i travnjaci su demontirani sa razdelne trake. Na njihovom mestu postavljena je čvrsta kolovozna traka, a paralelno sa autoputem opremljene su rulne staze, parking mesta za avione i rampe do njih sa armirano-betonskim pločama PAG-18.

Koordinate:

Parking №1 - 48.6728650, 35.2060411

Parking №2 - 48.7227464, 35.2513517

Tatika ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva da menja baze u prošlosti je pokazala svoju efikasnost. Konkretno, od svih ruskih udara na aerodrome, Oružane snage Ukrajine izgubile su samo nekoliko svojih aviona.

Izgradnja improvizovanih pista komplikuje potragu za novim stajalištima za avione sa satelita. Međutim, nije svaki put u istočnoj Ukrajini pogodan za stvaranje mreže takvih baza, što sužava područje istraživanja na nekoliko velikih autoputeva.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)