AMERIČKI MEDIJI: Ukrajinske pristalice u EU skeptične prema kontraofanzivi

P. Z. S. / rt.com

14. 04. 2023. u 21:21

NEKE zemlje EU koje podržavaju Ukrajinu počele su da sumnjaju da li će Kijev uspeti da povrati velike delove teritorije ove godine, preneo je Blumberg.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Украјинске присталице у ЕУ скептичнe према контраофанзиви

Foto AP


Čak bi i skromni napredak verovatno rezultirao velikim žrtvama među ukrajinskim osobljem i zahtevao znatne količine municije i hardvera, tvrdi list, pozivajući se na anonimne zvaničnike EU.

U članku objavljenom u petak, Blumberg je naveo da su velike nade koje su preovladavale među ukrajinskim pristalicama krajem prošle godine, nakon što su kijevske trupe uspele da povrate veliku oblast, sada uglavnom nestale. Manje ljudi u zapadnim prestonicama računa na odlučujući pritisak 2023. godine, a očekuje se da će se borbe nastaviti i do sledeće godine.

Novinska agencija je citirala neimenovane evropske zvaničnike koji su „umešani u napore da se podrži ukrajinska vojska“ koji predviđaju da bi realan cilj za Kijev bio napredovanje od 30 km (20 milja). Ovo bi, ako bude uspešno, trebalo da postavi scenu za dublju kontraofanzivu 2024. godine, predviđaju izvori.

Da bi podržali takav pritisak, zapadni podržavaoci Ukrajine bi morali da pojačaju svoje vojne proizvodne kapacitete, rekao je Blumberg. Prema pisanju lista, dalje velike isporuke mogle bi, međutim, naići na političku opoziciju u nekim zemljama.

Neimenovani evropski zvaničnik koji se citira u izveštaju takođe je upozorio da bi svaka takva operacija bila skup poduhvat, kako u pogledu ljudstva tako i u pogledu naoružanja, pošto su ruske snage imale vremena da se ukopaju, sa minskim poljima, rovovima i betonskim protivtenkovskim piramidama.

Ipak, nekoliko evropskih odbrambenih zvaničnika reklo je novinarima da će kontraofanziva, koju ukrajinsko rukovodstvo navija već nekoliko meseci, verovatno početi sredinom maja. Udari se mogu očekivati iz više pravaca, potencijalno uključujući i diverzione, navode izvori.

U razgovoru za The Hill u utorak, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je sugerisao da bi kontraofanziva zapravo mogla da počne na leto. On je insistirao da zapadni pristalice ne vrše nikakav pritisak na Kijev da ga prisili na akciju bez odgovarajuće pripreme.

Zvaničnik je takođe pozvao Zapad da Ukrajini obezbedi više artiljerije, municije, raketa srednjeg i dugog dometa, tenkova i borbenih aviona.

Istog dana, Vašington post, pozivajući se na mnoštvo nedavno procurelih poverljivih dokumenata, izvestio je da američke obaveštajne službe još u februaru nisu polagale mnogo nade u sposobnost Ukrajine da ostvari značajne teritorijalne dobitke tokom očekivane kontraofanzive.

Među problemima sa kojima se Kijev navodno suočavao u to vreme bili su „nedostaci stvaranja snaga i održivosti“.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)