OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Američki general u kabini vrhunskog ruskog lovca Su-30 u Indiji

P. Z. S. /eurasiantimes.com

13. 04. 2023. u 17:31

USRED ukrajinskog rata i pojačane geo-političkih tenzija, pojavila se izuzetno retka slika iz Indije u kojoj je viđen viši američki komandant u ruskom borbenom mlaznjaku zajedno sa indijskim pilotom.

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО: Амерички генерал у кабини врхунског руског ловца Су-30 у Индији

Foto: EPA


Američki komandant vazduhoplovnih snaga (US Pacific Air Force Commander), general (Kenet S, Vilbah) Kenneth S. Wilsbach, leteo je u ruskom borbenom mlaznjaku, Suhoi (SU30MKI) u vazduhoplovnoj bazi Kalaikunda indijskih vazduhoplovnih snaga(IAF), tokom zajedničkih amričko – indijskih vojnih vežbi "Cope India" (10- 24. aprila).

General Vilbah je leteo u "misiji za obuku" tokom vršenja u Cope India, rekao je portparol IAF-a, Wg Cdr Ashish Moghe, u službenom saopštenju u Delhiju.

Američki komandant je takođe komunicirao sa Air Marshal SP Dharkar, AOC-in-C-om IAF-ove istočne vazdušne komande i učesnika vežbi tokom njegove posete Kalaikundi, Indijine vazdušne baze u Zapadnom Bengalu.

General Vilbah je ovih dana u zvaničnoj poseti Indiji i upoznao je šefa IAF-a, vazdušnog Maršala VR Chaudhar-u i sekretara odbrane Giridhar Aramanu u Delhiju pre posete Kalaikundi.

Saznaje se da je general Vilbah podelio detalje obaranja niza kineskih balona od strane američkih borbenih aviona sa vrhom IAF. Kineski "špijunski balon bio je u misiji špijuniranja u SAD, tvrdnju koje je odbila Kina.

-Vežba “Cope India 23”, je bilateralna vazduhoplovna vežba između vazduhoplovnih snaga IAF-a i Sjedinjenih Država (USAF), održava se na vazduhoplovnim stanicama Arjan Sing (Panagarh), Kalaikunda i Agra (Utar Pradeš). Vežba ima za cilj da poboljša međusobno razumevanje između dve vazdušne sile i podeli svoju najbolju obuku.

Prva faza vežbi “Cope India 23” započela je 10. aprila u Agri. Ova faza vežbe fokusira se na mobilnost vazdušnih snaga i uključuje transportne vazduhoplove i jedinice specijalnih snaga iz obe armije.

Obe strane su koristile vazduhoplove C-130J i C-17, sa USAF-om koji upravlja MC-130L. Vežba takođe uključuje prisustvo posada japanskih vazduhoplovnih snaga, koji učestvuju kao posmatrači.

Sledeća faza vežbanja “Cope India 23” počelaa je u vazduhoplovnoj bazi Kalaikunda 13. aprila. Ovaj segment vežbe svedočiće učešćem B1B bombardera američkog vazduhoplovstva.

F-15 borbeni avioni USAF-a će se takođe pridružiti vežbama naknadno. IAF elementi uključuju SU-30 MKI, rafale, tejas i jaguar borbene avion. Vežbu će podržati vazdušne cisterne, avioni sa sistemima za upozorenja i upravljanje AWACS i rano upozorenje i upravljanje IAF-a (AEWAC).

Foto IAF

U periodu dok ukrajinski rat i dalje traje, Finska se pridružila NATO-u, a bilo je i tenzija između SAD i Rusije, neki stručnjaci veruju da je to početak - Hladnog rata deo 2.

Ali američki komandant koji je leteo ruskim borbeni avionom, bio je jasan znak. Indija poseduje više od 250 sukhoi borbenih aviona. SU-30MKI je u Indiji izgrađen u licencu iz Rusije.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva